Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil Exercise

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9, titled "Soil," are a valuable resource for 7th-grade students. These solutions have been prepared to assist students in not only resolving their queries but also in gaining a more comprehensive understanding of the chapter.

Soil

Question 1 :

How is clayey soil useful for crops?

 

Answer :

Clayey soil is useful for crops for the following reasons

  • It has excellent water holding capacity

  • Clayey soil is rich in organic matter

  • Clayey and loamy soils are suitable for growing cereals like wheat

  • Water holding-capacity of clayey soil supports the growth of crops like paddy, which require more water to grow

 


Question 2 :

Tick the most suitable answer in questions 1 and 2.

 

1. In addition to the rock particles, the soil contains

 

(i) air and water

 

(ii) water and plants

 

(iii) minerals, organic matter, air and water

 

(iv) water, air and plants

 

 

2. The water holding capacity is the highest in

 

(i) sandy soil

 

(ii) clayey soil

 

(iii) loamy soil

 

(iv) mixture of sand and loam

 

Answer :

  1. iii) minerals, organic matter, air and water.
  2. (ii) clayey soil

 


Question 3 :

 Match the items in Column I with those in Column II:

Column I

Column II

(i) A home for living organisms

(a) Large particles

(ii) Upper layer of the soil

(b) All kinds of soil

(iii) Sandy soil

(c) Dark in colour

(iv) Middle layer of the soil

(d) Small particles and packed tight

(v) Clayey soil

(e) Lesser amount of humus

 

Answer :

Column I

Column II

(i) A home for living organisms

(b) All kinds of soil

(ii) Upper layer of the soil

(c) Dark in colour

(iii) Sandy soil

(a) Large particles

(iv) Middle layer of the soil

(e) Lesser amount of humus

(v) Clayey soil

(d) Small particles and packed tight

 


Question 4 :

Explain how soil is formed.

 

Answer :

Soil is formed due to the weathering of rocks. Weathering is a process in which physical breakdown and chemical decomposition of minerals takes place primarily by wind, water and climatic changes. In the weathering process, rocks are converted to small pieces, which eventually turn to soil particles to form a layer of soil.

 


Question 5 :

List the differences between clayey soil and sandy soil.

 

Answer :

Clayey Soil

Sandy Soil

1. Particles are finer

Particles are larger

2 Particles are tightly packed

Particles are loosely packed

3. Holds a good amount of water

Water holding capacity is low

4. It is heavy in weight

It is light in weight

5. Rich in humus and organic nutrients

Not rich in humus and organic nutrients

6. Very little air is trapped between the particles

More air is trapped between the particles

 


Question 6 :

Sketch the cross-section of soil and label the various layers.

 

Answer :

 

cross section of soil layers

 


Question 7 :

 Razia conducted an experiment in the field related to the rate of percolation. She observed that it took 40 min for 200 ml of water to percolate through the soil sample. Calculate the rate of percolation.

 

Answer :

Amount of water = 200 ml

Percolation time = 40 minutes

Percolation rate = calculation of water percolation rate

= percolation rate calculation

= 5ml/min

 


Question 8 :

Explain how soil pollution and soil erosion can be prevented.

 

Answer :

Soil pollution can be controlled by the following measures:

  • By reducing the use of plastics.

  • By controlling the use of chemical fertilisers and pesticides.

Soil erosion can be controlled by taking the following steps

  • Planting more and more trees.

  • By stopping deforestation and avoiding overgrazing of animals.

 


Question 9 :

Solve the following crossword puzzle with the clues given:

 

Across

 

2. Plantation prevents it.

 

5. Use should be banned to avoid soil pollution.

 

6. Type of soil used for making pottery.

 

7. Living organism in the soil.

 

Down

 

1. In desert soil erosion occurs through.

 

3. Clay and loam are suitable for cereals like.

 

4. This type of soil can hold very little water.

 

5. Collective name for layers of soil.

Puzzles on Soil

 

Answer :

Across:

2. Erosion

 

5. Polythene

 

6. Clay

 

7. Earthworm

 

Down:

 

1. Wind

 

3. Wheat

 

4. Sandy

 

5. Profile

Puzzles on Soil

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation