Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions For Class 8 English Honeydew poem 2 - Geography Lesson

Orchids offers a free PDF download of NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew poem 2, "Geography Lesson - Poem." These solutions are expertly crafted by teachers in accordance with NCERT (CBSE) Book guidelines. They cover all the questions related to the poem, making it easier for you to revise the entire syllabus and achieve higher marks in your examinations. Every NCERT solution is designed to simplify and make your study more engaging.

Working with Poem

Question 1 :

Find three or four phrases in stanzas one and two which are likely to occur in a geography lesson.

 

Answer :

‘The city had developed the way it had, ‘it scaled six inches to the mile', 'cities where the rivers ran', and 'the valleys were populated' 'more sea than land' are some phrases that are likely to occur in a geography lesson.

 


Question 2 :

 Seen from the window of an aeroplane, the city appears

(i) as haphazard as on the ground.

(ii) as neat as a map.

(iii) as developed as necessary.

Mark the right answer. 

Answer :

(iii) as developed as necessary.

 


Question 3 :

 Which of the following statements are examples of "the logic of geography"?

(i) There are cities where there are rivers.

(ii) Cities appear as they are not from six miles above the ground.

(iii) It is easy to understand why valleys are populated.

(iv) It is difficult to understand why humans hate and kill one another.

(v) The earth is round, and it has more sea than land.

 

Answer :

(i), (iii) and (iv) are the correct statements.

 


Question 4 :

Mention two things that are

(i) clear from the height.

 

(ii) not clear from the height.

 

Answer :

(i)  The earth is round and it is covered more with water than land are the two most prominent things that are clear from the height. The populated cities and the valleys are also easily seen.

 

(ii)  The height provides us with a broader perspective of human civilization. It makes us question the walls we have built across countries to separate them from each other and why men on earth find reasons to hate each other. 

 


MCQs

Question 1 :

“There seemed an inevitability about what on the ground had looked haphazard”. In this sentence what is meant by the word “haphazard”?

  1. It means - That cannot be avoided

  2. It means - That can be avoided

  3. It means - Without plan or order

  4. It means - With plan or order

 

Answer :

3. It means - Without plan or order

 


Question 2 :

 Why did men kill each other?

  1. It is easier to understand

  2. It is difficult to understand

  3. It is not needed to be understood

  4. It is not mentioned in the poem

 

Answer :

2. It is difficult to understand

 


Question 3 :

 In the poem what was said not to be clear from the sky?

  1. It was unclear - Why men on earth found causes to hate each other

  2. It was unclear - Why men on earth built walls to divide cities

  3. It was unclear - Why men on earth kill each other

  4. All of the Above

 

Answer :

4. All of the Above

 


Question 4 :

Name the poet of the poem “Geography Lesson”?

  1. The name is Zulfikar Ghose

  2. The name is Zulfikar Khosla

  3. The name is Aesop

  4. The name is Roald Dahl

 

Answer :

1. The name is Zulfikar Ghose

 


Question 5 :

 When was it understood that the earth was actually round?

  1. It was understood that the earth was actually round at a height of ten thousand miles

  2. It was understood that the earth was actually round at a height of six miles

  3. It was understood that the earth was actually round at a height of six inches to the mile

  4. It was understood that the earth was actually round at a height of six thousand miles

 

Answer :

2. It was understood that the earth was actually round at a height of six miles

 


Question 6 :

 What was understood after the jet reached ten thousand feet?

  1. It was understood why cities ran along the river

  2. It was understood why valleys are populated

  3. The logic of geography was understood

  4. All of the Above

 

Answer :

4. All of the Above

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation