Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-4: Counting in Tens

Counting in Tens deals with counting of numbers in tens. The solutions for Math-Magic Chapter-4 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for Counting in Tens in PDF

Chickens and the Clever Fox

Question 1 :

How many chickens are there in all?
50 + 4 = ………………………………………………………………

Answer :

There are 5 boxes of 10 chickens. It represents 5 tens. 5 tens represent the number 50. So, 5 baskets have 50 chickens.
In the given picture, there are 4 chickens outside the baskets. It represents 4 ones. Add 50 and 4.
50 + 4 = 54
In the morning, there are 54 chickens in all.


Question 2 :

In the morning, she counted her chickens. How many baskets of 10 chickens are there?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-4-How-many-baskets-of-10-chickens-are-there_.jpg
Answer :

Observe the given picture.
There are 10 chickens in each basket. Now, count the number of baskets. There are 5 such baskets in all.


Question 3 :

In the evening, she counted the chickens again. There are ………… baskets of 10 chickens.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-4-There-are--baskets-of-10-chickens..jpg
Answer :

Count the number of baskets in the given picture. There are 4 baskets of 10 chickens.


Question 4 :

There are ………… + 3 = ………… chickens in all.

Answer :

There are 4 groups of 10 chickens. It represents 4 tens. 4 tens represent the number 40. So, 4 baskets have 40 chickens.
In the picture, there are 3 chickens outside the baskets. It represents 3 ones. Add 40 and 3.
40 + 3 = 43
There are 43 chickens in all.


Question 5 :

54 – ………… = ………… chickens have been eaten by the fox.

Answer :

In the morning, there were 54 chickens in all. In the evening, there were 43 chickens left.
Subtract 43 from 54.
54 – 43 = 11
So, 11 chickens were missing. 11 chickens have been eaten by the fox.


How Many are These?

Question 1 :

3 bundles have ………… sticks.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-4-3-bundles-have--sticks..jpg
Answer :

Bhanu uses 10 sticks to make 1 bundle. There are 3 bundles of 10 sticks. It represents 3 tens, and 3 tens represent the number 30. So, 3 bundles have 30 sticks.


Question 2 :

Now, how many sticks in all are these?
………… sticks in all.

Answer :

Count the number of bundles and number of individual sticks in the third box in the given picture.
There are 3 bundles of 10 sticks that represent 3 tens, and 9 individual sticks that represent 9 ones.
3 tens and 9 ones represent the number 39. So, there are 39 sticks in all.


Question 3 :

4 bundles would have ………… sticks.

Answer :

In each bundle, there are 10 sticks. 4 bundles of 10 sticks represent 4 tens, and 4 tens represent the number 40. So, 4 bundles would have 40 sticks.


Question 4 :

There is a wedding in Malti's house. She is making flower garlands.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-09_144132.png
Answer :

One garland has 10 flowers. There are 5 garlands of 10 flowers and 8 individual flowers.
Five garlands of 10 flowers represents 5 tens. 8 individual flowers represent 8 ones. 5 tens and 8 ones represent the number 58.
So, there are 58 flowers in all.


Question 5 :

………… flowers in all.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-4-How-many-flowers-are-these_.jpg
Answer :

One garland has 10 flowers. There are 6 garlands and 7 individual flowers. Six garlands of 10 flowers represents 6 tens. 7 individual flowers represent 7 ones.
6 tens and 7 ones represent the number 67. So, there are 67 flowers in all.


Question 6 :

 How many garlands of 10 flowers each can you make using 21 flowers? Draw them.

Answer :

2 tens and 1 ones represent the number 21. You need to draw 2 garlands of 10 flowers each and 1 individual flower to make 21 flowers in total. The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-4-How-many-garlands-of-10-flowers-each-can-you-make-using-21-flowers_.jpg

Question 7 :

How many pencils are outside the packets? …………

Answer :

Observe the given picture carefully and count the number of pencils outside the packets. On the table, 4 pencils are outside the packets.


Question 8 :

So, altogether there are ………… pencils.

Answer :

There are 6 packets of 10 pencils each, that represent 6 tens. 4 pencils are outside the packets, that represent 4 ones.
6 tens and 4 ones represent the number 64.
So, altogether there are 64 pencils.


Question 9 :

Kanak likes collecting different kinds of bindis. Each packet has 3 + 4 + 3 bindis.
How many packets does she have? …………

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-4-How-many-packets-does-she-have_.jpg
Answer :

Count the number of packets in the given picture carefully. There are 7 packets of bindis.
So, she has 7 packets.


Question 10 :

So how many in all? …………

Answer :

 She has 7 packets of bindis.
It is given that each packet has 3 + 4 + 3 bindis.
3 + 4 + 3 = 10
There are 7 packets of 10 bindis that represent 7 tens.
7 tens represent the number 70.
So, there are 70 bindis in all.


Question 11 :

Now you draw 10 in a different way.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-4-Now-you-draw-10-in-a-different-way..jpg
Answer :

Try yourself and answer this question.


Question 12 :

Let us help Leela.
How many packets of 10 pencils are there? …………

 

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-4-How-many-packets-of-10-pencils-are-there_.jpg
Answer :

Observe the given picture. There are 10 pencils in each packet. Count the number of packets. There are 6 packets of 10 pencils in total.


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation