Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-6 Story: Nasruddin’s Aim

This story explores the nature of Nasruddin, who boasted about his skill in archery. When confronted by his friends, he chose to give witty explanations as he missed the target. He boasted about his aim when he hit the right target accidentally.

Download the NCERT Solutions for Nasruddin’s Aim in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

What did Nasruddin boast about?

Answer :

Nasruddin boasted about his skill in archery.


Question 2 :

Why did Nasruddin take someone else’s name each time he missed the target?

Answer :

Nasruddin didn’t want failure, so he defended himself by taking someone’s name.


Question 3 :

Why did Nasruddin say, “It was my aim,” the third time?

Answer :

Luckily Nasruddin hit on the right target, so he said that it was his aim the third time.


Question 4 :

Do you think Nasruddin was good at archery?

Answer :

No, he was not good at archery. He just boasted about it in front of his family.


Word building

Question 1 :

Shoot the arrow and hit the target by matching the words with their correct meaning.

Answer :


Question 2 :

Replace the bold word/words with a word from the quiver and rewrite the sentence-


• In no time she hit the object she aimed at.
• Nasruddin was surely not a good archer.
• The teacher said something about his good handwriting. He felt very happy.

Answer :

• In no time she hit the target.
• Nasruddin was certainly not a good archer.
• The teacher remarked on his good handwriting. he felt very happy.


Let’s write

Question 1 :

 This is a picture of Rahul Gupta. Using the clues given, write a paragraph about him in your notebook. ______________
____________________
____________________
____________________
____________________
____________________

Clues:
Indian, cricket, eight hours, practices, eats healthy food, runs two kilometers every day, batsman

Answer :

Rahul dreams to be an Indian cricketer when he grows up. He always eats healthy food so that he has enough energy. He always practices running for at least 2 hours a day. Every evening, he plays cricket with his friends. His friends call him the best batsman of the team.


Question 2 :

This is Rajeev’s family; they are a healthy family see what does each one does to stay healthy.
Use the words ‘and’ or ‘but’ and make as many sentences as you can about Rajiv’s family.
Example: Grandpa and Grandma get up early in the morning. Grandpa is walking but Rajiv is jogging.

Answer :

• Rajiv’s father lifts weight, and his mother regularly practices yoga.
• Rahul is jogging, and Sita is skipping.
• Grandpa wakes up early to go on long walks, but Grandma drinks hot water every morning. This habit helps her to stay healthy.


Let’s play

Question 1 :

Using the information in the grid, write a sentence about each game.
One has been done for you.
(a) Cricket is an outdoor game.
We play it with a bat and a ball.
There are eleven players in this game.

Answer :

b) Hockey is an outdoor game. It is played with a stick. It is always played on the ground.
c) Table tennis is an indoor game, and it is played with a racket and ball. There can be four players in this game.
d) Football has two teams. It is an outdoor game with eleven players.


Question 2 :

Fill in the grid with the words given below. You can use one word more than once.

stick, bat/ball, eleven, table, racket, ball,
stadium, football, two to four, ground

Answer :

Name of the game What you play with Where you play it Number of players
cricket bat ground eleven
hockey stick ground eleven
table tennis racket stadium two to four
football ball ground eleven


Question 3 :

The following words are used in various sports. List them under the sport that they are used in.
(a) googly (b) goal (c) LBW (d) penalty (e) free-kick (f) penalty corner
Some words may be used in more than one game.

Answer :

Hockey  Cricket  Football
1.Goal  1. Googly 1. Goal
2. Penalty corner 2. LBW  2.Penalty
    3.Free Kick


Team –time

Question 1 :

A puppet head
Write two sentences on your puppet.

Answer :

My puppet is a colourful doll. She wears a white and green colour dress, and she also has a hat.(Note: You can write your own sentences for the above question.)


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation