Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 – Glimpses of the Past

NCERT solutions for Class 8 English Chapter 3, available in PDF format, serve as essential tools for exam preparation. The chapter's detailed and precise explanations, expertly crafted, facilitate a comprehensive and accessible understanding of the subject matter. Orchid, in addition to providing Glimpses of The Past NCERT solutions for Class 8 English in PDF, offers PDFs for various subjects on its official website and app, all readily accessible free of charge, including offline use.

Glimpses of the Past

Question 1 :

Look at picture 1 and recall the opening lines of the original song in Hindi. Who is the singer? Who else do you see in this picture?

Song for the Freedom Fighters

Answer :

“Ae mere watan ke logon…” is the opening line of the original song. It is sung by Lata Mangeshkar. We can also see Pandit Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi, Bahadur Shah Zafar, Lal Bahadur Shastri, Rani Laxmi Bai, Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak, Subhash Chandra Bose, Mahatma Gandhi and Bhagat Singh in the picture.

 


Question 2 :

Which picture, according to you, reveals the first Sparks of the fire of revolt? 

 

Answer :

The first sparks of the fire of revolt is revealed by picture 7 'The Sparks'. 

 


Question 3 :

Who is an artisan? What do you think the artisans suffered? (Picture 3)

 

Answer :

A skilled manual worker who does crafting work in items that could be functional or decorative, is called an artisan. The British used to collect very high taxes from them, which destroyed them economically. The British imported machine-manufactured goods from Britain and sold them extensively, which also ruined the hand-made goods' business of the artisans. This is how they suffered.

 


Question 4 :

In picture 2 what do you understand about the Company’s “Superior weapons”?

 

Answer :

The Company’s “superior weapons” are its wits, strength, rules, and regulations.

 


Working with Text

Question 1 :

 Mention the following:

(i) Two examples of social practices prevailing then.

(ii) Two oppressive policies of the British.

(iii) Two ways in which common people suffered.

(iv) Four reasons for the discontent that led to the 1857 War of Independence.

 

Answer :

(i) Child marriage and untouchability

(ii) The British reduced the import duty on Britain’s manufactured goods which affected the Indian industries severely.

They also passed Regulation III in 1818, under which an Indian could be mailed without any trial in court. 

(iii) The common people lost their jobs and lands.

The British were converting them.

(iv) Four reasons leading to the discontent are:

  • Indians became slaves in their own country.

  • Indian industries were destroyed by the East India Company.

  • The Indians were not being treated equally as the British. 

  • The Indian customs were spoiled as the grease used on the bullet was made of cow and pig fats.

 


Question 2 :

Do you think the Indian princes were short-sighted in their approach to the events of 1757?

 

Answer :

The Indian princes were indeed short-sighted in their approach to the events of 1757. They did not understand the Britishers' intention of capturing the whole of India by helping them to win small battles. 

 


Question 3 :

How did the East India Company subdue the Indian princes?

 

Answer :

 The Indian princes constantly had wars within themselves. They asked the English merchants to help them with their fights. It was very difficult for people to live peacefully due to constant fights. These rivalries helped the East India Company in subduing Indian princes.

 


Question 4 :

Quote the words used by Ram Mohan Roy to say that every religion teaches the same principles.

 

Answer :

Ram Mohan said, “Cows are of different colors, but the colour of their milk is the same. Different teachers have different opinions, but the essence of every religion is the same.” 

 


Question 5 :

 In what ways did the British officers exploit Indians?

 

Answer :

Indians were exploited by the British in many ways. Heavy taxes were imposed on the farmers and they reduced import duty on England manufactured goods that were imported to India. They even cut off the thumbs of expert artisans.

 


Question 6 :

Name these people:

(i) The ruler who fought pitched battles against the British and died fighting.

(ii) The person who wanted to reform society.

(iii) The person who recommended the introduction of English education in India.

(iv) Two popular leaders who led the revolt (Choices may vary).

 

Answer :

(i) Kunwar Singh

(ii) Ram Mohan Singh

(iii) Macaulay

(iv) Peshwa Nana Saheb and Maulvi Ahmedulla of Faizabad

 


Working with Language

Question 1 :

 Change the following sentences into indirect speech.

(i) First man: We must educate our brothers.
Second man: And try to improve their material conditions.
Third man: For that, we must convey our grievances to the British Parliament.
The first man said that  a__________________________________
The second man added that they b______________________________________
The third man suggested that c__________________________________

(ii) First soldier: The white soldier gets huge pay, mansions and servants.
Second soldier: We get a pittance and slow promotions.

Third soldier: Who are the British to abolish our customs?
The first soldier said that a___________________________________
The second soldier remarked that b______________________________________
The third soldier asked c________________________________

 

Answer :

(i) (a) they must educate their brothers.

(b) must try to improve their material conditions.

(c) their grievances must be conveyed to the British Parliament.

 

(ii) (a) the white soldiers got huge pay, mansions and servants.

(b)  they got a pittance and slow promotions.

(c) who was the British to abolish their customs?

 


MCQs

Question 1 :

 Why did the business community welcome the British?

 

  1. The business community welcomed the British because they liked Europeans.

  2. The business community welcomed the British because they disliked their own countrymen.

  3. The business community welcomed the British because British rule had brought a degree of peace.

  4. The business community welcomed the British because they were afraid of the British.

 

Answer :

(c) The business community welcomed the British because the British rule had brought a degree of peace.

 


Question 2 :

 In the early nineteenth century, who was Raja Ram Mohan Roy?

  1. Raja Ram Mohan Roy was an able fighter.

  2. Raja Ram Mohan Roy was an important reformer.

  3. Raja Ram Mohan Roy was a great religious person.

  4. Raja Ram Mohan Roy was a great king.

 

Answer :

(b) Raja Ram Mohan Roy was an important reformer.

 


Question 3 :

Who were the worst sufferers under the British rule?

  1. The worst sufferers under British rule were those who served in the East India Company.

  2. The worst sufferers under British rule were the business community.

  3. The worst sufferers under British rule were the religious leaders.

  4. The worst sufferers under British rule were the poor farmers and artisans.

 

Answer :

(d) The worst sufferers under British rule were the poor farmers and artisans.

 


Question 4 :

There was no peace in India from 1757 to 1849, why was it so?

  1. It was so because the Indian Princes kept fighting each other.

  2. It was so because the East India Company was cruel.

  3. It was so because Tipu Sultan fought the British.

  4. It was so because there were Hindu-Muslim riots.

 

Answer :

 (a) It was so because the Indian Princes kept fighting each other.

 


Question 5 :

In India, what happened in the year 1765?

  1. In the year 1765, the British Govt ruled most of the country.

  2. In the year 1765, the East India Company ruled most parts of India.

  3. In the year 1765, Indian princes ruled most of the country.

  4. In the year 1765, the Mughals ruled the whole country.

 

Answer :

(c) In the year 1765, Indian princes ruled most of the country.

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation