Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-19 Poem: Flying-Man

The poem describes Superman under the alias Flying-Man, and he flys high in the sky. The poet wants to fly like the flying man. The poet asks the flying-man to take him along with him. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner.

Download the NCERT Solutions for Flying-Man in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

What does the child want to do?

Answer :

The child wants to fly like the Flying-man, and he is asking the Flyingman to take him along.


Question 2 :

 Where does the Flying-man go?

Answer :

The Flying-man is flying up in the sky. He is flying over the mountains and over the sea.


Let’s Talk

Question 1 :

Have you seen an aeroplane?

Answer :

Yes, I have seen an aeroplane.


Question 2 :

 Let’s pretend you are a pilot flying an aeroplane.
(a) What will you see outside your aeroplane
(i) during the day?
(ii) at night?
(b) What will you see inside your aeroplane?

Answer :

(a) (i) During the day, I can see clouds, water-bodies, mountains, cities, buildings, roads, etc., outside my aeroplane. Everything seems small like toys.
(ii) At night, I can see twinkling bright stars, the moon and the city lights burning below.
(b) I will see passengers, air-hostesses, seats, etc., inside the aeroplane.


Question 3 :

Can you guess who the Flying-man is?
Choose your answer. (a) The Flying-man is Superman.
(b) The Flying-man is a pilot.
(c) The Flying-man is an astronaut.
(d) The Flying-man is Batman.

Answer :

(a) The Flying-man is Superman.


Question 4 :

Now talk about him.

Answer :

The Flying-man is a superhero who saves us day in and day out. He defends the world against the evils in the world. He is so powerful that he can lift buildings. He has the ability to fly high in the sky. The flyingman always puts on his costume and helps anyone in trouble.


Say aloud

Question 1 :

Which word rhymes with ‘me’?

Answer :

The word in the box that rhymes with ‘me’ is ‘knee’.


Question 2 :

What shall I be when I grow up?

Answer :


Question 3 :

Which word in the box sounds like ‘high’?

Answer :

The word in the box that sounds like ‘high’ is ‘why’.


Question 4 :

 

(Note: The student needs to say the given words aloud to understand their pronunciation.)

Answer :

Yes, I have seen an aeroplane.


SAY ALOUD

Question 1 :

Answer :


Question 2 :

W       X       Y       Z

Answer :


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation