Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

EVS Class-5 NCERT Solutions, Chapter 11-: Sunita In Space

Class 5 EVS Chapter 11 portrays the incredible space journey of Sunita Williams, the celebrated astronaut. The chapter Sunita in Space gives a preliminary idea about the earth’s shape, and what happens in space and a spacecraft, and introduces the basic concept of gravity. The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity. Download Chapter 11 Sunita in Space in the PDF format for free.

Download the NCERT Solutions for Sunita In Space in PDF

Straight from the Heart

Question 1 :

What do you think the earth looks like? Make a drawing of the earth in your notebook. On your drawing show where you are. Take a look at your friend’s drawing too.

Answer :

The earth appears spherical, like a ball. The major portion of earth is blue, whereas the remaining parts are green.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


What Do You Think?

Question 1 :

If the earth is round like a globe, how is it that we do not fall off?

Answer :

The earth exerts a force due to gravity which is called gravitational force. This gravitational force attracts every object towards itself, and hence, we do not fall off.


Question 2 :

Do the people in Argentina stand upside down?

Answer :

No, people in Argentina do not stand upside down. They stand as we stand at our place.


Look at the photographs and write

Question 1 :

Can you think why Sunita’s hair was standing?

Answer :

Sunita’s hair was standing in space because of zero gravitational force. When a person is on the earth, their hair remains down because of the gravitational force.


Question 2 :

Look at Sunita’s photographs and the dates written on each of them. Write what all is happening and when?

Answer :

Date Event
09-12-2006 The spacecraft took off.
11-12-2006 Astronauts experienced zero gravity and were floating inside the spacecraft.
11-12-2006 Astronauts were eating the food floating in the air.
13-12-2006 Sunita was working while her hands were floating in the air.
16-12-2006 Sunita went out in space.


Classroom becomes a Spaceship

Close your eyes. Imagine that your class is a spaceship. Zoo…..m—in 10 minutes you have entered in space. Your spaceship is now going around the earth. Now say:

Question 1 :

Oh, look…where are your bags and books going?

Answer :

My bags and books are floating in the air.


Question 2 :

How did you eat your food during the break? How did you drink water? What happened to the ball that you threw up?

Answer :

As we opened our lunch boxes, the food started to float in the air. We suck water through a straw from our bottles. The ball started floating in the air as I threw it.


Question 3 :

Are you able to sit at one place?

Answer :

No, we are floating in the air.


Question 4 :

What about your hair?

Answer :

My hairs are standing up against the gravitational force.


Question 5 :

What is your teacher doing? Where is her chalk?

Answer :

My teacher is also floating in the air along with the chalk.


Isn’t It Amazing?

Question 1 :

Think why water flows downwards on any slope? On mountains too water flows downwards, not upwards?

Answer :

Water flows downwards and not upwards because of the gravitational force.


Question 2 :

Can you now say why Sunita’s hair kept standing?

Answer :

It kept standing because of the absence of gravitational force.


Magic 1—A tiny paper races a coin

Question 1 :

Take a 5-rupee coin and a small piece of paper. The paper should be about one-fourth the size of the coin.

  1. Hold the coin in one hand and the paper in the other. Drop them at the same time. What happened?
  2. Now place the tiny paper on the coin and drop them. What happened this time? Surprised?
Answer :

  1. The coin quickly fell; the paper took time to reach the floor. It happened because the coin was heavier than the paper.
  2. The coin and paper fell to the ground at the same time.


Magic 2—A Mouse Lifts an Elephant

Question 1 :

To play this you will need a small stone, a bigger stone (lemon-sized), a thick roll of paper (which can be made with layers of papers), mouse and an elephant made of paper.
1. Take a string about 2 feet long.
2. At one end of the string tie the small stone. Stick or tie the mouse to the stone.
3. Put the string into the roll of paper.
4. At the other end of the string tie the bigger stone and stick the elephant.
5. Hold the roll of paper and move your hand to rotate the small stone.
Who is pulling whom? You will be surprised! The mouse lifts the elephant! How did this magic happen?

Answer :

When we start rotating the small stone it creates a centrifugal force due to rotation which keeps holding the big stone. Centrifugal force is the force exerted by any particle moving in circular path.


Look at this Photograph and Tell

Question 1 :

Where is the sea?

Answer :

The blue portions on the picture indicate the sea.


Question 2 :

Do you think Sunita could make out Pakistan, Nepal and Burma separately, when she saw the earth from space?

Answer :

No, I think she could not make out these countries when she saw the earth from space as the countries were not separately identifiable from space.


Question 3 :

Can you see India?

Answer :

Yes, India is visible on the globe


Question 4 :

Can you recognise any other place?

 
Answer :

Yes, I can recognise Bangladesh and Sri Lanka.


Question 5 :

Do you find anything similar between the globe and this picture of the earth? In what ways are they different?

Answer :

i) Both the pictures show the part of earth covered with water and land, respectively.
ii) The picture shows a two-dimensional structure whereas the globe is three-dimensional.
iii) One can easily recognise different countries on a globe, whereas countries are not clearly identifiable in this picture.


Look at a Globe in your School

Question 1 :

Can you find India?

Answer :

Yes, I can find India.


Question 2 :

Can you see some of the countries with which India plays cricket matches? For example—England, Australia, Pakistan, Bangladesh, and South Africa.

Answer :

Yes, I can see the countries with which India plays cricket matches.


Question 3 :

Where all do you find the sea?

Answer :

The portion on the globe which has blue colour shows the sea.


Question 4 :

Which countries can you see?

Answer :

I can see all the countries.


Question 5 :

What else can you see on the globe?

Answer :

Besides the sea and different countries, I can see mountains, islands, etc., on the globe.


Look at the Map of your Country and Tell

Question 1 :

Which are the states next to the state you live in?

Answer :

Punjab, Uttarakhand, Himachal Pradesh, and Uttar Pradesh.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2 :

Can you find the state in which you live? Write its name on the map.

Answer :

I live in the state of Haryana, and I can find it on the map.
[Students should mention their experience based on the above lines.]