Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-1 Poem: First Day at School

The class 2 English chapter 1 poem ‘First day at School’ presents the thoughts of the poet where he wonders if his drawing is as good as the others. The narrator in the poem First Day at School class 2 contemplates if his teacher would look like his mother or grandmother. He also wonders if he could take his dog to school.

Download the NCERT Solutions for First Day at School in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

What does the child in the poem think about his drawing?

Answer :

The child thinks if his drawing is going to be like his classmates.


Question 2 :

Do you think the child would like to carry his puppy to school?

Answer :

Yes, I think the child would love to take his puppy to his school.


Question 3 :

What does the child wonder about his teacher?

Answer :

The child wonders if his teacher’s face will match his mother or grandmother's face.


Let’s Act

Question 1 :

Find a partner. Let your partner pretend to be the teacher who welcomed you to your class.

Answer :

(Note: This question is for the students to act out.)


Question 2 :

Now act out your first day at school.

Answer :

(Note: This question is for the students to act out.)


Question 3 :

Look at the picture. What are the children doing?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P1_First-Day-at-School_3.jpg
Answer :

Both of them are acting. The girl is saying something to the boy, and the boy is smiling


Let’s Write

Question 1 :

Circle what you can carry in your school bag? Now write their names in the box below.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P1_First-Day-at-School_5_2.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P1_First-Day-at-School_5_3.jpg

Question 2 :

 How many words can you make using letters from the word in the picture?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P1_First-Day-at-School_4.jpg
Answer :

POT HOT PIT
SAT MAP SAP
HIT HIS TOP


Let’s Talk

Question 1 :

What are the children doing? Choose the correct word from the ribbon and then fill in the blanks.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P1_First-Day-at-School_8.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P1_First-Day-at-School_9.jpg

Let’s Practise

Question 1 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P1_First-Day-at-School_10.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P1_First-Day-at-School_11.jpg

Let’s Talk

Question 1 :

When you entered your class what did you like?

Answer :

When I entered my class for the first time, I really liked that the whole class was full of students like me. My teacher spoke very sweetly and welcomed me to the class.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Question 2 :

Do you remember your first day at school? How did you feel–

Answer :


Question 3 :

Who was the first friend you made?

Answer :

My first friend in the class was Neha.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Question 4 :

What did you enjoy doing the most?

Answer :

I enjoyed my maths class the most out of all.


Question 5 :

Do you have a pet at home who waits for you to come back from school?

Answer :

Yes, I have a dog at home, and his name is Rocky. He eagerly waits for me to be back from school and play with him every day.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation