Give and Take is the extension of addition and subtraction concept and its use in real life. The solutions for Math-Magic Chapter-12 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for Give and Take in PDF

Question 1 :

Now find how many necklaces and loose beads the other children take.

Answer :

Since necklaces are made of 10 beads each, group the given number of beads in 10 and the left out beads as loose beads.

Razia- 12 = 10 + 2 = 1 ten + 2 ones

Reema- 17 = 10 + 7 = 1 ten + 7 ones

Aarif- 24 = 20 + 4 = 2 tens + 4 ones

Sonu- 35 = 30 + 5 = 3 tens + 5 ones

Simar- 31 = 30 + 1 = 3 tens + 1 one

Tens are the number of necklaces, and ones are the number of loose beads. Therefore, the correct answer is:

Question 2 :

How many beads are taken by Razia and Reema altogether?

Answer :

Since Razia has taken 12 beads and Reema has taken 17 beads, both of them have altogether taken

12 + 17 = 29

Therefore, Razia and Reema have taken 29 beads altogether.

Question 1 :

How many beads are taken by Razia and Sonu?

___________beads are taken by Razia and Sonu.

Answer :

The total number of beads taken by both Razia and Sonu are 12 + 35.

Therefore, 47 beads are taken by Razia and Sonu.

Question 2 :

How many beads do they have together?

Answer :

The total number of beads taken by both Razia and Sonu are 12 + 35.

Question 1 :

How many beads do they have together?

Answer :

The correct answers are:

A)

Question 2 :

How many more beads?

Answer :

A)

Question 1 :

Tanisha has 17 pencils. Siya has 25 pencils. How many pencils are there in all?

Answer :

To find the total number of pencils add 17 and 25.

Question 2 :

In Muneeza's class, there are 13 English story books and 22 Hindi story books. How many story books are there in all?

Answer :

To find the total number of story books, add 13 and 22.

Question 3 :

Sakshi had 23 fruits. She ate 15 fruits. How many fruits are left?

Answer :

To find the number of fruits left, subtract 15 from 23.

Question 4 :

Daljeet has 35 marbles. Arvind has 25 marbles. How many marbles do they have in all?

Answer :

To find the total number of marbles, add 35 and 25.

Question 5 :

** **Nisha has 32 bangles. Sukhi has 16 bangles. How many more bangles does Nisha have?

Answer :

To find how many more bangles Nisha has more than compared to Sukhi, subtract 16 from 32.

Question 1 :

Help Venkatesha to make the bills

Answer :

The total bill for Dosa and Uthappam is:

23 + 28 = Rs 51

The total bill for Idli and Coffee is:

15 + 8 = Rs 23

The total bill for Dahi Vada and Chilli Rice is:

25 + 18 = Rs 43

The total bill for Soup and Noodles is:

27 + 15 = Rs 42

Therefore, the correct answer is:

Question 2 :

I have to pay 31 rupees, but I have Rs 40.

I will get back ________ rupees.

Answer :

To find the amount to be received back, subtract 31 from 40.

Question 1 :

Shekhar has 32 rupees. He bought a ball for 17 rupees. How much money is left with him?

Answer :

To find the amount left with Shekhar, subtract 17 from 32.

Question 2 :

Soni bought biscuits for 24 rupees and a packet of chips for 16 rupees. How much money will she pay? Try doing it without writing!

Answer :

Add 24 and 16 mentally. The correct answer is:

Question 3 :

Fantoosh had 64 rupees. He spent 39 rupees at the fair. How much money is left with him?

Answer :

To find the amount left with Fantoosh, subtract 39 from 64.

Admissions open for 2024-2025

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation