Search
Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Chapter 8 – Industries

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Chapter 5, "Industries," are available for free PDF download. These solutions have been meticulously prepared by subject experts at Orchid International School, ensuring a systematic and comprehensive approach to addressing NCERT questions. Designed to enhance students' exam performance, these solutions are particularly beneficial for those seeking a thorough understanding of the chapter from the ground up.

Access Answers to NCERT Solutions for Class 8 Social Science Chapter 8 – Industries

Industries

Question 1 :

What is Meant by the Term ‘Industry’?

Answer :

The term 'industry' refers to a type of economic activity that involves the manufacturing of commodities (for example, the iron and steel industry, the automobile industry), the extraction of minerals (for example, the copper mining or coal mining sector), or the rendering of services (e.g., hospitality, transportation).


Question 2 :

Which are the Main Factors That Influence the Location of an Industry?

 

Answer :

The following are the primary elements that impact the location of an industry: 

(i) Accessibility of land

(ii) Sufficient water supply

(iii) Supply of raw materials

(iv) Sufficient labour supply

(v) Capital amount

(vi) Access to power and public transportation

(vii) Availability of the market

 


Question 3 :

Which Industry is Often Referred to As the Backbone of Modern Industry and Why?

 

Answer :

Since nearly everything is made of iron or steel, or has been built using tools and equipment made of these metals, the iron and steel industry is regarded as the backbone of modern industry. Steel and iron are used in the materials we use on a daily basis, from safety pins to the structure in which we reside, large warships, automobiles and other important equipment are either made up of iron or steel. No industry can function without the usage of iron. 

 


Question 4 :

What are the Similarities Between the Information Technology Industry in Bengaluru and California?

 

Answer :

The information technology industry in Bengaluru and California are similar in the following ways:

(i) Good and wider network.

(ii) High-quality educational institutions.

(iii) Advanced scientific and technical centres are present.

(iv) Comfortable temperature and a healthy environment.

(v) Availability of markets

 


Question 5 :

Why Did the Cotton Textile Industry Rapidly Expand in Mumbai?

 

Answer :

Mumbai's cotton textile industry grew quickly due to the city's warm, humid environment, access to a port for importing machinery, and the ready availability of proficient labour.


Multiple Choice Questions

Question 1 :

Silicon Valley is Located in

(i) Bengaluru 

(ii) California 

(iii) Ahmedabad

 

Answer :

(ii) Silicon Valley is located in California

 


Question 2 :

Which One of the Following Industries is Known As the Sunrise Industry?

(i) Iron and steel industry 

(ii) Cotton textile 

(iii) Information technology

 

Answer :

(III) Information technology is known as the sunrise industry because it is young and rapidly developing to become highly significant in the future.

 


Question 3 :

Which One of the Following is a Natural Fibre?

(i) Nylon  

(ii) Jute 

(iii) Acrylic

 

Answer :

 (ii) Jute is a natural fibre since it is obtained from plants.


State the Difference.

Question 1 :

Agro-Based and Mineral-Based industries.

 

Answer :

Following are the main differences between agro-based industry and mineral-based industry:

Agro-Based Industry

Mineral-Based Industry

Majorly used raw materials are plants and animal products.

Majorly used raw materials are mineral ores.

People in rural regions are involved in this economic activity. 

People in both rural and urban regions can both find work here. 

For instance: the Jute textile industry, silk industry.

For instance: The aluminium industry, copper smelting industry.

 


Question 2 :

 Public Sector and Joint Sector Industry.

Answer :

Public Sector Industry

Joint Sector Industry

The government manages and controls this industry.

The government and individuals or a group of persons jointly administer this industry.

For instance: The national thermal power corporation, Coal India. 

For instance: Tamil Nadu Fluorine & Allied Chemicals Ltd, Gujarat State Fertilizer Company

 


Question 3 :

Answer the Following

1. Give Two Examples of the Following in the Space Provided:

    (i) Raw Materials: _____________ and ______________

    (ii) End Products: ______________ and ______________

    (iii) Tertiary Activities: ____________ and _____________

    (iv) Agro-Based Industries: ___________ and ____________

    (v) Cottage Industries: _____________ and _____________

    (vi) Co-Operatives: ______________ and _______________

 

Answer :

(i) Raw Materials: Cotton and steel.

The raw material is an unprocessed resource that serves as the foundation for the production of commodities.

(ii) End products: Shirt and safety pin.

An industry's ultimate or resultant product is referred to as an end product.

(iii) Tertiary Activities: Banking and transport

Tertiary activities are activities that provide services to customers.

(iv) Agro-based Industries: Dairy industry and cotton textile industry.

The Agro-based industry is the one that obtains raw products from agricultural activities.

(v) Cottage Industries: Pottery industry and basket-weaving industry.

A cottage industry is one in which the majority of the workers operate from home using their own equipment.

(vi) Co-operatives: Anand Milk Union Limited and Sudha Dairy.

Co-operative sector industries are those which are owned and run by their members together.

 


Enquire Now

Copyright @2024 | K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation