Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT solutions for class 8 maths chapter 10 Visualizing Solid Shapes

In this article, we offer valuable assistance to Class 8 students studying Visualising Solid Shapes with our comprehensive NCERT Solutions for Chapter 10 of Maths. Tailored to the latest CBSE syllabus, these solutions provide detailed explanations for all questions found in the NCERT textbooks. Recognizing the significance of NCERT Solutions as a vital educational resource, our materials aim to aid students in their exam preparations, ensuring a thorough understanding of the subject matter.

Exercise 10.1

Question 1 :

For each of the given solids, two views are given. Match for each solid the corresponding top and front views. The first one is done for you.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 1

 

 

Answer :

(a) (iii) (iv)

(b) (i) (v)

(c) (iv) (ii)

(d) (v) (iii)

(e) (ii) (i)

 


Question 2 :

For each of the given solids, the three views are given. Identify for each solid the corresponding top, front and side views.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 2

 

Answer :

(a) (i) Front (ii) Side (iii) Top view

(b) (i) Side (ii) Front (iii) Top view

(c) (i) Front (ii) Side (iii) Top view

(d) (i) Front (ii) Side (iii) Top view

 


Question 3 :

 For each given solid, identify the top view, front view and side view.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 3

 

 

Answer :

(a) (i) Top view (ii) Front view (iii) Side view

(b) (i) Side view (ii) Front view (iii) Top view

(c) (i) Top view (ii) Side view (iii) Front view

(d) (i) Side view (ii) Front View (iii) Top view

(e) (i) Front view (ii) Top view (iii) Side view

 


Question 4 :

Draw the front view, side view and top view of the given objects:

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 4

 

Answer :

 

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 5

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 6

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 7

 

 


Exercise 10.2

Question 1 :

Look at the given map of a city.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 8

Answer the following:

Colour the map as follows: Blue – water, red – fire station, orange – library, yellow – schools, green – park, pink – college, purple – hospital, brown – cemetery.

(a) Mark a green ‘X’ at the intersection of Road C and Nehru Road, Green ‘Y’ at the intersection of Gandhi Road and Road A.

(b) In red, draw a short street route from the library to the bus depot.

(c) Which is the further east, the city park or the market?

(d) Which is further south, the Primary School or the Sr. Secondary School?

 

Answer :

(a)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 10

(b)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 11

(c) City Park

(d) Sr. Secondary School

 


Question 2 :

Draw a map of your classroom using proper scales and symbols for different objects.

 

Answer :

It can be anything. For your reference, we have shared one classroom picture:

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 12

 


Question 3 :

Draw a map of your school compound using proper scale and symbols for various features like a playground, main building, garden etc.

 

Answer :

Do it yourself


Question 4 :

Draw a map giving instructions to your friend so that she reaches your house without any difficulty.

 

Answer :

Do it yourself


Exercise 10.3

Question 1 :

Can a polyhedron have for its faces:

(i) 3 Triangles?

(ii) 4 triangles?

(iii) A square and four triangles?

 

Answer :

(i) No, such polyhedrons are not possible. A polyhedron should have a minimum of 4 faces.

(ii) Yes, a triangular pyramid has 4 triangular faces.

(iii) Yes, as a square pyramid has a square face and 4 triangular faces.

 


Question 2 :

Is it possible to have a polyhedron with any given number of faces? (Hint: Think of a pyramid)

 

Answer :

It is possible only if the number of faces is greater than or equal to 4.

 


Question 3 :

 Which are prisms among the following:

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 13

 

 

Answer :

(i) A nail: It is not a prism.

(ii) Unsharpened pencil: It is a prism.

(iii) A table weight: It is not a prism.

(iv) A box: It is a prism.

 


Question 4 :

(i) How are prisms and cylinders alike?

(ii) How are pyramids and cones alike?

 

Answer :

(i) A cylinder can look like a circular prism, a prism with a circular base.

(ii) A cone can be a circular pyramid, a pyramid with a circular base.

 


Question 5 :

Is a square prism the same as a cube? Explain.

Answer :

Yes, a square prism can also be a cube. A square prism has a square as its base. However, its height is not necessarily the same as the side of the square. Thus, a square prism can also be a cuboid.

 


Question 6 :

 Verify Euler’s formula for the given solids.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 - 14

 

Answer :

(i) Number of faces, F = 7

Number of edges, E = 15

Number of vertices, V = 10

As per formula, F + V – E = 2

Substitute the values, we have

F + V – E = 7 + 10 – 15

= 2

Hence, verified.

(ii) Here, F = 9, V = 9 and E = 16

Using formula, F+ V – E = 2

F + V – E = 9 + 9 – 16 = 2

Hence, Euler’s formula is verified.

 


Question 7 :

Using Euler’s formula, find the unknown:

Faces

?

5

20

Vertices

6

?

12

Edges

12

9

?

 

Answer :

Euler’s formula: F + V – E = 2

Where, F = Faces, V = Vertices and E = Edges

(i) F + 6 – 12 = 2

F = 2 + 6

⇒ F = 8

(ii) 5 + V – 9 = 2

V – 4 = 2

⇒ V = 4 + 2

⇒ V = 6

(iii) 20 + 12 – E = 2

32 – E = 2

⇒ E = 32 – 2

⇒ E = 30

 


Question 8 :

Can a polyhedron have 10 faces, 20 edges and 15 vertices?

 

Answer :

From the given data, we have

F = 10

E = 20

V = 15

Every polyhedron satisfies Euler’s formula, which is stated as, F + V – E = 2

For the given polygon,

F + V – E = 10 + 15 – 20 = 25 – 20 = 5, which is not equal to 2.

Therefore, a polyhedron cannot have 10 faces, 20 edges and 15 vertices, as Euler’s formula is not satisfied.

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation