Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-8 Story: Alice in Wonderland

The story is an adaptation of the novel ‘Alice in Wonderland’ authored by Lewis Carroll. In the story, Alice encounters a white rabbit with pink eyes that wears a blue coat. She follows the rabbit into a rabbit hole and discovers a small door. She peeks into the door to find the most beautiful garden she had ever seen.

Download the NCERT Solutions for Alice in Wonderland in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

How did Alice reach Wonderland?

Answer :

Alice saw a beautiful garden that had beds of bright flowers and water fountains. She couldn’t get through the doorway as the doorway was too small.


Question 2 :

What strange things did Alice see?

Answer :

The rabbit popped into a hole and went down the rabbit hole.


Question 3 :

Tick () the correct answer

• The Rabbit had
□ White eyes □ big eyes □ pink eyes

• Who was burning with curiosity?
□ Alice □ The rabbit □children

• Who fell down and down and down
□ Alice □ The mouse □The rabbit

• Who said “Oh my ears and whiskers? How late it’s getting
□ the rabbit □ Alice □ Alice’s sister

• The garden Alice saw was
□ big □ lovely □ small ✔

Answer :

• The Rabbit had
□White eyes □ big eyes pink eyes

• Who was burning with curiosity?
Alice □ The rabbit □children

• Who fell down and down and down
□ Alice □ The mouse The rabbit

• Who said “Oh my ears and whiskers? how late it’s getting
the rabbit □ Alice □ Alice’s sister

• The garden Alice saw was
□ big lovely □ small ☑☑☑☑☑


Question 4 :

Draw the garden of your dreams.
(Note: The student has to attempt on his own.)

Answer :

The garden which Alice saw was very different. It had beautiful bright flowers and fountains.


Question 5 :

Describe in your own words the garden that Alice saw.

Answer :

The garden which Alice saw was very different. It had beautiful bright flowers and fountains.


Question 6 :

While listening to the story what did Alice see?

Answer :

Alice saw a rabbit while listening to the story.


Question 7 :

What was different about the rabbit that Alice saw?

Answer :

Alice saw the rabbit which had pink eyes and was wearing a blue coat. It was a talking rabbit who carried a watch.


Question 8 :

Where did the rabbit go?

Answer :

The rabbit popped into a hole and went down the rabbit hole.


Let’s talk

Question 1 :

Ram is a curious little boy. He is always asking questions. One day he came home and asked his grandfather questions like-
1. Why can’t we look at the sun during a solar eclipse?
2. Why can’t we touch the sun?
3. Why can’t we go out to play in the dark?
Discuss these questions with your teacher and class. Do you know the answers?

Answer :

1. We cannot directly look at the sun as the harmful rays of the sun will affect our eyes.
2. The sun is far as well as hot. Hence, we cannot touch it.
3. We cannot go out to play in the dark as we may not be able to see anything.


Let’s talk

Question 1 :

How could Alice have got into the garden?

Answer :

If Alice would have been smaller, she would have easily gotten into the garden


Question 2 :

Describe some of the sounds you hear at night.

Answer :

The sounds I hear at night are as follows: Insects sounds, watch man whistling, dogs barking.


Question 3 :

 Imagine you are Alice and your partner is a rabbit. What would you do?

Answer :

If I were Alice and my partner was a rabbit. We would together go to Wonderland.


Question 4 :

What do you think Alice saw in the garden?

Answer :

Alice saw a beautiful garden with beds of bright flowers and a cool fountain.


Let’s write

Question 1 :

Imagine you are going on a journey to the centre of the earth. What do you think you will see? What would you feel?

Answer :

I will see different layers of soil and rock. If I were to be on the journey to the core of earth, I would feel very hot.


Question 2 :

 Find one word from the story that means

       a) To walk fast     h____
       b) to think     w____
       c) happy     d____
       d) to be seen nowhere      ____
       e) at once     q____
       h) move fast     c____
       g) to be inquisitive     s____
Answer :

      a) To walk fast        hurried
      b) to think        wonder
       c) happy        delight
       d) to be seen nowhere        disappeared       
       e) at once        quickly       
       h) move fast        slip scamper
       g) to be inquisitive               curious

 


Question 3 :

Now write the opposites of these describing words and make sentences with them –

  Opposite Sentence
lovely ___ ______
talking ___ ______
listening ___ ______
see ___ ______
centre ___ ______
Answer :

  Opposite Sentence
lovely ugly The painting looks ugly.
talking quiet The child was quiet for a long time.
listening talking My aunt was talking to our neighbour.
see be blind The blind beggar was waiting for food.
centre edge/boundary The old trees mark the boundary of our house.


Question 4 :

 Give another word for the ones given below with similar meanings and make sentences.

Answer :

  Similar Sentence
lovely beautiful It was a beautiful dress
talking speaking My friends always keep speaking to me over phone calls.
listening hearing I listen to my teacher in class.
see look I look at my surrounding wherever I am.
centre middle I like to sit in the middle of the bench.


Question 5 :

Alice follows the strange rabbit because she wants to know several things. Re-arrange the words to make the questions that Alice has in her mind, and put a question mark (?)
a) talk rabbit a how can
b) going he is where
c) read he can time the
d) hurry is in a why he

Answer :

a) How can a rabbit talk?
b) Where is he going?
c) He can read the time.
d) Why is he in a hurry?


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation