Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-20: The Tailor and his Friend

In the story, Kalu is a tailor who has a shop near the river. He stitched many colourful clothes for children. Appu, an elephant, visited his shop every day, so Kalu gave him many things to eat. One day Kalu thought of playing a trick on Appu. In place of giving him food, Kalu pricked Appu’s trunk. Appu had run away as he was in pain. After two days, Appu returned to Kalu's shop with a trunk full of water and threw water all around the place. All the clothes in Kalu’s shop were drenched with water. Kalu realized his mistake and apologized. Now, they both are friends again. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner.

Download the NCERT Solutions for The Tailor and his Friend in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

Who was Kalu?

Answer :

Kalu had a shop near the river, and he worked as a tailor at the shop


Question 2 :

Who was Appu?

Answer :

Appu was an elephant, and he was Kalu’s friend.


Question 3 :

Where was Kalu’s shop?

Answer :

Kalu’s shop was located near the river.


Question 4 :

What trick did Kalu play on Appu?

Answer :

Every day Kalu gave Appu many nice things to eat. But one day, Kalu didn’t give the elephant any food. Instead, he took out his needle and pricked Appu’s trunk with it. Appu ran away as it was painful for him to bear.


Question 5 :

How did Kalu’s clothes become wet?

Answer :

Appu filled his trunk with water from the river beside the tailor’s shop. Appu reached Kalu’s shop and threw water everywhere. This is how all the new clothes became wet.


Let’s Talk

Question 1 :

What do you do
(i) when someone troubles you?
(ii) when you are angry?
(iii) when you don’t want to share?
(iv) when someone asks you for a pencil?

Answer :

(i) When someone troubles me, I ask that person not to disturb me and stay quiet and patient as much as possible.
(ii) When I am angry, I start crumbling papers.
(iii) When I don’t want to share, I tell the person that I don’t want to share and the reason for not sharing.
(iv) When someone asks me for a pencil, I happily give my pencil to them.


Let’s share

Question 1 :

What games do you play with your friends?

Answer :

I play tag, chess, hide-and-seek, football, badminton, and cricket with my friends.


Question 2 :

Can you walk and make sounds like an elephant?

Answer :

I can do both. I can make a sound like an elephant, and I can walk like an elephant.


Question 3 :

The tailor had a shop near the river.
Question:
Where is your house?
My house is near a____________

Answer :

My house is near a Durga temple.


Question 4 :

Make some more sentences like the above beginning with words like—
My school… The elephant…
My friend’s house… The aeroplane…
The well… My book…

Answer :

My school is near the big island.
My friend’s house is very big and beautiful.
The well is very deep and dark.
The elephant is sleeping under a tree.
The aeroplane is flying near the river.
My book is in my bag pack.
(Note: Students can write their own sentences.)


Say it aloud

Question 1 :

Pick the odd one out. One has been done for you.

Answer :


Question 2 :




Answer :

(Note: Students should read the words on their own.)


Let’s do

Question 1 :

Make a Friendship-band

Answer :

(Note: Make our own friendship-band by following the instructions given in the text.)


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation