Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-13: The Longest Step

The Longest Step deals with the concept of measurement. This chapter have exercises measuring and comparing lengths through nonuniform units. The solutions for Math-Magic Chapter-13 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for The Longest Step in PDF

The Longest step

Question 1 :

Who takes the biggest step?

Answer :

Since the elephant is the biggest among all, the elephant takes the biggest step.


Question 2 :

Three friends – a rabbit, an elephant and a deer were – playing together in a park.

They started the game. Surprisingly, at the end, the elephant won.
Can you tell why the elephant won?

Qn1.PNG

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch12_Give-and-Take_28_kZE6rvn.jpg
Answer :

All the animals are walking. Elephant is the biggest animal among all. So, elephant took biggest steps while walking and crossed the stone bridge first.


Practice Time

Question 1 :

Act out this story.

Answer :

Do it by yourself. Act out this story in your classroom.


Activity

Question 1 :

Make a group of 3-4 friends. Find out by drawing lines whose step is the longest.

Answer :

Do it by yourself. Discuss with your teacher that the length of the step depends on the height or not.


Question 2 :

Find the distance between

  1. the door and any window of your class.
  2. the blackboard and where you are sitting.
Answer :

Do it by yourself. Measure the distances by your steps, repeat the same 2-3 times and note down the distances.


Hand or fingers?

Question 1 :

What would you use to find the length of those things?

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. How can you measure those things which are less than your handspan? You can measure those things by your fingers or measuring scale.


Question 2 :

Rajat wants to find out the length of a few things using his handspan. These are shown in the picture. Can he use a handspan to find the length of all these?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/G2-Chapter-13-The-longest-Step_2.jpg
Answer :

No. Since some things are shorter than the Rajat’s handspan, he cannot use his handspan to find the length of those things.


Question 3 :

Which things around you are less than your handspan? Name them.

Answer :

Observe your surroundings and find out the things which are less than your handspan. Discuss your answer with your friends. Are they getting the same answers?
Some of the things which are less than the handspan are eraser, sharpener, matchbox, coins, chalk, etc.


Make a guess

Question 1 :

See these two coconut trees. If the bigger tree is 6 metres high, about how high is the smaller tree?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/G2-Chapter-13-The-longest-Step_3.jpg
Answer :

Observe the given picture. The smaller tree is almost half of the bigger tree in height. Therefore, if the bigger tree is 6 metres high, then the smaller tree will be approximately 3 metres high.
3 + 3 = 6


Check Your Guess

Question 1 :

Guess the length or height of the things shown below. Find the length to check your answer

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-09_181152.png
Answer :

Do it by yourself. First guess the height or length of each thing and then measure the thing by your finger or hand span as given in the table, to check if your guess is correct or not. Answers may vary.


Cat’s Food – Rat or Milk?

Question 1 :

How far is the cat from the rat? ………… fingers

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary.


Question 2 :

What will the cat reach first — the rat or the milk?

Answer :

Observe the given picture. The distance between cat and milk is smaller than the distance between cat and rat. Therefore, the cat will reach the milk first.


Question 3 :

Can the rat save itself? How?

Answer :

 Yes, the rat can save itself by running away from the cat.


Question 4 :

Tell a story using this picture

Answer :

Do it by yourself.


Question 5 :

How long is the rat's tail? ………… fingers

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary


Question 6 :

How far is the cat from the milk? ………… fingers

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary.


Question 7 :

Who has longer whiskers? The rat or the cat?

Answer :

Use your fingers to measure the whiskers of the rat and the cat. The cat has longer whiskers than the rat.


Question 8 :

Use your fingers to find out the distance between the rat and the milk. ………… fingers.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/G2-Chapter-13-The-longest-Step_4.jpg
Answer :

Do it by yourself as directed. Answers may vary.


Measure and draw

Question 1 :

Draw a leaf 2 fingers away from the stone.
Draw a banana 5 matchsticks away from the monkey.
Draw a kite,7 fingers away from the stone.
Draw a cloud 3 matchsticks away from the kite.
Draw a bird 4 fingers away from the banana.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/G2-Chapter-13-The-longest-Step_5.jpg
Answer :

Measure the distances by your fingers or matchsticks and draw the given things by yourself as directed. Everyone’s picture will look different. A sample answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/G2-Chapter-13-The-longest-Step_6.jpg

Is That So?

Question 1 :

 b) Check how many of your friends have —
1) a face one handspan long __________
2) the arm as long as the leg ____________
3) a forehead 4 fingers wide ____________

Answer :

Do it by yourself. Ask your friends to measure their faces by their handspans, legs by their hands, and foreheads by their fingers as shown in the given picture and answer this question.


Question 2 :

c) You can try and measure other body parts with your fingers and write their length.
1) Your nose is _______ fingers long.
2) Your ear is _______ fingers long.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary from student to student, based on their observations.


Question 3 :

Sanju and her friends were trying to find out the length of their different body parts. Here is what they found out —
My face is about one handspan long.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-09_182002.png
Answer :

Observe the given pictures. They are saying what they are measuring. So, they are narrating the truth.


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation