Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions For Class 7 English Chapter 2 - A Gift of Chappals

Orchids is pleased to offer NCERT Solutions for Class 7 English, Unit 2, "A Gift of Chappals." Our comprehensive solutions address all the questions in the textbook, meticulously designed by our subject-matter experts to help students excel in their examinations and achieve high scores.

Comprehension Check

Question 1 :

Had the beggar come to Rukku Manni’s house for the first time? Give reasons for your answer.

 

Answer :

The beggar had not arrived at Rukku Manni's house for the first time; Paati had told Tapi that he had been coming to their door every day for the previous week. "It's time to find him another house to beg from!" she added. This demonstrates that she was familiar with him.

 


Question 2 :

“A sharp V-shaped line had formed between her eyebrows.” What does it suggest to you about Rukku Manni’s mood?

 

Answer :

his suggests that Rukki Manni was really very angry when she came to know about the missing slippers.

 


Question 3 :

How does Ravi get milk for the kitten? 

 

Answer :

Getting milk for the kitten was a big task for Ravi because it will be great trouble if Patti comes to know about the kitten. Patti saw him with a glass of milk so he had to drink most of the milk to show that he was actually hungry and then he had to run to the kitten and pour the remaining milk. Then run back to the kitchen, wash the tumbler and put it back in its place so that she doesn't get suspicious about it.

 


Question 4 :

What is the secret that Meena shares with Mridu in the backyard? 

 

Answer :

 Meena shared the secret that they have brought home a kitten which they found out that morning outside the gate. And they have kept him hidden.

 


Question 5 :

Who does he say the kitten’s ancestors are? Do you believe him? 

 

Answer :

The Mahabalipuram Rishi-Cat, he claimed, was the kitten's ancestor. Also, he says that cats were worshipped in ancient Egypt. No, I don't believe him.

 


Question 6 :

Ravi has a lot to say about M.P.Poonai. This shows that

 

(i) he is merely trying to impress Mridu.

(ii) his knowledge of history is sound.

(iii) he has a rich imagination.

(iv) he is an intelligent child.

Which of these statements do you agree/disagree with?

 

Answer :

 I agree to these statements:

(ii) his knowledge of history is sound.

(iii) he has a rich imagination.

 


Question 7 :

What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendran?

Answer :

The sound of the violin that Lalli was learning to play startled Mridu and frightened Mahendran.

 


Question 8 :

The music master is making lovely music. Read aloud the sentence in the text that expresses this idea.

 

Answer :

“The music master’s notes seemed to float up and settle perfectly into the invisible tracks of the melody. It was like the wheels of a train fitting smoothly into the rails and whizzing along” This sentence in the text expresses the idea that the music master is making lovely music.

 


Working with the Text

Question 1 :

On getting Gopu Mama’s chappals, the music teacher tried not to look too happy. Why?

 

Answer :

The music teacher tried not to smile since he didn't want to express his joy at receiving new chappals, which Gopu Mama had never worn before.

 


Question 2 :

Walking towards the kitchen with Mridu and Meena, Rukku Manni began to laugh. What made her laugh?

Answer :

The thought of answering Gopu Mama in the evening made her laugh as he was always in a hurry to throw off his shoes and socks and get into his chappals as soon as he came home. 

 


Question 3 :

Describe the music teacher, as seen from the window.

 

Answer :

The music teacher had a bony figure. He had a mostly bald head with an old-fashioned tuft and a fringe of oiled black hair flowing about his ears. He had a gold chain around his leathery neck and a diamond ring on his hand that glistened. He had a large foot and a big toe that stuck out from beneath his gold-bordered veshti's edge. 

 


Question 4 :

 Complete the following sentences.

 

(i) Ravi compares Lalli’s playing the violin to _____.

 

(ii) Trying to hide beneath the tray of chillies, Mahendran _____.

 

(iii) The teacher played a few notes on his violin and Lalli _____.

 

(iv) The beggar said that the kind ladies of the household _____. 

 

(v) After the lesson was over, the music teacher asked Lalli if _____.

 

Answer :

(i) .derailing of the train.

 

(ii) .tipped a few chillies over himself and howled.

 

(iii) .stumbled behind him which looked quite helpless.

 

(iv) .have kept his body and soul together with their generosity for a whole week. He couldn't believe that they would turn him away.

 

(v) .she had seen his slippers.

 


Question 5 :

(i) What makes Mridu conclude that the beggar has no money to buy chappals?

 

(ii) What does she suggest to show her concern?

Answer :

(i) .The large pink, peeling blisters on the soles of the barefoot of the beggar shows that he had no money to buy chappals.

 

(ii) .She suggests finding an old pair of slippers so that they can help the beggar.

 


Question 6 :

 “Have you, children...” she began, and then, seeing they were curiously quiet, went on more slowly, “seen anyone lurking around the verandah?”

 

(i)What do you think Rukku Manni really wanted to ask?

 

(ii) Why did she change her question?

 

(iii) What did she think had happened? 

 

Answer :

(i) .Rukku Manni really wanted to ask the children if they had seen the music teacher's slippers.

 

(ii) .She changed her question because children were curiously quiet and she understood that the children must have done something mischievous with chappals.

 

(iii) .She thought that some vendor must have stolen the slippers. 

 


Question 7 :

On getting a gift of chappals, the beggar vanished in a minute. Why was he in such a hurry to leave?

Answer :

On getting a gift of chappals, the beggar vanished in a minute because he needed them badly and he did not want to lose the gift of those chappals. His feet were blistering, and he couldn't have asked for a nicer house.

 


Working with Language

Question 1 :

Complete each sentence below by appropriately using any one of the following: if you want to/if you don’t want to/if you want him to

 

(i) Don’t go to the theatre _____.

 

(ii) He’ll post your letter _____.

 

(iii) Please use my pen _____.

 

(iv) He’ll lend you his umbrella _____.

 

(v) My neighbour, Ramesh, will take you to the doctor _____.

 

(vi) Don’t eat it _____.

 

Answer :

(i) .Don't go to the theatre if you don't want to.

 

(ii) .He'll post your letter if you want him to.


(iii) .Please use my pen if you want to.

 

(iv) .He'll lend you his umbrella if you want him to.

 

(v) .My neighbour, Ramesh, will take you to the doctor if you want him to.

 

(vi) .Don't eat if you don't want to.

 

 


Question 2 :

Read the following sentences.

(a) If she knows we have a cat, Paati will leave the house.

(b) She won’t be so upset if she knows about the poor beggar with sores on his feet.

(c) If the chappals do fit, will you really not mind?

Notice that each sentence consists of two parts. The first part begins with ‘if. It is known as the if clause.

Rewrite each of the following pairs of sentences as a single sentence. Use ‘if’ at the beginning of the sentence.

(a) Walk fast. You’ll catch the bus. If you walk fast, you’ll catch the bus.

(b) Don’t spit on the road. You’ll be fined. If you spit on the road, you’ll be fined.

 

 

(i) Don’t tire yourself now. You won’t be able to work in the evening.

(ii) Study regularly. You’ll do well in the examination.

(iii) Work hard. You’ll pass the examination in the first division.

(iv) Be polite to people. They’ll also be polite to you.

(v) Don’t tease the dog. It’ll bite you.

 

Answer :

(i) .If you tire yourself now you won't be able to work in the evening.

 

(ii) .If you study regularly, you'll do well in the examination.

 

(iii) .If you work hard, you'll pass the examination in the first division

 

(iv) .If you are polite to people, they'll also be polite to you.

 

(v) .If you tease the dog, it'll bite you.

 


Question 3 :

2. Fill in the blanks in the following paragraph.

Today is Sunday. I’m wondering whether I should stay at home or go out. If I ____ (go) out, I ____ (miss) the lovely Sunday lunch at home. If I ____ (stay) for lunch, I ____ (miss) the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I’ll go out and see the film, only to avoid getting too fat.

 

Answer :

oday is Sunday. I'm wondering whether I should stay at home or go out. If I go out, I will miss the lovely Sunday lunch at home. If I stay for lunch, I will miss the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I'll go out and see the film, only to avoid getting too fat.

 


Speaking and Writing

Question 1 :

 Read the following.

  • A group of children in your class are going to live in a hostel.

  • They have been asked to choose a person in the group to share a room with.

  • They are asking each other questions to decide who they would like to share a room with.

Ask one another questions about likes/dislikes/preferences/hobbies/personal characteristics. Use the following questions and sentence openings.

 

(i) What do you enjoy doing after school?

(ii) What do you like in general?

(iii) Do you play any games?

(iv) Would you mind if I listened to music after dinner?

(v) Will it be all right if I stay with you?

(vi) Is there anything you dislike, particularly?

(vii) Do you like to attend parties?

(viii) I think yes I can say that I am sure I can stay with you.

Answer :

(i) . I enjoy playing in the garden after school.

 

(ii) .I like playing cricket in general.

 

(iii) .I don’t like playing games.

 

(iv) .I wouldn’t mind if you listened to music after dinner.

 

(v) .It’s fine with me if you stay with me.

 

(vi) .Well, I can’t share my dislikes particularly.

 

(vii) .Oh, I do like to attend parties.

 

(viii) .I think yes I can say that I am sure I can stay with you.

 


Question 2 :

Discuss in small groups

  (i) If you want to give away something of your own to the needy, would it        be better to ask your elders first?

 (ii) Is there someone of your age in the family who is very talkative? Do            you find her/him interesting and impressive or otherwise? Share your         ideas with others in the group.

  (iii) Has Rukku Manni done exactly the same as the children? In your                  opinion, then, is it right for one party to blame the other?

 

Answer :

(i) .Yes, it would be better to ask our elders first and then give.

(ii) .Yes, I do have a cousin who is very talkative. I don't find him to be very interesting and impressive because he always tries to show off which is very unattractive for me.

 

(iii) .No, it is exactly not the same. The children gave the slippers out of pity and what Rukku Manni did was not out of pity, it was out of courtesy. No, it is not right to blame each other.

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation