Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-3 Poem: I am Lucky

In the I am Lucky poem class 2 poem, the poet expresses his emotions, that if he was an animal, then he would have been thankful for the quality each animal possesses. The main idea of the poem I am Lucky is that one should be thankful to be themselves as each person is unique.

Download the NCERT Solutions for I am Lucky! in PDF

Think and Tell

Question 1 :

Complete these sentences.

Animals Actions
A butterfly can fly.
A myna _____.
_____ can wriggle.
An elephant _____.
_____ can hop.
You _____.
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_113119.png

Think and Tell

Question 1 :

What can the myna do?

Answer :

Myna is a bird that can sing.


Question 2 :

What can you do- sing/paint/write…?

Answer :

I can write, read, and paint.
(Note: You can write an answer of your choice)


Question 3 :

Why do you think the butterfly likes its wings?

Answer :

The butterfly likes its wings as those wings allow the butterfly to fly and travel wherever it wants to go.


Question 4 :

Do you think the fish was really happy to be in the water?

Answer :

Do you think the fish was really happy to be in the water?


Question 5 :

What are the lucky things that have happened to you? Tell your friends in the class.

Answer :

There are many lucky things that I have experienced.
I have mentioned a few of those things below:
• I am lucky to have good friends.
• My family loves and supports me.
• I am lucky to have food to eat.
• I am lucky to have a school where I can learn many subjects.
• I am also lucky to have food, clothing and toys.
• I am lucky for having a brother and sister to play with every day.
(Note: Students can explain their own experiences.)


Let’s Draw

Question 1 :

Complete the pictures and label them.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P3_I-am-Lucky_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P3_I-am-Lucky_2.jpg

Let’s Write and Act

Question 1 :

Fill in the blanks using the hint words given below.
1. If I were a kangaroo, I would ________.
2. If I were a tiger, I would ________.
3. If I were a fish, I would ________.
4. If I were a bird, I would ________.
Hint words: now, hop, roar, swim and fly like them.

Answer :

1. If I were a kangaroo, I would hop.
2. If I were a tiger, I would roar.
3. If I were a fish, I would swim.
4. If I were a bird, I would fly.


Let’s Write

Question 1 :

Add ful to the words given in brackets and complete the sentences.
1. You must be to your friends. (help)
2. Make a ______drawing. (colour)
3. The puppy is so . (play)
4. Be while crossing the road. (care)

Answer :

1. You must be helpful to your friends.(help)
2. Make a colourful drawing.(colour)
3. The puppy is so playful.(play)
4. Be careful while crossing the road.(care)


Question 2 :

Join the two words to make one word. Look at the example.
Peace+full= Peaceful
Play+full=
Colour+full=
Care+full=
Hope+full=

Answer :

Peace+full= Peaceful
Play+full= playful
Colour+full= Colourful
Care+full= Careful
Hope+full=Hopeful


Question 3 :

Write five things you can do. Start with 'I can_____'.

Answer :

1. I can talk.
2. I can play.
3. I can sing.
4. I can dance.
5. I can eat food using a spoon.
6. I cannot fly but I can run.
7. I cannot hop but I can climb.
8. I cannot wriggle but I can speak.


Let’s Practise

Question 1 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P3_I-am-Lucky_3.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P3_I_am-Lucky_4-2.jpg

Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation