Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-7 Poem: Why

The poem is about a curious child who questions the reasons for everything that happens in his surroundings. He wants to know why wood floats although lead and marble sink in water. He wonders about what the clouds are made of and why does the sun sink behind the hills. His curious mind wants answers to all of these questions.

Download the NCERT Solutions for Why in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

 Name the few things that sink?

Answer :

The few things that sink in water are stone, marbles, coins, and keys.


Question 2 :

List three questions that the little boy asks.

Answer :

a)Why do we eat and drink?
b) How are clouds formed?
c)Why does a marble sink?


Question 3 :

What type of boy is described in the poem? a)sad b) curious c) brave.

Answer :

a)curious


Let’s talk

Question 1 :

Ram is a curious little boy. He is always asking questions. One day he came home and asked his grandfather questions like-
1. Why can’t we look at the sun during a solar eclipse?
2. Why can’t we touch the sun?
3. Why can’t we go out to play in the dark?
Discuss these questions with your teacher and class. Do you know the answers?

Answer :

1. We cannot directly look at the sun as the harmful rays of the sun will affect our eyes.
2. The sun is far as well as hot. Hence, we cannot touch it.
3. We cannot go out to play in the dark as we may not be able to see anything.


Word building

Question 1 :

Fill in the blanks with words from the poem which rhyme with the coloured words in the sentences.

Answer :

Why is the sky so high?
Do you know the colour of snow?
Have you found who made the clouds?
Put the glass in the sink after you finish your drink.


Question 2 :

The spellings of these words are jumbled. Put them right and make sentences of your own-

wokn know ______
wism ___ ______
dael ___ ______
blarme ___ ______
llihs ___ ______
Answer :

 
wokn know I know the answer.
wism swim We went for a swim in a lake nearby.
dael lead Lead is a heavy metal.
blarme marble Taj Mahal is made up of white marbles.
llihs hills The Shivalik hills are popular in India.

 


Let’s write

Discuss and write –

Question 1 :

Why do cats and dogs fight?

Answer :

Dogs and cats are not friendly; they cannot be together so they fight.


Question 2 :

 Why do we walk across the road, and not run?

Answer :

There are many vehicles moving on the road, so to avoid any accidents we should walk on the road rather than run.


Question 3 :

Why do people like ice-cream?

Answer :

Ice-cream is cold, sweet, and flavoured food that is liked by many people.


Question 4 :

Write down at least two questions using ‘why’?

Answer :

a) Why are you late today?
b) Why didn’t you bring your lunchbox?


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation