Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-13 Poem: A Kite

The poem is about a boy who daydreams about wanting to be a kite up in the sky. He would fly high in the sky and go wherever the breeze would take him. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner.

Download the NCERT Solutions for A Kite in PDF

READING IS FUN

Question 1 :

What does the child wish to be?

Answer :

The child wishes to become a kite.


Question 2 :

What does the child wish to do with the breeze?

Answer :

The child wishes to ride upon the breeze and go whichever way he gets a chance to blow with the breeze.


LET’S TALK

Question 1 :

What would you like to be?

Answer :

I would like to be a raindrop and fall on barren land.


Question 2 :

Imagine you are a bird in the sky. Describe what you will feel when you see a kite flying near you.

Answer :

I will think there is a new friend who can fly like me and I will also fly high like the kite.


SAY ALOUD

Question 1 :
bride cart
kite chance
ride dance
side fast
sky part

 

Answer :

(Note: The student needs to read out loud these words to improve pronunciation.)


Question 2 :

Do you know more words with these sounds?

Answer :

Yes, here are some more words with these sounds:

pride smart
side glance
hide advance
tide cart
try blast
cry start


LET’S SHARE

Question 1 :



Trace on the rain patterns.

Answer :


Question 2 :

You see them all in the sky. Fill in the blanks by choosing words from the box.

Trace on the rain patterns.

Answer :


Question 3 :

What are the different things that fly in the sky?

Answer :

Things that fly in the sky are balloons, birds, kites, airplanes, helicopters, etc.


Question 4 :

If you had wings, where would you fly?

Answer :

I would fly over to Disney land. I would check the length of a desert by flying over the desert. I would also fly over mountains and rivers.


Question 5 :

Use the picture clues to draw pictures of the day sky and night sky in the windows. Colour the pictures.

Answer :

(Note: Students should draw pictures on their own.)


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation