Search
Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy - Poem

Orchids' NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew 5 Poem, "The School Boy," are now available for students. These solutions, prepared by our experienced subject specialists following the latest CBSE guidelines and question patterns, ensure that students can effectively comprehend and study the poem.

Access Answers to NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy - Poem

The School Boy - Poem

Question 1 :

To whom is the poet talking to when he says the words - “if buds are nip’d…”

(a) The poet is talking to his parents

(b) The poet is talking to his teacher

(c) The poet is talking to a caged bird

(d) All of the Above 

 

Answer :

(a) The poet is talking to his parents

 


Question 2 :

Complete the sentence from the poem - “Nor in my _____ can I take delight”

(a) Book

(b) Learning bower

(c) Dreary shower

(d) All of the Above

 

Answer :

(a) Book

 


Question 3 :

According to the poet, what keeps all the joy away?

(a) A Caged bird keeps all the joy away

(b) Nip in the bud keeps all the joy away

(c) Blown blossoms keep all the joy away

(d) School on a summer morning keeps all the joy away

 

Answer :

(d) School on a summer morning keeps all the joy away

 


Question 4 :

Name the poet of the poem “The School Boy”.

(a) The name of the poet is ‘William Blake’

(b) The name of the poet is ‘Thomas Wilde’

(c) The name of the poet is ‘Rabindranath Tagore’

(d) The name of the poet is ‘T.S. Eliot’

 

Answer :

(a) The name of the poet is ‘William Blake’

 


Question 5 :

What excites the little boy about the huntsman?

(a) The sound of his horn excites the little boy

(b) Hunting skills of the huntsman excite the little boy

(c) The personality of the huntsman excites the little boy

(d) All of the Above

 

Answer :

(a) The sound of his horn excites the little boy

 


Question 6 :

In stanza 2, the mood changes. Which words/phrases reflect the changed mood?

 

Answer :

Phrases reflecting the changes in mood are:

  • ‘cruel eye outworn’, 

  • ‘in sighing and dismay’, 

  • ‘O! it drives all joy away’.


Question 7 :

A cruel eye outworn (stanza 2)’ refers to

(i) the classroom which is shabby/noisy

(ii) the lessons which are difficult/uninteresting

(iii) The dull/uninspiring life at school with lots of work and no play.

Mark the answer that you consider right.

 

Answer :

(iii) the dull/uninspiring life at school with lots of work and no play.


Question 8 :

“Nor sit in learning’s bower worn thro’ with the dreary shower’

Which of the following is a close paraphrase of the lines above?

(i) Nor can I sit in a roofless classroom when it is raining.

(ii) Nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining.

(iii) Nor can I sit in the school garden for fear of getting wet in the rain.

 

Answer :

(ii) nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining.


Question 9 :

Find three or four words/phrases in stanza 1 that reflect the child’s happiness and joy.

 

Answer :

Phrases reflecting the child’s happiness are:

  • ‘love to rise in a summer morning’, 

  • ‘birds sing on every tree’, 

  • ‘the Skylark sings with me’, 

  • ‘O! what a sweet company’ and 

  • ‘huntsman winds his horn’.

 


Enquire Now

Copyright @2024 | K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation