Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-17 Poem: Clouds

The short poem describes the monsoon season in a playful manner. It illustrates that the little clouds come looking for you. Monsoon brings more clouds with rain, so you can sing and dance in the cool weather again. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner.

Download the NCERT Solutions for Clouds in PDF

READING IS FUN

Question 1 :

What is the colour of the sky?

Answer :

The sky is blue in colour.


Question 2 :

What do the clouds bring?

Answer :

Clouds bring rain as it is made of water droplets.


LET’S TALK

Question 1 :

What is the colour of the clouds that bring us rain?

Answer :

The colour of the clouds that bring us rain is a darker shade of grey.


Question 2 :

 Do you like to sing and dance in the rain?

Answer :

Yes, I like to sing in the rain only, but I don’t dance as I don’t know to dance.


Question 3 :

What keeps you dry in the rain?

Answer :

Umbrellas, boots, and raincoats keep us dry in the rain.


LET’S SHARE

Question 1 :

What do you like to do when it rains? (stay in/go out)

Answer :

 I like to go out and play when it rains and feel the water splash on me


Question 2 :

 Do you like puddles?

Answer :

Yes, I like puddles very much


Question 3 :

The other seasons in India are hot and cold. Describe in your language which season you like the best.
Now can you say this in English?

Answer :

My favourite season is the monsoon season. I go outside and play with my friends. We jump in the puddles and compete to see how high the water splashes. Sometimes, we can see a rainbow when it rains. We make paper boats and float them on the water. There are so many other fun activities we do during the monsoon season.


Question 4 :

Trace along the dots.

Answer :


Say aloud

Question 1 :

 

cot cry drain bring
dot dry grain ring
hot fly pain sing
pot sky rain wing

 

Answer :

(Note: Students needs to read out loud these words to improve pronunciation.)


Question 2 :

 Match the words with the pictures.

Answer :


Let’s read and write

Question 1 :

M       N       O       P       Q       R

Answer :


Question 2 :

Fill in the blanks

I can read my name.
My name is _______________________.
I am _______ years old.
I can write my address _____________________
I can count till _____. (10/20/30/40/50)
My teacher’s name is ______________________.
I study in class _________ (one).
The name of my school is __________________________.
It is in ___________________(city)

Answer :

I can read my name.
My name is Aratrika Roy.
I am 6 years old.
I can write my address 20, Sukhchar park, Kharda, Sodepur, Kolkata 700100.
I can count till 50. (10/20/30/40/50)
My teacher’s name is Mrs. Anwesha Bannerjee.
I study in class one (one).
The name of my school is St. Xavier’s School, Sodepur.
It is in Kolkata (city).


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation