Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-3 Chapter-10 Story:The Yellow Butterfly

The NCERT English class 3 chapter 10 , The Yellow Butterfly, penned by the author Nilima Sinha narrates the story of a boy, Sonu, who tries to catch hold of a yellow butterfly. After many attempts, he manages to hold the butterfly just in time to save it from the encroaching spider. However, he soon lets go of the butterfly because he didn’t want to see the butterfly sad. The butterfly flew in Sonu’s garden merrily. The NCERT solutions for The Yellow Butterfly, CBSE class 3 English chapter 10, helps the child to: philosophycomprehend the main idea of the text. philosophyidentify adjectives and prepositions. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity. Download Chapter 10, the Yellow Butterfly class 3 question answer in the PDF format for free.

Download the NCERT Solutions for The Yellow Butterfly in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

Why did Sonu let the butterfly go?

Answer :

Sonu saw that the butterfly was sad in his hands. He let it go as he wanted to see the butterfly happy.


Question 2 :

Where did Sonu first see the yellow butterfly?

Answer :

Sonu first saw the butterfly in his garden.


Question 3 :

Name three places where the butterfly rested.

Answer :

The butterfly rested on the red rose, floating lotus leaf and a pink flower on the peach tree.


Question 4 :

Why did Sonu chase the butterfly?

Answer :

 Sonu chased the butterfly to catch it and hold it in his hands.


Talk time

Question 1 :

If you were a butterfly, how would you feel if you were caught?

Answer :

If I were a butterfly, I would feel sad that I was caught


Question 2 :

Why did the butterfly go to the flowers in the garden?

Answer :

The butterfly went to the flowers in the garden to take the nectar from flowers, as it requires nectar to survive.


Let’s write

Question 1 :

Write the sentences in proper order using these words to help you:

First, then, after, this, finally

1. Finally, I dress up and go to school.
2. Then I brush my teeth and have a bath.
3. First of all, I get out of bed.
4. After this I eat my breakfast

Answer :

3. First of all, I get out of bed.
2. Then I brush my teeth and have a bath.
4. After this I eat my breakfast.
1. Finally, I dress up and go to school.


Word building

Question 1 :

Make two words from one word. One has been done for you.

 butterfly    butter fly   
 everywhere    _____   _____ 
 inside    _____    _____ 
 outside    _____    _____ 
 sunlight    _____   _____ 
Answer :

 butterfly   butter fly    
 everywhere   every  where 
 inside    in   side 
 outside     out   side 
 sunlight   sun   light 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation