Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-3: How Much Can You Carry?

How Much Can You Carry introduces the concept of weight. The solutions for Math-Magic Chapter-3 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for How Much Can You Carry? in PDF

The Clever Donkey and His Heavy sack

Question 1 :

Sandesh has a  donkey. It carries  sacks full of salt on its back.
On the way to the market they have to cross a  river.
One day, while crossing the  river, the  donkey slipped and fell into the  river.
When it got up, the  sacks felt very light.
Guess why the  sacks felt lighter?

Answer :

Salt is soluble in water. The salt in the sacks got dissolved into the river water, so it felt lighter.


Question 2 :

The donkey was very happy. This also gave it an idea.
Next day, while crossing the  river, the clever donkey decided to take a dip.
This time Sandesh understood the  donkey’s trick.
… Ha! Let me teach it a lesson.
Next day Sandesh put  sacks of woollen cloth in place of salt.
Now, what would happen to the  donkey when it dipped into the river? Why?

Answer :

Sack of woollen cloth will absorb the river water and that will make the sacks heavier. So, the donkey will feel heavier after coming out from the river.


Raju Wants to Ride a See-saw

Question 1 :

Raju needs a friend to ride a see-saw.

Rani comes to help Raju. But still Raju cannot ride it.


Can you tell why? Circle the correct answer.
Raju is heavier/lighter than Rani.

Answer :

Observe the given picture, Raju is heavy enough to pull down the see-saw on his side. So, the correct answer is:


Question 2 :

Aslam comes to help them. Look at the picture.


Can you tell why the see-saw turned this way?
Raju is heavier/lighter than Rani and Aslam together.

Answer :

As seen in the picture, Rani and Aslam are heavy enough to pull down the see-saw on their side. The weight of Raju is less than the total weight of Rani and Aslam. So, the correct answer is:


Heavier or Lighter

Question 1 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-Which-one-is-heavier.jpg
Answer :

The Jug is heavier than the two glasses. The jug will make the see-saw go down on its side. Draw a line from the jug to the downside of the see-saw. The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-3-The-Jug-is-heavier-than-the-two-glasses.jpg

Question 2 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-Which-one-is-heavier_.jpg
Answer :

The bucket is heavier than the mug. The bucket will make the see-saw go down on its side. Draw a line from the bucket to the downside of the see-saw.
The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-3-The-bucket-is-heavier-than-the-mug.jpg

Question 3 :

Colour the one which is lighter.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-Colour-the-one-which-is-lighter..jpg
Answer :

The tennis ball is lighter than the football. Colour the tennis ball. The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-3-The-tennis-ball-is-lighter-than-the-football.jpg

Question 4 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-Which-one-is-lighter_.jpg
Answer :

The geometry box is lighter than the school bag. Colour the geometry box. The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-3-The-geometry-box-is-lighter-than-the-school-bag.jpg

Question 5 :

Which of the two things will make the see-saw go down? Look at the example.


Draw a line to match the heavier one.

Answer :

The pot is heavier than bottle. The pot will make the see-saw go down on its side. Draw a line from the pot to the downside of the see-saw. The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-3-The-pot-is-heavier-than-bottle..jpg

Chhotu Monkey and the Carrots

Question 1 :

Guess and tell what Chhotu monkey used to help Chikky and Micky. Draw a picture of it in the monkey's hand.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-what-Chhotu-monkey-used-to-help-Chikky-and-Micky.-.jpg
Answer :

Chhotu monkey used a weighing machine to help Chikky and Micky. Draw a weighing machine. The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-3-Chhotu-monkey-used-a-weighing-machine-to-help-Chikky-and-Micky.jpg

Find out

Question 1 :

Your parents buy carrots for the family. How much do they buy at one time?

Answer :

Get the help of your parents to find out the answer. Answers may vary based on students’ experience.


Question 2 :

How does the vegetable seller weigh the carrots?

Answer :

The vegetable seller weighs the carrots by using weighing machine or beam balance. Answers may vary based on students’ observation.


How Much Can Simran Carry?

Simran's father needs to move some things from the store of their house to the kitchen. Simran wants to help her father.

 

Question 1 :

Guess which bags Simran can carry.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-How-Much-Can-Simran-Carry_.jpg
Answer :

Do it by yourself. Think, how much things Simran can carry. Simran can carry lighter things. Simran might carry one of the following things – 1 Kg salt, 1 Kg ghee, 2 Kg dal, 2 Kg cooking oil. Answers may vary based on students’ observation.


Question 2 :

Guess who can carry what — Her father? ……………………………………………………………

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-How-Much-Can-Simran-Carry_.jpg
Answer :

Do it by yourself. Think, how much things Simran’s father can carry.
Simran’s father can carry heavier things. He can carry 5 Kg rice or 5 Kg atta.
Answers may vary based on students’ observation.


Question 3 :

Her mother? ……………………………………………………………

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-How-Much-Can-Simran-Carry_.jpg
Answer :

Do it by yourself. Think, how much things Simran’s mother can carry.
Simran’s mother can carry the things which are heavier than the things Simran can carry.
Simran’s mother can carry the following things
2 Kg sugar, 2 Kg dal, 5 Kg rice.
Answers may vary based on students’ observation.


Question 4 :

Her younger sister? ……………………………………………………

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-How-Much-Can-Simran-Carry_.jpg
Answer :

Do it by yourself. Simran’s younger sister can’t carry any of these things.


Question 5 :

Can Simran carry any two of these bags together?
If yes, which ones? ……………………………………………………

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-How-Much-Can-Simran-Carry_.jpg
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Simran can carry two lighter bags together. She can carry 1 kg salt and 1 kg ghee together.


Question 6 :

Match the picture of the animal with the thing it can carry.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-3-Match-the-picture-of-the-animal-with-the-thing-it-can-carry..jpg
Answer :

The elephant can carry the heaviest one among all the given things.
Wooden blocks are the heaviest among all the things.
The crow can carry the lightest thing. Leaf is the lightest among all the things.
The donkey can carry sugar and the dog can carry a ball.
Now, join the animals with the things they can carry by drawing a line.
The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-3-The-correct-answer-is.jpg

Question 7 :

Which bags can you carry? Guess.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary.


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation