Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-1: Shapes and Space

The chapter Shapes and Space deals with comparison of objects in terms of size and position, and helps the students to identify and sort shapes. Our academic experts have created shapes and space worksheets for class 1 with the solutions. The student can practice the worksheet to understand shapes in maths for class 1. The NCERT Math Class 1 Chapter 1 questions are answered simply and engagingly. We have also related ‘Learning Concepts’.

Download the NCERT Solutions for Shapes and Space in PDF

Biggest – Smallest

Question 1 :

 Tick (✔) the smallest tree.

Answer :

Among the given trees, one is the smallest and one is the biggest, the correct answer is:


Question 2 :

Tick(✔) the biggest bubble.

Answer :

Observe the sizes of the bubbles in the given picture. The correct answer is:


Question 3 :

Tick(✔) the biggest animal.

Answer :

Observe the animals in the given picture carefully. The elephant is the biggest among the three animals. So, the correct answer is:


Question 4 :

Tick(✔) the smallest fruit.

Answer :

Observe the size of the fruits in the given picture. The correct answer is:


Bigger – Smaller

Question 1 :

Tick(✔) the smaller.

Answer :

Observe the size of the leaves and animals in the given picture.


Question 2 :

Tick(✔) the smaller tyre.

Answer :

Observe the tyres in the given picture. You can see that the right one is bigger and the left one is smaller. The correct answer is:


Question 3 :

Tick (✔) the bigger.

Answer :

Observe the animals in the given picture. So, the correct answer is:


Top – Bottom

Question 1 :

Tick(✔) the pot on the top.

Answer :

Observe the position of the pots in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 2 :

ick(✔) the animal at the bottom of the stairs.

Answer :

Observe the position of the animals in the given picture carefully. The correct answer is:


Nearer – Farther

Question 1 :

Tick(✔) the bird nearer to home.

Answer :

Observe the distances between birds and the home in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 2 :

Tick(✔) the cat farther from the tree.

Answer :

Observe the distances between the cats and the tree in the given picture carefully. The correct answer is:


Nearest – Farthest

Question 1 :

Tick(✔) the tree nearest to the bird.

Answer :

Observe the distances between the trees and the bird in the given picture. The correct answer is:


Question 2 :

Tick(✔) the puppy farthest from the tree.

Answer :

Observe the distances between the puppies and the tree in the given picture carefully. The correct answer is:


On – Under, Above – Below

Question 1 :

Discuss near-far, top-bottom

Answer :

Discuss this picture with your teacher, friends, and family members and mark things as top, bottom, near and far. One of the possible answers is shown below:


Question 2 :

Tick(✔) the children on the table and cross (?) the children under the table.

Answer :

In the given picture observe carefully the position of children with respect to the table. The correct answer is:


Shapes around us

Question 1 :

Put the shapes in the pink and yellow boxes by drawing a line.

Answer :

Observe the shape of the object shown in the pink box carefully. Put the similarly shaped objects in the pink box by drawing lines. Follow the same steps for the yellow box. The correct answer is: