Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-3 Chapter-11 Poem: Trains

The Trains poem class 3, written by James S. Tippeti illustrates how the train travels over the mountain and over the plain. It also makes its way over rivers in order to carry mail and passengers. The train is always rushing to travel from dusk to dawn. The class 3 Trains question answer helps the child to: philosophyexplain the different means of transport. philosophywrite their experiences including a train journey. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity. Download Chapter 11 NCERT class 3 English Trains pdf format with question answer for free.

Download the NCERT Solutions for Trains in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

Where do the trains run?

Answer :

The train runs over the mountains, rivers and plains.


Question 2 :

What are the ‘‘precious loads’’ that they carry?

Answer :

They carry passengers and mails.


Question 3 :

When do the trains run?

Answer :

Trains run through the day, dusk, dawn and darkness.


Question 4 :

What is ‘dusk’ and ‘dawn’?

Answer :

Dawn is that time of the day when light first appears in the sky. Dusk is the time of the day after sunset and before the complete darkness of the night.


Talk time

Question 1 :

 Do you enjoy train rides?

Answer :

Yes, I enjoy train rides very much


Question 2 :

If you had to travel over a long distance, how would you like to go and why?

Answer :

 If I had to travel during vacation, then I would like to travel by train. While travelling by train, I would see beautiful sceneries, see many vendors selling local things in railway stations. I could play and have fun on the train.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Question 3 :

If you had to spend the night on a train, what would you need to take with you?

Answer :

If I had to spend the night on a train, I would need to take food, water, soap, comb, clothes.


Let’s Write

Question 1 :

 Describe an interesting train or bus journey you have taken, or would like to take. Write four sentences about your journey. You can use some of the following words and phrases.

many people crowded tea stalls
station/bus station river
window big and small trees
seat hills
ticket loud whistle

Example: I went to the railway station with my father...

Answer :

I went with my family to Tirupati from the Howrah station in Kolkata. It was a very crowded station. There were crowded tea stalls at the station. I saw comic books and my father bought them as I had convinced him. There were many people travelling on that train. We settled down in the train and my father kept all the luggage below our seats.
Once the loud whistle was blown, the train started leaving the station. My mother allowed me to sit near the window. I saw vast green fields and farmers with their cattle. We crossed big and small trees, rocky hills, and rivers. It was a memorable journey!
(Note: You can narrate an experience of your choice.)


Word building

Question 1 :

Complete the sentences
1. Give me some ________ to eat. (food/clothes)
2. Play with _________. (me/grey)
3. Swim across _________ (the river/the boat)
4. Let’s get on the _________(train/dawn)

Answer :

1. Give me some food to eat. (food/clothes)
2. Play with me. (me/grey)
3. Swim across the river (the river/the boat)
4. Let’s get on the train (train/dawn)


Question 2 :

Sort out these different means of transport into correct groups. One is done for you.

Bus ,Car, Aeroplane, Ship, Boat,
Train ,Bicycle ,Helicopter ,Truck ,Steamer
Answer :

Land Air Water
 Bus   Aeroplane   Ship 
 Car   Helicopter   Boat 
 Train   ____   Steamer 
 Bicycle   ____   ____ 
 Truck   ____   ____ 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation