Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class -2 Chapter-6 Story: The Wind and The Sun

The chapter is an adaptation taken from Aesop’s Fables. The Wind challenges the Sun so that he could get the coat off the man faster than the Sun. The Wind tries to blow the man’s coat off, but the man starts to feel cold, so he grabs onto his coat tightly. The Wind soon gave up, and now it was the Sun’s turn. He shone as bright as he could, soon the man started to feel hot so he took the coat off. The Sun won the challenge. The Wind and the Sun questions and answers will help in developing skills like vocabulary, speaking, and writing skills.

Download the NCERT Solutions for The Wind and the Sun in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

What did the wind do to get the man’s coat off?

Answer :

What did the wind do to get the man’s coat off?


Question 2 :

What did the sun do to get the man’s coat off?

Answer :

The sun shone as brightly as it could so that the man would take off his coat


Question 3 :

Who won in the end?

Answer :

he winner was the sun in the end.


Question 4 :

Who said this to whom–
a. “I can get his coat off more quickly than you can.”
b. “I will let you try first.”
c. “How cold it is!”
d. “I give up. I cannot get his coat off!”
e. “I have won.”

Answer :

a. “I can get his coat off more quickly than you can.”
The wind said the above words to the sun.
b. “I will let you try first.”
The sun said this to the wind.
c. “How cold it is!”
The man wearing the coat exclaimed this to himself.
d. “I give up. I cannot get his coat off!”
The wind said this to the sun.
e. “I have won.”
The sun said this to the wind.


Let’s Think

Question 1 :

Rohan tries to snatch Gita’s new book from her.
What do you think is the best thing to do? Choose an answer
a. Gita runs away with her book.
b. Gita fights with Rohan.
c. Gita talks to Rohan.
d. Gita cries in a corner.
Now share with the class why you feel so?

Answer :

The right thing to do is to talk with Rohan. By doing so, Gita can make Rohan understand that it is wrong to take things that belong to others.
(Note: You can have write your own answer.)


Say Aloud

Question 1 :

Find a rhyming word from the story for each of these words -

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch6_The_Wind_And_The_Sun_1.jpg
Answer :

 

bun – sun
hold – cold
boat – coat
fan – man
sunny – funny
pot – hot


Let’s Write

Question 1 :

 Here are some ‘doing’ words in the story

Find three more ‘doing’ words in the story that end in ‘ing’ and then write them here.
________ _________ _________

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch6_The_Wind_And_The_Sun_2.jpg
Answer :

The ‘doing’ words in the story are as follows:
puffingshiningwiping


Question 2 :

Choose the right word from the box below and fill in the blanks.

One day the wind and the sun had a competition. They _____________ to make a man take off his coat. First, the wind _____________ hard. The man _____________ his coat tightly round himself. Then the sun ___________ shining hard. The man _____________ hot and he _____________ off his coat.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch6_The_Wind_And_The_Sun_3.jpg
Answer :

ompetition. They wanted to make a man take off his coat. First, the wind blew hard. The man pulled his coat tightly round himself. Then the sun started shining hard. The man felt hot and he took off his coat.


Question 3 :

Now write the opposites of –
good _________ tall _________
hard _________ black _________

Answer :

good bad tall short
hard soft black white


Crossword Fun

Question 1 :

Look at the pictures and complete the words in the puzzles.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch6_The_Wind_And_The_Sun_4.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch6_The_Wind_And_The_Sun_5.jpg

Question 2 :

A big wind is blowing
Look, the leaves are flying!
The wind can blow trees down
IT can blow houses down.
My house is old
Will it come down?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_114702.png
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_114709.png

Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation