Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants Exercise Questions

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 11, "Transportation in Animals and Plants," are essential study materials for Class 7 students. This chapter introduces students to fundamental concepts that form the basis for more advanced topics in Class 8. Achieving high marks in Class 7 Science examinations requires students to utilize NCERT Solutions while working through the exercise questions provided at the end of each chapter.

Transportation in Animals and Plants

Question 1 :

Why is it necessary to excrete waste products?

 

Answer :

When the cells in the body perform their functions, certain waste products are released. These are toxic and hence need to be removed from the body.

 


Question 2 :

Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts.

 

Answer :

 

human excretory system

 


Question 3 :

What are the components of blood?

 

Answer :

The components of blood are red blood cells, white blood cells, platelets and plasma.

 


Question 4 :

Match structures given in Column I with functions given in Column II.

Column- I

Column-II

(i) Stomata

(a) Absorption of water

(ii) Xylem

(b) Transpiration

(iii) Root hairs

(c) Transport of food

(iv) Phloem

(d) Transport of water

 

(e) Synthesis of carbohydrates

 

Answer :

Column- I

Column-II

(i) Stomata

(b) Transpiration

(ii) Xylem

(d) Transport of water

(iii) Root hairs

(a) Absorption of water

(iv) Phloem

(c) Transport of food

 


Question 5 :

Fill in the blanks.

 

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the _____________.

 

(ii) Haemoglobin is present in _____________ cells.

 

(iii) Arteries and veins are joined by a network of _____________.

 

(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called the _____________.

 

(v) The main excretory product in human beings is _____________.

 

(vi) Sweat contains water and _____________.

 

(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called _____________.

 

(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by _____________.

 

Answer :

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the arteries.

 

(ii) Haemoglobin is present in red blood cells.

 

(iii) Arteries and veins are joined by a network of capillaries.

 

(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called the heartbeat.

 

(v) The main excretory product in human beings is urea.

 

(vi) Sweat contains water and salts.

 

(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called urine.

 

(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by transpiration.

 


Question 6 :

Choose the correct option:

 

(a) In plants, water is transported through

 

(i) xylem

 

(ii) phloem

 

(iii) stomata

 

(iv) root hair

 

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants

 

(i) in the shade

 

(ii) in dim light

 

(iii) under the fan

 

(iv) covered with a polythene bag

 

Answer :

a) i) xylem

 

b) iii) under the fan

 


Question 7 :

Why is the transport of materials necessary in a plant or in an animal? Explain.

 

Answer :

Transport of materials is necessary for both plants and animals as every cell needs a regular supply of nutrients and oxygen to release energy through respiration.

The food that we eat is broken down into smaller components to be absorbed by cells. The oxygen we inhale also has to be transported to all the cells of the body. Our body also requires the constant removal of waste materials such as carbon dioxide.

For the transport of all these materials (nutrients, oxygen and waste products), our body has a specialised transport system. 

Similarly, in plants, the transport of water and food is accomplished with the help of vascular tissues (xylem and the phloem). 

 


Question 8 :

What makes the blood look red?

 

Answer :

The presence of a red pigment called haemoglobin in red blood cells (RBC) makes the blood appear red.

 


Question 9 :

 What will happen if there are no platelets in the blood?

 

Answer :

If there are no platelets, then blood will not clot as platelets release blood clotting factor at the site of injury and stop further bleeding.

 


Question 10 :

What are stomata? Give two functions of stomata.

 

Answer :

Tiny pores present on the leaf surface are known as stomata.

Functions of stomata

  • It helps in the exchange of gases

  • Evaporation of water through leaves occurs due to stomata.

 


Question 11 :

Does transpiration serve any useful function in plants? Explain.

 

Answer :

Transpiration serves the following functions in plants

  • It helps in lowering the temperature of plants, thus preventing heat injury to plants.

  • It helps in transpiration pull, which helps in raining water on higher plants.

  • It also causes loss of water absorbed by plants.

 


Question 12 :
undefined
Answer :


Question 13 :

Why is blood needed by all the parts of a body?

 

Answer :

Blood is a significant part of the transport system in our body, and we need blood for the following reasons:

  • For the transport of oxygen to all parts of our body

  • To expel carbon dioxide from our body

  • To transmit heat, thus helping in the regulation of body temperature.

  • It is required to fight out infections and diseases.

 


Question 14 :

 Describe the function of the heart.

 

Answer :

The heart is an organ which beats continuously to act as a pump for the transport of blood, which carries other substances with it. The heart has four chambers. The two upper chambers are called the atria (singular: atrium), and the two lower chambers are called the ventricles. The partition between the chambers helps to avoid mixing up blood-rich in oxygen with the blood-rich in carbon dioxide. Blood flows from the heart to the lungs and back to the heart, from where it is pumped to the rest of the body.

human heart


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation