Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 7 English Unit 3 Gopal and the Hilsa-Fish here

The provided content offers NCERT Solutions for Class 7 English, specifically focusing on Unit 3, "Gopal and the Hilsa-fish." These comprehensive solutions cater to all the questions within the textbook, aligning with the CBSE guidelines. In this chapter, "Gopal and the Hilsa-fish," the narrative revolves around the clever courtier Gopal, who faces a challenge that questions his ability to prevent people from discussing the Hilsa-fish. Undaunted, Gopal accepts the challenge and, through his wit and intelligence, successfully achieves the seemingly impossible task. The complete story can be found in the pages of the NCERT Class 7 English textbook.

Gopal and the Hilsa fish

Question 1 :

Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following sentences.

 

(i) The king lost his temper easily. _________

(ii) Gopal was a madman. _________

(iii) Gopal was a clever man. _________

(iv) Gopal was too poor to afford decent clothes. _________

(v) The king got angry when he was shown to be wrong. _________

 

Answer :

(i) The king lost his temper easily. True

(ii) Gopal was a madman. False

(iii) Gopal was a clever man. True

(iv) Gopal was too poor to afford decent clothes. False

(v) The king got angry when he was shown to be wrong. False

 


Question 2 :

Why did the king want no more talk about the hilsa-fish?

Answer :

The king did not want to listen any more talk about the hilsa-fish because everyone in the entire kingdom kept talking only about the hilsa-fish and this irritated the king.

 


Question 3 :

What did the king ask Gopal to do to prove that he was clever?

 

Answer :

The king asked Gopal to prove that he was clever so that while Gopal was on this challenge, he would try as much as possible that people didn’t speak anything about the Hilsa-fish.

 


Question 4 :

What three things did Gopal do before he went to buy his hilsa-fish?

 

Answer :

The three things that Gopal did before he went to buy his hilsa-fish were:

i) He half-shaved his face.

ii) He smeared ash on his body.

iii) He wore rags.

 


Question 5 :

How did Gopal get inside the palace to see the king after he had bought the fish?

 

Answer :

When he reached the palace, he told the guards that he wanted to meet the king. The guards stopped him from going inside. Gopal began to dance and sing loudly. The king heard the noise and ordered to get the man inside the palace. That’s how he got inside the palace.

 


Question 6 :

Explain why no one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought.

 

Answer :

The reason why no one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought was that people were more surprised by his appearance – half-shaved face, ash on the body and rags instead of proper clothes. This made them wonder what had happened to him.

 


Question 7 :

 Notice how in a comic book, there are no speech marks when characters talk. Instead, what they say is put in a speech ‘bubble’. However, if we wish to repeat or ‘report’ what they say, we must put it into reported speech.

Change the following sentences in the story to reported speech. The first one has been done for you.

For e,g, (i) How much did you pay for that hilsa?

The woman asked the man how much he had paid for that hilsa.

(ii) Why is your face half-shaven?

Gopal’s wife asked him _________________.

(iii) I accept the challenge, Your Majesty.

Gopal told the king _________________.

(iv) I want to see the king.

Gopal told the guards _________________.

(v) Bring the man to me at once.

The king ordered the guard _________________.

 

Answer :

(ii) Gopal’s wife asked him why his face was half-shaven.

(iii) Gopal told the king that he accepted the challenge.

(iv) Gopal told the guards that he wanted to see the king.

(v) The king ordered the guard to bring the man to him at once.

 


Question 8 :

Find out the meaning of the following words by looking them up in the dictionary. Then use them in sentences of your own.

Challenge; mystic; comical; courtier; smearing

 

Answer :

Challenge: Radhika challenged Kshama to the debate competition.

Mystic: Some sages are considered to have mystic powers.

Comical: Shinchan is a comical character.

Courtier: The courtier had to obey the orders of the king.

Smearing: Smearing oil before playing holi helps in getting the colour off the skin easily.

 


Picture Reading

Question 1 :

Now ask your partner questions about each picture.

 

(i) Where is the stag?

 

(ii) What is he doing?

 

(iii) Does he like his antlers (horns)?

 

(iv) Does he like his legs?

(v) Why is the stag running?

 

(vi) Is he able to hide in the bushes?

 

(vii) Where are the hunters now?

 

(viii) Are they closing in on the stag?

 

(ix) Is the stag free?

 

(x) What does the stag say about his horns and his legs?

 

Answer :

(i) The stag was by the side of a pond.

 

(ii) He is watching his reflection in the water of the pond.

 

(iii) Yes, he liked his antlers.

 

(iv) No, he does not like his legs as they are very thin.

 

(v) The stag is running because hunters are chasing it.

 

(vi) No, he is not able to hide in the bushes because his horns get stuck in the           bushes.

 

(vii) The hunters are behind the stag.

 

(viii) Yes, they were getting closer to the stag.

 

(ix) Yes, the stag is free.

 

(x) The stag says that he was proud of his horns but it could have caused the            stag’s death. The legs it was ashamed of saved his life.


Question 2 :

Now write the story in your own words. Give it a title.

 

Answer :

 Horns and the Legs

Once upon a time, there lived a stag. One day he was about to drink water when he saw his reflection in the water of the pond. He felt proud to have such beautiful horns. Then, he looked at his legs and thought that they were so thin and ugly.

One day, some hunters came into the jungle and began chasing the stag. The stag started to run, but his horns got stuck in the bushes. He then put in more effort and ran away fast.

When he was out of danger, he thought that the horns that he was so proud of, could have got him killed. Moreover, the legs, which he considered to be ugly, saved him.

 


Question 3 :

Complete the following word ladder with the help of the clues given below.

NCERT Solutions Class 7 English Unit 3 Gopal and the Hilsa-Fish - 1

1. Mother will be very ________ if you don’t go to school.

2. As soon as he caught ________ of the teacher, Mohan started writing.

3. How do you like my ________ kitchen garden? Big enough for you, is it?

4. My youngest sister is now a ________ old.

5. Standing on the ________, he saw children playing on the road.

6. Don’t make such a ________. Nothing will happen.

7. Don’t cross the ________ till the green light comes on.

 

 

Answer :

 

NCERT Solutions Class 7 English Unit 3 Gopal and the Hilsa-Fish - 2

1. Mother will be very cross if you don’t go to school.

2. As soon as he caught sight of the teacher, Mohan started writing.

3. How do you like my tiny kitchen garden? Big enough for you, is it?

4. My youngest sister is now a year old.

5. Standing on the roof, he saw children playing on the road.

6. Don’t make such a fuss. Nothing will happen.

7. Don’t cross the street till the green light comes on.

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation