Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

EVS Class-5 NCERT Solutions, Chapter 20-: Whose Forests

Class 5 EVS Chapter 20 introduces the concept of forests and describes the inter-relationship among plants, animals, and humans living in a forest and its adjoining areas. The chapter narrates the lives of forest-dwellers and their relationship with the forest, and how activities like the construction of highways, bridges, etc., are adversely affecting forests. Some other topics mentioned in the chapter Whose Forests Class 5 EVS are medicinal and commercial plants, important forest regions of India, and farming techniques used in north-eastern states of India like jhoom cultivation. The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity. Download Chapter 20 Whose Forests? in the PDF format for free.

Download the NCERT Solutions for Whose Forests in PDF

Discuss

Question 1 :

 Bhudhiyamai said— “Forest is our ‘collective bank’—not yours or mine alone”. Are there other things which are our collective wealth? So, if someone uses more, everyone would suffer?

Answer :

All natural resources available are for everyone and must be used judiciously. Exploiting natural resources would affect everyone’s lives, including our future generations. Some examples of collective wealth are—
i) Coal and petroleum, ii) Seafoods like fish, crabs, and prawns, iii) Groundwater, iv) Minerals.


Question 2 :

What do you think is a forest?

Answer :

An area covered with different plants including trees, shrubs and bushes is called a forest. One can see various types of plants, birds, insects, and animals in a forest.


Question 3 :

If someone grew lots of trees close to each other, would this become a forest?

Answer :

No, growing many trees close to each other does not make a forest. A forest is a thick cover of plants that takes many years to form.


Question 4 :

Who do you think the forest belongs to?

Answer :

Forests belong to everyone, including man, animals, birds, insects, because these are not anyone’s personal property.


Find Out and Write

Question 1 :

Other than trees what all is there in a forest?

Answer :

Other than trees, the forest is home to various animals, insects, birds and microorganisms.


Question 2 :

Suryamani says, “If the forests are not there, we too will not remain”. Why so?

Answer :

Humans depend on forests for various reasons because of the following reasons—
i) Plants give off oxygen and absorb carbon dioxide. We know oxygen is essential for the sustenance of life. Thus, forests act as a balancing agent of the environment and also plays the role of a natural air purifier.
ii) Forests are the sources of food, medicinal herbs, different raw materials like wood that humans use in different ways.
iii) Forests provide a source of livelihood for the people residing near them.
iv) Forests are the natural habitat of many animals, birds and insects. Without forests, they will not have a place to stay and will start to encroach on human settlements for their survival.
So based on the above points, we can say that forests play a significant role in the existence of human life.


Question 3 :

Do all forests have similar types of trees? How many trees can you identify?

Answer :

The environmental factors of the region impact the type of trees that grow in the forests of those regions. Hence, one can find different kinds of trees in different forests. I can identify the following trees— i) Mango, ii) Coconut, iii) Gulmohar, iv) Neem, v) Sheesham, vi) Banyan, vii) Teak, viii) Eucalyptus. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Think and Write

Question 1 :

Is there any place around your area which you feel should be open to everyone, but where people are not allowed to go?

Answer :

There is an old palace in my town. It is neither open for common people nor maintained well by the authorities. I feel it should be renovated by the authorities and should be open to the common people.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2 :

Some people have moved so far away from the forest that they cannot understand the lives of forest people. Some even call them ‘jungli’. Why is it not correct to say this?

Answer :

 Using the word jungli seems disrespectful. The choices, habits, rituals, festivals, and lifestyles of people depend on the geographical location. Dwelling near forests does not make people jungli. Instead, they respect forests and take care of them. They work hard and honestly earn their living.


Question 3 :

Do you have a friend with whom you can share everything?

Answer :

Yes, Avantika is my best friend with whom I share everything.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4 :

The contractor did not allow Suryamani’s people to go into the forest. Why?

Answer :

The contractor cut wood from the forest for commercial purposes, so he did not allow Suryamani to go into the forest.


Question 5 :

Do you know anyone who loves the forest?

Answer :

Yes, I and my father are fond of forests. We go to different forests and enjoy jungle safaris during our vacations.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Discuss and Tell

Question 1 :

 Do you have an adivasi friend? What have you learnt about the forest from her?

Answer :

Yes, I have an adivasi friend in school, and her name is Jamuna. Since she has spent a long time in the forests, she knows many things about them. She can identify plants by looking at their leaves and understands the benefits of medicinal plants. I have learnt the use of natural herbs in daily life from her. For example, using neem in hot water keeps our skin clean, and harshringar is used to relieve joint pains.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2 :

What do you know about how adivasis live? Write and draw a picture.

Answer :

Adivasis are simple people who depend on forests for their food. They have simple style of wearing clothes. In some areas, one can find them wearing animal skins. They have different festivals, languages and cultures. They do not like the interference of outsiders in their living places or lives. They worship different elements of nature as they value the importance of natural resources.


Think

Question 1 :

 In ‘Torang’ Suryamani does a lot to keep the Kuduk music, dance and traditions alive. Would you like to do something like this for your community? What would you like to keep alive?

Answer :

Yes, I would like to keep the following things alive in my culture—
i) Rajasthani folk music and dance.
ii) The traditional Rajasthani attire of ghagra, choli and odhni.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2 :

What is your dream? What will you do to make your dream come true?

Answer :

I want to become a pilot. I will study hard to make my dream come true.


Question 3 :

Collect reports about forests from newspapers. Did you find any news about how cutting down of forests affects the weather? How?

Answer :