Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

MATHS Class-5 NCERT Solutions,Chapter-13: Ways To Multiply And Divide

The chapter Ways to Multiply and Divide focuses on dealing with the various methods of multiplication and division. It helps the students to learn how to do calculation including long division and multiplication. It covers the topics: philosophy Multiplication philosophyLong division philosophyWord Problems involving Multiplication and Division NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related 'Learning Concepts and interactive worksheets with the solutions. Our 'Learning Beyond' segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity. Download Chapter 13 Ways to Multiply and Divide in PDF format for free here.

Download the NCERT Solutions for Ways To Multiply And Divide in PDF

Ways to Multiply and Divide

Question 1 :

Maniratnam’s daughter Bela has learnt another method to multiply. She wrote like this and showed it to Bhanu, her brother.

Answer :

he correct answer is:


Question 2 :

Do these in your notebook using Bela’s method.
a) 47 × 19   b) 188 × 91   c) 63 × 57
d) 225 × 22   e) 360 × 12   f) 163 × 42

Answer :

 The correct answer is:


Question 3 :

Use Bela’s method to multiply these numbers.
a) 32 × 46
b) 67 × 18

Answer :

a) 32 × 46 = 1472

 

b) 67 × 18 = 1206


Question 4 :

Now Bhanu tried to find the salary of a minister for the month of January. He wanted to multiply 195 × 31.

Answer :

The correct answer is:


Question 5 :

Maniratnam is the cashier of King Jayan. His job is to find out the salary of all the people who work for the king. This chart shows how much salary each person gets in a day.

Person Salary in a day
Minister Rs 195
Horse rider Rs 76
Cook Rs 65

Maniratnam wanted to calculate the salary of the cook for the month of January. He wrote

 

Rupees 1800 + 1500 + 60 + 5 = Rs …………..

Answer :

Rupees 1800 + 150 + 60 + 5 = Rs 2015


Question 6 :

 c) Now find the salaries of the minister and horse rider for 1 year.

Answer :

Salary of the minister is Rs 195 for one day. To find the salary for 1 year (365 days), multiply 195 by 365 as:

Therefore, the minister’s salary for 1 year is Rs 71175.
Salary of a horse rider is Rs 95 for 1 day. To find the salary for 1 year (365 days), multiply 365 by 95 as:

Therefore, the horse rider’s salary for 1 year is Rs 34675.


Question 7 :

b) If he is called for all days of the year, how much salary will he get?

Answer :

There are 365 days in a year. To find the salary for one year, multiply 165 by 365 as:

Therefore, he will get Rs 60225.


Question 8 :

 Shantaram is a special cook who comes only on party days. Last year he was called for only 28 days. For each day he has to be paid Rs 165.
a) Find out how much money he will get in all

Answer :

For one day the payment is Rs 165. To find the payment for 28 days, multiply 165 by 28 as:

Therefore, he will get Rs 4620 for 28 days.


Years and Years

Question 1 :

 a) Sohan drinks 8 glasses of water every day.
i) How many glasses will he drink in one month?
ii) How many glasses will he drink in one year?
iii) If 125 people living in a colony drink 8 glasses of water in a day, how much water will they drink in a year?

Answer :

i) Since Sohan drinks 8 glasses of water per day, to find the number of glasses of water in 1 month (30 days), multiply 30 by 8.
30 × 8 = 240
Therefore, he will drink 240 glasses of water in one month.
ii) Since Sohan drinks 8 glasses of water per day, to find the number of glasses of water in 1 year (365 days), multiply 365 by 8.
365 × 8 = 2920
Therefore, he will drink 2920 glasses of water in one year.
iii) One person drinks 2920 glasses of water in 1 year. To find the number of glasses for 125 persons, multiply 2920 by 125 as:

Therefore, the correct answer is 365000 glasses of water.


Question 2 :

d) A baby blue whale drinks around 200 L of milk in one day. Just imagine how much milk that is! Find out in how many days your family would use 200 L milk.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary.


Question 3 :

 c) A baby elephant drinks around 12 L of milk every day. How much milk will it drink in two years?

Answer :

1 year = 365 days
2 year = 365 × 2 = 730 days
Since the elephant drinks 12 L of milk per day, multiply 730 by 12 to get the amount of milk for two years.

Therefore, the correct answer is 8760 L.


Question 4 :

b) If Soha’s heart beats 72 times in one minute.
i) How many times does it beat in one hour?
ii) Now find out how many times it beats in one day.
iii) Count your own heart beats to find out how many times your heart beats in one week.

Answer :

i) To find the number of heart beats in one hour (60 minutes), multiply 72 by 60 as:

Therefore, her heart beats 4320 times in one hour.
ii) Since the heart beats 4320 times in one hour, to find the heart beats for 1 day (24 hours) multiply 4320 by 24 as:

Therefore, the heart beats 103680 times in one day.
iii) Do it by yourself.


Area

Question 1 :

Karunya bought three fields.