Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-11: Lines and Lines

Lines and Lines deals with the concept of lines. This chapter have exercises on: Drawing and identifying straight lines,curved lines, Zigzag lines. The solutions for Math-Magic Chapter-11 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for Lines and Lines in PDF

Whose Line is it?

Question 1 :

Fatima keeps her stump in standing position. Jasbir keeps his stump in slanting position. Raima keeps her stump in sleeping position.
To show others how they have kept their stumps, they draw lines in a notebook. Fatima draws a standing line. Jasbir draws a slanting line. Raima draws a sleeping line. Match the picture of each child with the correct line.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_1.jpg
Answer :

In the given picture, draw a line to match Fatima’s image with the standing line, draw line to match Jasbir’s image with the slanting line, and draw a line to match Raima’s image with the sleeping line. The correct answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_2.jpg

Question 2 :

Ekta's lines are not straight. These are curved. Draw more curved lines by joining the dots.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_3.jpg
Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Following are some curved lines drawn by joining the dots.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_4.jpg

Fun with Lines

Question 1 :

Collect used matchsticks. Have fun making numbers and letters with these.

Answer :

Do it by yourself. The answers may vary. Following are some numbers made using matchsticks.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-09_171852.png

Question 2 :

Is there any number or letter that you cannot make with matchsticks?

Answer :

All the letters and numbers can be made using matchsticks.


Question 3 :

Now write some numbers using straight lines.

Answer :

Do it by yourself. The answers may vary. A sample answer is shown below

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_7.jpg

Question 4 :

What about writing letters using straight lines? Which ones are easy?

Answer :

Write the letters using straight lines and answer which once are easy based on your experience.
All the letters can also be written using straight lines

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_8.jpg

Question 5 :

Find out where else numbers and letters are written with straight lines.

Answer :

Observe your surroundings and answer this question. You can find letters are written using straight lines in digital clocks, calculators, and in many more devices.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_8_t1MTjaF.jpg

Dancing Lines

Question 1 :

 Does a traffic policeman sometimes make curved lines? ___________

Answer :

Traffic policemen make curved lines to warn the driver about the hazard on the road ahead.


Question 2 :

Try the dance steps and enjoy like Remya.

Answer :

Do it by yourself.


Designs with Dots

Question 1 :

Join the dots with curved or straight lines.
Make your own designs

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_9.jpg
Answer :

Do it by yourself. The answers may vary. A sample answer is shown below.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_10.jpg

Question 2 :

Look for different types of lines — curved, standing, slanting and sleeping.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_11_1.jpg
Answer :

Observe the given picture. There are many slanting lines, standing lines, sleeping lines, and curved lines.
You can observe the curved lines and slanting lines in the following portion of the given image

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-09_172414_KUb3UPq.png

Question 3 :

Draw some more pictures like these.

Answer :

Do it by yourself. Following is a sample answer.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch11_-Lines-and-lines_14.jpg

Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation