Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-9 Poem: Zoo Manners

The poem Zoo Manners is written by Eileen Mathias, who tells the readers to be careful about one’s behaviour when visiting a zoo. One should not make fun of the Camel’s hump and not laugh at a Chimpanzee. The poet asks not to tease or trouble animals when one visits the zoo. In the NCERT class 2 English chapter 9, the poet asks people to treat animals in the right way when they go to the zoo.

Download the NCERT Solutions for Zoo Manners in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

What do you see at the zoo?

Answer :

We can see many animals at the zoo.


Question 2 :

What does the camel have on its back?

Answer :

The camel has a hump on its back.


Let’s Talk

Question 1 :

Have you been to a zoo?

Answer :

Yes, I have been to a zoo.
(Note: You can write your own answer.)


Question 2 :

Name the animals which you have seen in a zoo. Say the names in your own language and then in English.

Answer :

I have seen leopards, snakes, crocodiles, chimpanzees, camels, beers, monkeys, etc., in the zoo.
(Note: You can write your own answer.)


Question 3 :

Name the animal you liked the most. Why?

Answer :

I like leopards the most because they can run very fast.
(Note: You can write your own answer.)


Question 4 :

Did you feed any animals at the zoo? Should we tease animals?

Answer :

Yes, I fed a camel in the zoo.
No, we should never tease animals.
(Note: You can write your own answer.)


Let’s Sing and Act

Question 1 :

Make sentences using- ‘this’ and ‘that’

Answer :

Sentences with the word ‘this’:
This is a pencil.
That is a book.
This is a car.
Sentences with the word ‘that’:
That is a bicycle.
This is an apple.
That is a mango.


Question 2 :

Have you ever seen ants in the garden?

Answer :

Yes, I have seen ants in the garden.


Let’s Write

Question 1 :

Fill in the blanks with the words from the box.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_120123.png
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_120132.png

Question 2 :

Composition corner – Look at the picture and fill in the blanks.


This is a _______________. It has ____________ on its wings. It has __________ antennas. It buzzes round the ____________. It ____________ and ____________ and came to the zoo

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P9_Zoo-Manners_26.jpg
Answer :

This is a bee. It has lines on its wings. It has two antennas. It buzzes round the flowers. It buzzed and buzzed and came to the zoo.


Let’s Do

Question 1 :

Join the dots. Complete the name of the animal.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P9_Zoo-Manners_33.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P9_Zoo-Manners_34.jpg

Question 2 :

Help the bee to reach its home. What are the things that it met on the way that rhyme with bee?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P9_Zoo-Manners_29.jpg
Answer :

The words that the bee met on the way which rhymes with bee are pea, tree, key, and tea.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P9_Zoo-Manners_30.jpg

Question 3 :

Look at the pictures and fill in the blanks.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P9_Zoo-Manners_31_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P9_Zoo-Manners_32.jpg

Let’s Practise

Question 1 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_P9_Zoo-Manners_35.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_P9_Zoo-Manners_36.jpg

Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation