Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-18 Story: Anandi’s Rainbow

The chapter describes Anandi's experience of observing a rainbow. She wanted to paint all the colours of the rainbow along with the flowers in the garden. She uses violet, blue, green, orange, and red as the colours to paint the flowers. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner.

Download the NCERT Solutions for Anandi’s Rainbow in PDF

READING IS FUN

Question 1 :

What did Anandi see outside her window?

Answer :

Anandi saw a huge, bright rainbow across a clear blue sky.


Question 2 :

Was she happy to see the rainbow?

Answer :

 Yes, she was very happy to see the rainbow.


Question 3 :

What are the colours of the rainbow?

Answer :

The colours of the rainbow are as follows:
violet, indigo, blue, green, orange, red and yellow.


LET’S TALK

Question 1 :

Have you ever seen a rainbow?

Answer :

Yes, I have seen a rainbow last year during the monsoon season.


Question 2 :

When do you see a rainbow in the sky?

Answer :

We can see a rainbow in the sky just after it rainfall.


LET’S SHARE

Question 1 :

Go outside and look at the clouds.

Answer :

(Note: Students should the above question on their own.)


Question 2 :

What shapes do you see in the clouds?

Answer :

I can see oval, elliptical and circular shapes in the clouds.
(Note: Students answers may vary depending on their observations)


Question 3 :

Come inside and draw what you saw.

Answer :

(Note: Students should the above question on their own.)


Question 4 :

Now describe your drawing to your friends in your own language and then in English.

Answer :

(Note: Students should the above question on their own.)


Say aloud

Question 1 :

 

face back lamp hat
feel ball leg have
find bat let her
fly big little house
food bought log hut



Answer :

(Note: Students needs to read out loud these words to improve pronunciation.)


Let’s do

Question 1 :

Say aloud the names of the colours on the rainbow.

Answer :

Names of the colours of the rainbow are as follows: violet, indigo, blue, green, yellow, orange and red.


Question 2 :

In the given space trace the rainbow and colour it.

Answer :


Question 3 :

Look at the picture below.
Circle the names of things that you can see in the picture.

Answer :