Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

Math-Magic Solutions for Class-4, Chapter-9: Halves And Quarters

Halves and Quarters deals with the concept of fraction. This chapter have exercises on half, one fourth, and three-fourth of a whole. Simple fractions. The solutions for Math-Magic Chapter-9 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for Halves And Quarters in PDF

Halves And Quarters

Question 1 :

Rani got a chocolate. She divided it equally and gave half to her friend Reena. Circle the portion that Reena got.

Answer :

Observe the picture of the chocolate and divide it into two equal halves.
The correct answer is:


Question 2 :

Take a piece of paper. Cut the sheet into two equal triangles so that each triangle is equal to half of the sheet. Shade the two triangles with different colours.
Draw different shapes using these triangles. One such shape is shown here.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Some shapes are shown below:


Question 3 :

In how many different ways can you cut a rectangle into half? Draw 5 different ways:

Answer :

There are so many different ways to cut a rectangle into half. Answers may vary from student to student. A sample answer is:


Question 4 :

In how many different ways can you cut a rectangle into four equal parts? Draw 5 different ways.

Answer :

There are so many different ways to cut a rectangle into four equal parts.
Answers may vary from student to student. A sample answer is:


Question 5 :

Rajni’s father brought a cake. She divided the cake into 4 equal parts—for herself, her brother Raju, her father, and her mother. Colour each share with different colours.

Answer :

Use the colour of your choice to colour each share with different colours. Answers may vary. A sample answer is:


Question 6 :

b) Colour that part of the shape which is written below.

Answer :

The correct answer is:


Question 7 :

Mother gave her share of cake to Rajni. Now colour the total part that Rajni will get

Answer :

Rajni got 1 of the 4 parts of the cake as her share. Her mother gave her 1 of the 4 parts. Therefore, she got 2 of the 4 parts of the cake.
Shade any 2 parts to show Rajni’s share. A sample answer is:


Question 8 :

c) Cut in half
Draw a line which divides these shapes into half.

Answer :

Draw a line in each of the given shapes such that it divides the shape into two equal halves. The correct answer is:


Question 9 :

 This bottle is full of milk and it holds one litre. The milk is put into 4 other bottles so that each bottle has 1 4 litre of milk.
Shade the bottles to show the level of milk in each.

 

Answer :

Each bottle has 1/4 litre of milk. Divide the bottles into 4 equal parts and shade only part to show the level of milk in each bottle.
The correct answer is:

 


Question 10 :

Colour the share Raju got.

Answer :

Raju got 1 of the 4 parts of the cake as his share. Shade any one part to colour the share of Raju. A sample answer is:


Question 11 :

d) Colour half the number of shapes as shown here.