Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 6 English Unit 5 – A Different Kind of School here

Seeking effective study materials for Class 6 English can be a challenging task for students, often resulting in hours of futile search. Orchid, The International School, understands the importance of quality resources for academic success. To alleviate these struggles, we offer meticulously crafted NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 - A Different Kind of School. Authored by experienced educators, these solutions provide concise and precise answers to aid comprehension. You can effortlessly access and download the free PDF via the link provided below. Say goodbye to the exhaustive search for reliable study materials, and embrace a more efficient and structured approach to learning with Orchid, The International School's NCERT Solutions.

Download the NCERT Solutions for A Unique School in PDF

A Unique School

Question 1 :

Now make lists of

(i) all the words on the page (plus any more that you can think of) that begin with terr-

(ii) five words that may follow the last word on the page, that.

(iii) write down your own meaning of the word thank. Then write down the meaning given in the dictionary.

 

Answer :

  1. Terr: terrace, terrible, terribly, territory, terrify, terror, terrain

  2. That: boy, house, car, dog, question

  3. Thank: To express gratitude to someone for help or service or show kindness. In the dictionary: To say we are grateful to someone.

 


Question 2 :

Look at your hands carefully. Now, write down for each finger one action for which that finger is particularly important. For example, the second (or index) finger helps to hold the knife down firmly when cutting.

 

Answer :

Thumb: It helps in holding a pen or pencil while writing.

Second finger (Index finger): It helps in holding a knife while cutting vegetables or fruits.

Third finger (Middle finger): It helps in sketching or holding a paintbrush while painting.

Fourth finger (Ring finger): It is used for putting a ring on the finger and supports other fingers too.

Fifth finger (Little finger/Pinky finger): It helps in supporting other fingers and making a fist.

 


Question 3 :

Make a short list of things you find difficult to do.

For example:

turning a somersault

NCERT Solutions Honeysuckle Class 6 English Unit 5 - A Different Kind Of School - 2

threading a needle

NCERT Solutions Honeysuckle Class 6 English Unit 5 - A Different Kind Of School - 3

Compare your list with the others’ in the class. Can you explain why you find these things difficult to do?

 

Answer :

Activity to be done by yourself.

 


Question 4 :

Put these sentences from the story in the right order and write them out in a paragraph. Don’t refer to the text.

  • I shall be so glad when today is over.

  • Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess.

  • I don’t think I’ll mind being deaf for a day — at least not much.

  • But being blind is so frightening.

  • Only you must tell me about things.

  • Let’s go for a little walk.

  • The other bad days can’t be half as bad as this.

 

Answer :

Let’s go for a little walk. Only you must tell me about things. I shall be so glad when today is over. The other bad days can’t be half as bad as this. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess. I don’t think I’ll mind being deaf for a day — at least not much. But being blind is so frightening.

 


Question 5 :

Answer the following questions

1. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school? 


2. What was the ‘game’ that every child in the school had to play? 


3. “Each term every child has one blind day, one lame day…” Complete the line. Which day was the hardest? Why was it the hardest? 


4. What was the purpose of these special days? 

 

Answer :

 

  1. The writer had heard a lot of praise about the unique teaching methods of Miss Beam’s school. So, he visited her school to have a personal experience with the new methods of teaching.

  2. In Miss Beam’s school, every child had to play the role of being blind, deaf, mute, injured or lame for a particular day. This was like a ‘game’ that they had to play and this formed a key part of their training.

  3. “Each term, every child has one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day”. Among all the days, the blind day was the hardest day because that day students had to act blind without peeping from their blindfolds. They felt as though they were going to be hit or would bump into things every moment.

  4. The main purpose of these special days was to give the students a personal taste of misfortune. Enacting a disability for a day would help them understand the feelings of people born with such disabilities and have respect for the needy people in society. This training prepared the students to become good and responsible human beings.

 


Question 6 :

Re-word these lines from the story:

1. I had heard a great deal about Miss Beam’s school.

2. Miss Beam was all that I had expected — middle-aged, full of authority.

3. I went to the window which overlooked a large garden.

4.“ We cannot bandage the children’s mouths, so they really have to exercise their will-power.”

 

Answer :

 

1. The writer had heard a lot of praise from people about the different teaching methods at Miss Beam’s school.

2. The writer found Miss Beam to be a middle-aged woman full of authority.

3. The writer looked out of the window and saw a large garden.

4. The children had to use their will-power to keep quiet.

 


Question 7 :

1. Given below is a page from a dictionary. Look at it carefully and

(i) find a word which means the same as ghastly. Write down the word and its two meanings.

(ii) find a word meaning a part of the school year.

(iii) find a word that means examination.

NCERT Solutions Honeysuckle Class 6 English Unit 5 - A Different Kind Of School - 1

 

Answer :

 

  1. Ghastly: terrible – causing fear, very bad

  2. Term: a fixed length of time, a part of the school year

  3. Test: to look at something to see if it is correct or will work properly, to ask someone questions

 


Question 8 :

 

Words

Paragraph numbers

1. homesick

(3)

2. practically

(4)

3. it pains me

(7)

4. appreciate

(9)

5. thoughtless

(10)

6. exercise

(11)

7. relief

(13)

8. ghastly

(14)

 

 

almost

it hurts me

terrible

test the strength of

understanding the difficulties

wanting to be home

a welcome change

not very caring

 

 

 

 

 

 

 

 

Answer :

 

1. homesick

wanting to be home

2. practically

almost

3. it pains me

it hurts me

4. appreciate

understanding the difficulties

5. thoughtless

not very caring

6. exercise

test the strength of

7. relief

a welcome change

8. ghastly

terrible

 


Question 9 :

A poem for you to read

All but Blind

All but blind

In his chambered hole

Gropes for worms

The four-clawed Mole.

All but blind

In the evening sky

The hooded Bat

Twirls softly by.

All but blind

In the burning day

The Barn Owl blunders

On her way.

And blind as are

These three to me,

So, blind to Someone

I must be.

  • WALTER DE LA MARE

 

Answer :

Read the poem carefully.

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation