The chapter How Big? How Heavy? focuses on dealing with the volumes of given shapes. It helps the students to learn the volume contained in various shapes and how much liquid they can hold. It covers the topics: philosophy Volumes of Shapes and Objects philosophy Estimating Volumes philosophy Comparing Volumes philosophy Visualising Volume Occupied NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related 'Learning Concepts and interactive worksheets with the solutions. Our 'Learning Beyond' segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity. Download Chapter 14 How Big? How Heavy? in PDF format for free here.

The NCERT Solutions Maths Class 5 Chapter 14 - How Big? How Heavy? are tailored to help the students master the concepts that are key to success in their classrooms. The solutions given in the PDF are developed by experts and correlate with the CBSE syllabus of 2023-2024. These solutions provide thorough explanations with a step-by-step approach to solving problems. Students can easily get a hold of the subject and learn the basics with a deeper understanding. Additionally, they can practice better, be confident, and perform well in their examinations with the support of this PDF.

Download PDF

Students can access the NCERT Solutions Maths Class 5 Chapter 14 - How Big? How Heavy?. Curated by experts according to the CBSE syllabus for 2023–2024, these step-by-step solutions make Maths much easier to understand and learn for the students. These solutions can be used in practice by students to attain skills in solving problems, reinforce important learning objectives, and be well-prepared for tests.

Question 1 :

A potato is nearly __________ marbles.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

A potato is nearly 10 marbles.

Question 2 :

Now make a guess. Do you think the volume of 10 five-rupee coins will be more than that of 10 marbles?

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Volume of a thing is the amount of space it occupies. Guess if the volume of 10 five-rupee coins will be more than that of 10 marbles.

Question 3 :

Guess the volume of each of these:

A ball is nearly __________ marbles.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

A ball is nearly 10 marbles.

Question 4 :

An eraser is nearly __________ marbles.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

An eraser is nearly 2 marbles.

Question 5 :

A pencil is nearly __________ marbles.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

A pencil is nearly 3 marbles.

Question 6 :

** **Now put each thing in the measuring glass and check your guess. Try with different things like a matchbox, a stone, etc. and fill the table.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Put the things in a measuring glass and check the actual volume of the things. Compare it with your guessed volume. A sample answer is:

Question 7 :

a) What is the volume of 6 marbles? ________ mL.

b) What is the volume of 16 one-rupee coins? _________ mL.

c) The volume of 24 marbles is _________ mL.

d) The volume of 32 one-rupee coins is _________ mL.

e) Mollie puts some five-rupee coins in the measuring bottle. How many coins has she put in it:

if 30mLwater is pushed up? __________

if 60mLwater is pushed up?___________

Answer :

a) Perform the following steps to get the volume of 6 marbles.

Step 1: Note down the initial level of water in your measuring bottle.

Step 2: Put 6 marbles in your measuring bottle and observe the change in the level of the water.

Step 3: Obtain the difference between the two levels of the water to get the volume of 6 marbles.

For example: If the initial level of water is 10 mL, and the final level is 17 mL, then the volume of 6 marbles will be equal to

17 - 10 = 7 mL.

b) Perform the following steps to get the volume of 16 one-rupee coins.

Step 1: Note down the initial level of water in your measuring bottle.

Step 2: Put 16 one-rupee coins in your measuring bottle and observe the change in the level of the water.

Step 3: Obtain the difference between the two levels of the water to get the volume of 16 one-rupee coins.

For example: If the initial level of water is 10 mL and the final level is 29 mL, then the volume of 6 marbles will be equal to 29 - 10 = 19 mL. c) The volume of 6 marbles is approximately 7 mL. We know that

6 × 4 = 24. Therefore, the volume of 24 marbles will be 7 × 4 = 28 mL. d) The volume of 16 one-rupee is approximately 19 mL. We know that 16 × 2 = 32. Therefore, the volume of 32 marbles will be

19 × 2 = 38 mL. e) Do it by yourself. Answers may vary.

Question 8 :

First guess and then use your measuring bottle to find out the volume in mL of some other things.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary based on the selection of the things and the guesses made by you. A sample answer is:

Question 9 :

Guess how many litres of water your body will push up?

Answer :

Answer this question on your own. The answers may vary based on your weight.

Question 10 :

** **This is a cube whose sides are 1 cm each. Your Math-Magic book is 1 cm high. So guess how many such centimetre cubes will take the same space as your Math-Magic book?

Answer :

Do it by yourself. Observe the space occupied by the Math-Magic book and 1 cube. Then guess how many such cubes will occupy the same space as that of the book. Answers may vary.

Question 11 :

Hey, my Math-Magic book is about ____ cm long. So ____ cm cubes will fit along its length.

Answer :

Take a ruler and measure the length of the Math-Magic book. The length is approximately 26 cm.

The length of the cube is 1 cm. Therefore, the correct answer is:

My Math-Magic book is about 26 cm long. So, 26 cm cubes will fit along its length.

Question 12 :

And it is about ___ cm wide. So ____ cubes will fit along the width.

Answer :

Take a ruler and measure the width of the Math-Magic book. The width is approximately 20 cm. The length of the cube is 1 cm. Therefore, the correct answer is:

My Math-Magic book is about 20 cm wide. So, 20 cm cubes will fit along its width.

Question 13 :

So total ___ cm cubes will fit on the Math-Magic book.

Answer :

26 cubes will fit along the length of the Math-Magic book.

20 cubes will fit along the width of the Math-Magic book.

Therefore, a total of 26 × 20 = 520 cubes will fit on the Math-Magic book.

Question 14 :

Now if all these cubes are arranged in one line then how long will that line be? ______cm.

Answer :

A total of 520 cubes will fit on the book. If these cubes are arranged in one line, then the line will be 520 cm long, as the length of each cube is 1 cm.

Question 15 :

A lemon is nearly __________ marbles.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

A lemon is nearly 4 marbles.

Question 1 :

** **Ganesh and Dinga want to pack 4000 centimetre cubes in boxes. These are to be sent to a school. There are three different boxes available for packing.

What is your guess? Who is right?

Answer :

Guess on your own and answer. Observe the sides of each box and then make a guess who is right.

Question 2 :

A stage (platform) is made with 5 Math-Magic books. The volume of this stage is the same as _____ cm cubes.

Answer :

The volume of 1 Math-Magic book is approximately 520 cm cubes. Multiply 520 by 5 to get the volume of 5 Math-Magic books.

520 × 5 = 2600

Therefore, the volume of the stage is 2600 cm cubes.

Question 3 :

Guess the volume of these things in cm cubes.

a) A matchbox is about _________ cm cubes.

b) A geometry box is about _______cm cubes.

c) An eraser is about __________ cm cubes.

d) How will you check your guess? Discuss.

Answer :

a) Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

A matchbox is about 24 cm cubes.

b) Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

A geometry box is about 96 cm cubes.

c) Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

An eraser is about 2 cm cubes.

d) Use cm cubes to verify your answers.

Question 4 :

** **Tanu is making a stage with matchboxes. She first puts 14 matchboxes like this in the first layer. She makes 4 such layers and her stage looks like this. She used _____ matchboxes to make this stage.

Answer :

14 matchboxes are used in the first layer.

The total number of layers is 4.

Multiply 14 by 4 to get the total number of matchboxes used.

14 × 4 = 56

Therefore, she used 56 matchboxes to make the stage.

Question 5 :

The volume of one matchbox is the same as 10 cm cubes. Then the volume of this stage is same as _____ cm cubes.

Answer :

The total number of matchboxes used is 56.

The volume of 1 matchbox is 10 cm cubes.

Multiply 56 by 10 to get the total volume of the stage.

56 × 10 = 560

Therefore, the volume of the stage is the same as 560 cm cubes.

Question 6 :

** **If all these cubes are arranged in a line, how long will that line be? _____ cm.

Answer :

Since 560 cm cubes are used to make the stage, multiply 560 by 1 to get the length of line.

Therefore, the line will be 560 cm long.

Question 7 :

Which has more volume — your Math-Magic book or Tanu’s platform?

Answer :

The approximate volume of the Math-Magic book is 520 cm cubes, and Tanu’s platform is 560 cm cubes.

Therefore, Tanu’s platform has more volume.

Question 8 :

With your friends, collect many empty matchboxes of the same size. Measure the sides and write here.

Answer :

Do it by yourself. A sample answer is:

Question 9 :

** **Use 56 matchboxes to make platforms of different heights. Fill this table.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

Question 10 :

The volume of each platform is equal to ________matchboxes.

Answer :

Each platform is made up of 56 matchboxes. Therefore, the volume of each platform is equal to 56 matchboxes.

Question 11 :

** **The volume of each platform is equal to ________matchboxes.

Answer :

Question 12 :

Make deep drawings of the platforms you have made.

Answer :

Do it by yourself. Answers will vary according to the platforms made.

Question 13 :

** **Mohan arranged his matchboxes like this.

How many matchboxes did he use to make it? What is its volume in matchboxes? ________ matchboxes.

Answer :

The length and the width of the first layer is equal to 4 matchboxes. Therefore, the first layer has 4 × 4 = 16 matchboxes.

The length and width of the second layer is 3 matchboxes. Therefore, the second layer has 3 × 3 = 9 matchboxes.

The third layer has 4 matchboxes and the fifth layer has 1 matchbox.

Add 16, 9, 4, and 1 to get the total number of matchboxes.

16 + 9 + 4 + 1 = 30

Therefore, he used 30 matchboxes, and the volume is 30 matchboxes.

Question 14 :

** **Collect empty matchboxes. Arrange them in an interesting way. Make a deep drawing of it.

Answer :

Do it by yourself. Collect a few empty matchboxes and arrange them in a pattern. Answers may vary. One example is:

Question 15 :

a) How long is the side of your cube? _______

b) How many centimetre cubes can be arranged along its:

Length? __________

Width? __________

Height? __________

c) Answer Thimpu's questions:

To make the first layer on the table how many cm cubes will I use?

How many such layers will I need to make a paper cube?

d) So the total cm cubes = ______

e) The volume of the paper cube is the same as __________ cm cubes.

Answer :

a) Take a ruler and measure the length of the side of your cube. It is approximately equal to 7 cm.

b) The length, the width, and the height of the cubes are 7 cm each. So, 7 cm cubes can be arranged along each of its length, width, and height.

Length = 7 cm

Width = 7 cm

Height = 7 cm

c) To make the first layer on the table he should use 7 cm cubes.

He needs to make 7 such layers to make the paper cube.

d) The total number of cm cubes in the first layer is 7.

Multiply 7 by 7 to get the total cm cubes in one layer.

7 × 7 = 49

The total number of layers is 7.

Multiply 49 by 7 to get the total cm cubes.

49 × 7 = 343

So, the total cm cubes = 343

e) The total number of cm cubes used is 343. Therefore, the volume of the paper cube is the same as 343 cm cubes.

Question 16 :

Anan made a big cube having double the side of your paper cube. How many of your paper cubes will fit in it? Try doing it by collecting all the cubes made in your class.

Answer :

The side of the paper cubes is 7 cm. The side of the big block is double of the paper cubes. Therefore, the side of the big block is 2 × 7 = 14 cm

In the first layer of the big cube there can be 4 paper cubes each of side 7 cm. The height of the big cube is 14 cm. Therefore, there will be 2 layers as 7 + 7 = 14.

In 1 layer there are 4 paper cubes. Therefore, in 2 layers there will be

2 × 4 = 8 paper cubes.

Hence, 8 paper cubes will fit into the big cube.

Question 17 :

How can Ganesh and Dinga test their guesses before packing the cubes in the boxes? Discuss with your friend.

Answer :

Using the length and width of a box, they find the number of cubes in the first layer. Then they used the height of the box to find the number of layers.

Question 18 :

Use Ganesh's method and write:

_____ centimetre cubes can be arranged in box B.

Answer :

Step 1: The length and the width of box B is 11 cm. Multiply 11 by 11 to get the number of centimetre cubes that can fit in 1 layer of the box.

11 × 11 = 121

Step 2: The height of box B is 10 cm. Therefore, it will have 10 such layers. Multiply 121 by 10 to get the total number of centimetre cubes that can be fit in the box.

121 × 10 = 1210

Therefore, 1210 centimetre boxes can be arranged in box B.

Question 19 :

** **_____ centimetre cubes can be arranged in box C.

Answer :

Step 1: The length and the width of box C is 15 cm and 9 cm respectively. Multiply 15 by 9 to get the number of centimetre cubes that can fit in 1 layer of the box.

15 × 9 = 135

Step 2: The height of box C is 10 cm. Therefore, it will have 10 such layers. Multiply 135 by 10 to get the total number of centimetre cubes that can be fit in the box.

135 × 10 = 1350

Therefore, 1350 centimetre boxes can be arranged in box C.

Question 20 :

So _____centimetre cubes in all can be packed in the three boxes.

Answer :

Number of cubes that can be packed in box A is 1200.

Number of cubes that can be packed in box B is 1210.

Number of cubes that can be packed in box C is 1350.

Add 1200, 1210, and 1350 to get the total number of cubes that can be arranged in the three boxes.

1200 + 1210 + 1350 = 3760

So, 3760 centimetre cubes in all can be packed in the three boxes.

Question 21 :

Guess which pipe can take more sand inside it. Hold it on a plate and pour sand inside to check your guess. Was your guess correct? Discuss.

Answer :

Observe the size of the pipe and guess which pipe can hold more sand. The answer may vary based on your observation and guess.

Hold the pipes on a plate and pour sand into both the pipes and check which pipes holds more sand.

Question 22 :

Find out which pipe can take the most sand inside it. So which pipe has the most volume?

Answer :

Hold the pipes on the plate and pour sand inside both the pipes and check which pipes hold more sand. The pipe that can hold more sand has more volume.

Question 23 :

The list of food each person will need for one day:

a) For 6 days, each person will need:

? Rice and flour - ____ g

? Pulses - _____ g

Dried onions - _____ g

Answer :

Step 1: For 1 day each person requires 100 g of rice. Multiply 100 by 6 to get the rice required by each person for 6 days.

100 × 6 = 600

For 1 day each person requires 100 g of floor. Therefore, for 6 days each person will require 600 g of flour.

Step 2:

600 + 600 = 1200

Therefore, for 6 days each person will need 1200 g of rice and flour.

Step 3: Each person needs 1200 g of rice and flour.

The pulses required is 13 of the weight of rice and flour. Divide 1200 by 3.

1200 ÷ 3 = 400

Therefore, for 6 days each person will need 400 g of pulses.

Step 4: The list shows that for 1 day each person requires 10 g of dried onions. Multiply 10 by 6 to get the dried onions required by each person for 6 days.

10 × 6 = 60

Therefore, for 6 days each person will require 60 g of dried onions.

Question 24 :

b) How much of fresh tomatoes should be dried for 6 days for 10 people?

Answer :

One person requires 10 g of dried tomatoes for 1 day.

Step 1: Multiply 10 by 10 to get the amount of dried tomatoes required by 10 people for 1 day.

10 × 10 = 100

Step 2: Multiply 100 by 6 to get the amount of dried tomatoes required by 10 people for 6 days.

100 × 6 = 600

Step 3: For 100 g dried tomatoes 1 kg of fresh tomatoes is required.

We know that 1000 g = 1 kg. Therefore, for 100 g dried tomatoes 1000 g of fresh tomatoes is required. Multiply 1000 by 6 to get the amount of fresh tomatoes required for 600 g dried tomatoes.

1000 × 6 = 6000

Therefore, 6000 g of fresh tomatoes is required by 10 people for 6 days.

Question 25 :

** **A 2 rupee coin weighs 6 g. What is the weight of a sack with:

b) 3000 coins? ______ kg

Answer :

Step 1: Weight of one 2-rupee coin is 6 g. Multiply 3000 by 6 to get the weight of 3000 coins.

3000 × 6 = 18000

So, 3000 coins weigh 18000 grams.

Step 2: We know that 1000 g = 1 kg. Divide 18000 by 1000 to convert 18000 g into kg.

18000 ÷ 1000 = 18

Hence, 3000 coins weigh 18 kg.

Question 26 :

** **It is the Blue Whale. Its weight is around 35 times more than me. So, how many thousand kg does it weight?

Answer :

The weight of an elephant is 5000 kg.

The weight of the Blue Whale is 35 times the weight of an elephant. Multiply 35 by 5000 to get the weight of the Blue Whale.

35 × 5000 = 175000

Therefore, the weight of the Blue Whale is 175 thousand kg.

Question 27 :

** **Guess how many children of your weight will be equal to the weight of an elephant of 5000 kg.

Answer :

The answer may vary based on your weight. Divide 5000 by your weight to get the number of children of your weight that will be equal to the weight of an elephant of 5000 kg.

For example: Let us consider your weight as 40 kg. Divide 5000 by 40 to get the number of children.

5000 ÷ 40 = 125

Therefore, if your weight is 40 kg then 125 children of your weight will be equal to the weight of an elephant of 5000 kg.

Question 28 :

At birth, a baby elephant weighs around 90 kg. How much did you weigh when you were born? Find out. How many times is a baby elephant heavier than you were at birth?

Answer :

The answer may vary based on your weight when you were born. Divide 90 by your weight when you were born to get the number of times the baby elephant is heavier than you were at birth.

For example: Let us consider your weight at birth was 3 kg. The weight of the baby elephant is 90 kg. Divide 90 by 3 to get the number of times the baby elephant is heavier than you were at birth.

90 ÷ 3 = 30

Therefore, the baby elephant is 30 times the weight of yours when you were born.

Question 29 :

If a grown-up elephant eats 136 kg of food in a day then it will eat around _________ kg in a month.

Answer :

An elephant eats 136 kg of food in 1 day.

There are 30 days in a month. Multiply 136 by 30 to get the amount of food that the elephant will eat in a month.

136 × 30 = 4080

So, it will eat around 4080 kg in a month.

Question 30 :

Guess about how much it will eat in a year.

Answer :

An elephant eats around 4080 kg in a month.

There are 12 months in a year. Multiply 4080 by 12 to get the food it will eat in a year.

4080 × 12 = 48960

Therefore, it will eat around 48960 kg in a year.

Question 31 :

** **Guess about how much it will eat in a year.

Answer :

An elephant eats around 4080 kg in a month.

There are 12 months in a year. Multiply 4080 by 12 to get the food it will eat in a year.

4080 × 12 = 48960

Therefore, it will eat around 48960 kg in a year.

Question 32 :

Can you hold these coins and say which is the heaviest?