Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 - Water include:

"Explore the crucial topic of water with NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 - Water. This resource is indispensable for students, offering a comprehensive understanding of fundamental concepts. Water is a foundational subject, crucial not only for excelling in exams but also for addressing more complex challenges in future studies.

Download the NCERT Solutions for Water in PDF

Water

Question 1 :

 Suppose you want to dry your school uniform quickly. Would spreading it near an anghiti or heater help? If yes, how?

Answer :

Spreading uniform near an anghiti or heater will help because it increases the rate of evaporation due to heat.

 


Question 2 :

Take out a cooled bottle of water from the refrigerator and keep it on a table. After some time, you notice droplets of water around it. Why?

Answer :

This is because the surface of the air around the bottle cools down and air condenses around the bottle.


Question 3 :

To clean their spectacles, people often breathe out on glasses to make them wet. Explain why the glasses become wet.

 

Answer :

The air we breathe out contains water vapor which condenses on the surface of the spectacles. So, the glass becomes wet, and with the help of a small number of water molecules, it becomes easier to clean the spectacles.

 


Question 4 :

How are clouds formed?

Answer :

The process of condensation plays an important role in bringing water back to the surface of the earth. As we go higher from the surface of the earth, it gets cooler. When the air moves up, it gets cooler and cooler. At sufficient heights, the air becomes so cool that the water vapor present in it condenses to form tiny drops of water called droplets. It is these tiny droplets that remain floating in the air and appear to us like clouds.

 


Question 5 :

When does a drought occur?

Answer :

If it does not rain for two or more years, water is lost from the soil due to evaporation and transpiration. Since it is not being brought back by rain, the soil becomes dry. The level of water in ponds and wells of the region goes down, and some of them may even dry up. Groundwater may also become scarce; this may lead to drought.

Orchids The International School is India’s largest K-12 learning app, with top-class teachers from across the nation on its team. Find notes, question papers, sample papers and important questions about all the subjects and classes of the CBSE syllabus. For more information, download Orchids The International School – The Learning App.

 


Question 6 :

Fill up the blanks in the following.

 

(a) The process of changing water into its vapor is called _________________.

 

(b) The process of changing water vapor into water is called _________________.

 

(c) No rainfall for a year or more may lead to _________________ in that region.

 

(d) Excessive rains may cause _________________.

 

Answer :

(a) The process of changing water into its vapor is called evaporation.

 

(b) The process of changing water vapor into water is called condensation.

 

(c) No rainfall for a year or more may lead to drought in that region.

 

(d) Excessive rains may cause floods.


Question 7 :

State for each of the following whether it is due to evaporation or condensation.

 

(a) Water drops appear on the outer surface of a glass containing cold water.

 

(b) Steam rising from wet clothes while they are ironed.

 

(c) Fog appearing on a cold winter morning.

 

(d) Blackboard dries up after wiping it.

 

(e) Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it.

 

Answer :

(a) Condensation

 

(b) Evaporation

 

(c) Condensation

 

(d) Evaporation

 

(e) Evaporation

 


Question 8 :

Which of the following statements is “true”?

 

(a) Water vapor is present in the air only during the monsoon. ( )

 

(b) Water evaporates into the air from oceans, rivers and lakes but not from the soil. ( )

 

(c) The process of water changing into its vapour is called evaporation. ( )

 

(d) The evaporation of water takes place only in sunlight. ( )

 

(e) Water vapour condenses to form tiny droplets of water in the upper layers of air where it is cooler. ( )

 

Answer :

a) False

 

b) False

 

c) True

 

d) False

 

e) True

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation