Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-14: Birds Come, Birds Go

Birds Come, Birds Go deals with the concept of addition and subtraction. This chapter have exercises addition of 2-digit numbers with carry overs. Subtraction with borrowing. The solutions for Math-Magic Chapter-14 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for Birds Come, Birds Go in PDF

Birds Come, Birds Go

Question 1 :

But where did they all come from?

Answer :

 Discuss with your teachers and friends, why these birds are flying away from their regions in a particular season. Discuss about migratory birds.


How Many Cranes and Swans?

Question 1 :

There are 31 cranes and 39 swans.

Let us find out how many swans and cranes there are in all.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_095130.png
Answer :

To find the total numbers of swans and cranes, add 39 and 31.
Split 39 and 31 in tens and ones as:
39 = 3 tens and 9 ones.
31 = 3 tens and 1 one.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_095216.png

Question 2 :

 Also try adding without writing.

Answer :

Do it by yourself. Try to add numbers in mind and check if you are getting the correct answer.


Question 3 :

Make a group of 3-4 friends. Find out by drawing lines whose step is the longest.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_095309.png
Answer :

To find the number of birds gone away, subtract 26 from 70.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_095326.png

Practice time

Question 1 :

Rahul scored 23 runs in a cricket match and Dhoni scored 69. How many runs did they make in all?

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_095513.png
Answer :

To find the total runs scored by Rahul and Dhoni, add 23 and 69.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_095445.png

Question 2 :

Dema sold 48 shawls in a fair. Next day he sold 17 more shawls. How many shawls in all did he sell?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_095550.png
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_095617.png

Question 3 :

Bunnu rabbit can eat 29 carrots in one week. Munnu rabbit can eat 42 carrots in one week. Who eats more in a week, and by how much?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_095635.png
Answer :

We are given that in a week Bunnu can eat 29 carrots, and Munnu can eat 42 carrots.
Since 42 is more than 29, Munnu eats more carrots in a week than Bunnu.
Now, subtract 29 from 42 to find how many more carrots Munnu eats than Bunnu in a week.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_095643.png

Question 4 :

Neha is 29 years old. Her mother 58 years old. How many years older is Neha’s mother?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_095725.png
Answer :

To find how older is Neha’s mother than her, subtract the age of Neha from her mother’s age.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_095735.png

Find the Answer

Question 1 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_32_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_095941.png

Question 2 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_35_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100014.png

Question 3 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_38_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100040.png

Question 4 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_41_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100108.png

Question 5 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_44_1.jpg
Answer :

 Add the numbers at ones place.
4 + 3 = 7
Add the numbers at the tens place.
5 + 4 = 9
The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_45.jpg

Question 6 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_46_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100202.png

Question 7 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_49_1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100227.png

Question 8 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_52.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100259.png

Question 9 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_55.jpg
Answer :

The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_56.jpg

Question 10 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_57-1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100345.png

Question 11 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_60.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100414.png

Question 12 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_63-1.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_100448.png

Catch the Right Bus!

Question 1 :

Solve to get the bus number on each card. Match the card with the bus number and see who will sit in which bus.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_100540.png
Answer :

Add 48 and 19 as shown below.

Therefore, she will sit on bus no. 67.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_68.jpg

Question 2 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_69.jpg
Answer :

Subtract 21 from 88 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 67.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_70.jpg

Question 3 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_71.jpg
Answer :

Add 47 and 28 as shown below.

Therefore, she will sit on bus no. 75.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_72.jpg

Question 4 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_73.jpg
Answer :

Subtract 18 from 93 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 75.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_74.jpg

Question 5 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_75.jpg
Answer :

Add 37 and 12 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 49.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_76.jpg

Question 6 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_77.jpg
Answer :

Add 38 and 37 as shown below:

Therefore, she will sit on bus no. 75.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_78.jpg

Question 7 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_79.jpg
Answer :

Add 25 and 24 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 49.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_80.jpg

Question 8 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_81.jpg
Answer :

Subtract 32 from 99 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 67.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_82.jpg

Question 9 :

Now you write your own numbers. Make two different cards for each bus.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_83.jpg
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is given below.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_84.jpg

Chakachak Toli

Question 1 :

Draw the tree which is least in number.

Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_101812.png

Question 2 :

Draw the tree which is most in number.

Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_101847.png

Question 3 :

Shreya collects the money and writes it in her diary. Help Shreya to find how much money is left at the end of the month.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-14-Birds-come-birds-go_85.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_101628.png

Question 4 :

Children of Chakachak Toli counted the number of trees in the park.

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_101754.png
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_101721.png

Question 5 :

 Children planted some more trees to make 100. How many more did they plant? ………………

Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_101928.png

Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation