Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-3 Chapter-9 Poem:The Balloon Man

The poem for class 3 English The Balloon Man explains the poet's thoughts on the balloon man in a market square who sells red, purple, blue and green balloons. He only sells this lovely bunch of balloons on market days. The poet enjoys the sight of balloons in the sky and hopes that the balloon man may someday let them go. The NCERT solutions for class 3 English poem The Balloon Man helps the child to: philosophywrite the correct spelling of words & categorize words philosophyidentify antonyms of the words. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity. Download Chapter 9, The Balloon Man question answer in the PDF format for free.

Download the NCERT Solutions for The Balloon Man in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

Where does the balloon man stand?

Answer :

The balloon man stands at the market square.


Question 2 :

 What happens to the balloons when there is a wind?

Answer :

The balloons tug several times when there is wind.


Question 3 :

What does the child like to see the balloon man do?

Answer :

The child likes to see the balloon man let go of all the balloons. Then the balloons will sail high in the sky, which looks pretty if the child would see them from below.


Talk time

Question 1 :

 How high can balloons fly?

Answer :

 Balloons can fly very high. It depends on the winds.


Question 2 :

 What do you like about this poem?

Answer :

 I love balloons, and the poem talks about balloons flying high.


Word Building

Question 1 :

Identify the words from the jumbled letters and write the word in the space provided.

llaboons ____ cunlh ___
ulbe ____ ploeep ___
wolbe ____ crat ___
Answer :

llaboons balloons

cunlh lunch

ulbe blue

ploeep people

wolbe blue

crat cart


Question 2 :

 How many colours can you find hidden in this maze? Write their names below

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G3_P9_The-Balloon-Man_1.jpg
Answer :

The colours found in the table above are as follows:

1. Pink 2 Blue 3 White
4. Brown 5 Yellow 6 Black

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G3_P9_The-Balloon-Man_2.jpg

Question 3 :

Fill in the blanks in the balloons with their opposites. You can find them in the poem The Balloon Man. One is done for you.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G3_P9_The-Balloon-Man_3.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G3_P9_The-Balloon-Man_4.jpg

Question 4 :

 Put the words given in the box into the following groups:
(a) nature __________
(b) food __________
(c) colours ________

 wind   turnip   purple   pineapple   sky 
 green   grass   white   yellow   rice 
Answer :

(a) nature sky, grass, wind
(b) food turnip, pineapple, rice
(c) colours green, purple, yellow, white


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation