Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter 15: How many Ponytails

How Many Ponytails deals with the concept of data handling. This chapter have exercises on collecting and representing simple data, using pictographs. The solutions for Math-Magic Chapter-15 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for How Many Ponytails? in PDF

How many Ponytails

Question 1 :

Ask your friends to write their names on a paper.

Answer :

Do it by yourself as directed. Answers may vary. Note down the names of your friends on a paper.


Question 2 :

Find out:
a) The number of names ending with the same letter. _____

Answer :

Do it by yourself as directed. Answers may vary. Observe the ending letter of each name and count the numbers of names that end with the same letter. For example, Ram, Akram, and Sam, these names are ending with the letter ‘M’.


Question 3 :

 b) One letter with which no name starts. _______

Answer :

Do it by yourself as directed. Answers may vary. Observe the starting letter of each name and check the letter with which no name starts.


Question 4 :

The number of names starting with the same letter. ______

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Observe the starting letter of each name and count the numbers of names that start with the same letter. For example, Ram, Rita, Rohan, and Riya all these names start with the letter ‘R’.


Question 5 :

The fruit seller has some fruits for you. Look at them and find out what the different fruits are.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-15-How-many-ponytails_1.jpg
Answer :

Observe the given picture. The fruit seller has four different kinds of fruits.
Apples, mangoes, bananas, and oranges.


Question 6 :

Count and write.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-15-How-many-ponytails_2.jpg
Answer :

Observe the given picture and count the number of fruits. There are 4 apples, 5 bananas, and 3 oranges. Therefore, the correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-15-How-many-ponytails_3.jpg

Question 7 :

I like guavas! What do you like?

Answer :

Do it by yourself. Write the name of your favourite fruit. Answers may vary.


Question 8 :

 Look at the children in your class. All children comb their hair in different ways. Look and write down.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-15-How-many-ponytails_4.jpg
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Observe the hairstyle of each child in your class. Check the number of ponytails they have. Count the number of children having 1 ponytail, 2 ponytails, and no ponytail. Write down the information in the given table.


Question 9 :

Find out and fill in the blanks.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_102404.png
Answer :

Do it by yourself. Answers will vary based on the table in the previous answer. Observe the table carefully, and check if the number of children with 1 ponytail is more or less than the number of children with 2 ponytails.


Question 10 :

Look at the sole of the shoes or

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_102458.png
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Note down the shoe size of all the children in your class and fill in the table.


Question 11 :

Find out

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_102533.png
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary based on the table in the previous answer. Count the number of children having shoe size 9.


Question 12 :

b) The number of children with

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_102624.png
Answer :

Do it by yourself. The smallest bottle will hold the least amount of water.


Question 13 :

c) The largest number of children

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_102703.png
Answer :

 Do it by yourself. Answers may vary. Observe the row with the largest number of children, the corresponding shoe size will be the correct answer.


Question 14 :

d) The smallest number of children

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_102734.png
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Observe the row with the smallest number of children, the corresponding shoe size will be the correct answer.


Question 15 :

Ask your friends how many glasses of water they drink in a day and write below.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-15-How-many-ponytails_20.jpg
Answer :

 Do it by yourself as directed. Ask each friend how many glasses of water they drink in a day. Answers may vary based on the information provided by your friends. Count the number of friends who drink 1, 2, 3, 4, and 5 glasses of water to fill in the table.


Question 16 :

Find out:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_102911.png
Answer :

Do it by yourself. Observe the data in the table carefully and see the number of children who drink only 1 glass of water in a day.


Question 17 :

Glasses of water are drunk by _____ children.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-15-How-many-ponytails_15_XFgb2Is.jpg
Answer :

Do it by yourself. Observe the data in the table carefully and see the number of children who drink 5 glasses of water in a day.


Question 18 :

c) The number of children who

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_103135.png
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Observe the data in the table carefully and check if the number of children who drink 3 glasses of water is more or less than the number of children who drink 2 glasses of water in a day.


Question 19 :

Find out and colour the box.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_103237.png
Answer :

Do it by yourself as directed. Answers may vary. Check the colour which corresponds to the largest number of children. Colour the box with that colour.


Question 20 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_103341.png
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Check the colour which corresponds to the largest number of children. The colour that corresponds to the largest number of children will be liked by more number of children than any other colour.


Question 21 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_103406.png
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Check the colour which corresponds to the smallest number of children. The colour that corresponds to the smallest number of children will be liked by less number of children than any other colour.


Question 22 :

Ask your friends about the colour they like most. How many children like yellow? Write the number in the table. Fill the table for other colours.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-15-How-many-ponytails_15_XiRlAEK.jpg
Answer :

Do it by yourself as directed. Answers may vary. Ask each of your friends about their favourite colour. Note down the name of their favourite colour and then count the number of children who like the colours yellow, red, blue and green, and fill in the given table.


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation