Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-2 Poem: Haldi’s Adventure

The Haldi's Adventure class 2 chapter, Haldi’s Adventure, illustrates the story of the adventure Haldi experienced when she was going to school one day and met a giraffe who spoke with her. She tells the giraffe that she was late for school, so he offers to help her to reach school faster.

Download the NCERT Solutions for Haldi’s Adventure in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

Where was Haldi going?

Answer :

Haldi was going to attend school.


Question 2 :

Why did Haldi stare at the giraffe?

Answer :

Haldi stopped and began to stare at the giraffe because she had never come across a giraffe like him.


Question 3 :

How did she reach school?

Answer :

Haldi jumped and climbed on the giraffe’s back and went to school


Let’s Talk

Question 1 :

How do you go to school?

Answer :

I go to school by car.
(Note: Students can write their answer for the above question.)


Question 2 :

What do you wear to school?

Answer :

I wear my school uniform to school.


Question 3 :

Have you ever seen anything strange on your way to school? Talk about it.

Answer :

Yes, I saw a strange thing on my way back from school. It was a very long and green coloured snake.


Fun Time

Question 1 :

Different bells make different sounds.
Try and make the sound of a

Answer :

Phone bell – Tring-tring
Doorbell – Ting-tong
Cow bell – Ting-ting
Horse bell – Ting-ting
Bus bell – Tan-tan
Note: You can say your own answer


Question 2 :

Write the first letter of each picture given in the box.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch2_Haldis-Adventure_0001_4.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch2_Haldis-Adventure_0000_5.jpg

Question 3 :

What have you spelt?

Answer :

Giraffe


Question 4 :

Can you make sounds of different bells that you have heard?

Answer :

(Note: This question is for the students to make sounds of different) bells.


Question 5 :

What is the sound of your school bell?

Answer :

Tring
(Note: You can write your answer to the above question.)


Think and Tell

Question 1 :

Fill in the blanks with ‘before’ or ‘after’.
_______eating food, I wash my hands.
_______reaching school, I sit in class.
________food, I wash my mouth.
________reaching home, I do my homework.

Answer :

Before eating food, I wash my hands.
After reaching school, I sit in class.
After eating food, I wash my mouth.
After reaching home, I do my homework


Question 2 :

Fill in the blanks with the words given in the brackets –
(sail, bark, sing, play, ring)
Boats ___________. Dogs _________
Children ___________. Bells __________
Birds _____________

Answer :

Boats sail . Dogs bark
Children play . Bells ring
Birds sing.


Question 3 :

Haldi wrote her name at school in this way – ‘haldi.’
She made one mistake. What was it?
Write her name correctly._________
Now write your name correctly.____________

Answer :

She should write the first letter of her name in a Capital letter.
Her name correctly- Haldi
My name correctly- Pooja


Question 4 :

Haldi wrote — i met a giraffe.
She made two mistakes. What are they?
Write Haldi’s sentence correctly.

Answer :

The first mistake made by Haldi is that she wrote the word “I” in a small letter. “I” should always be written in a capital letter. The second mistake is that there is no full stop at the end of the sentence.
Correct sentence- I met a giraffe.


Question 5 :

What do you do before going to school? Put ‘Y’ for yes and ‘N’ for no.

Answer :

 

 


Question 6 :

Write the names of the days of the week. You can begin with Sunday.

Answer :

Sunday Monday
Tuesday Wednesday
Thursday Friday Saturday


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation