NCERT Math Magic Solutions for Class 3 Chapter 2 Fun with Numbers
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-2: Fun with Numbers

The chapter Fun with Numbers deals with 3-digit numbers, and helps the students to understand place values, face values in 3-digit numbers.

 Fun with Numbers deals with 3-digit numbers. This chapter has exercises on reading and writing 3-digit numbers, comparing 3-digit numbers and Hundreds,Tens and Ones

The NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity.

Download Chapter 2 Fun with Numbers in PDF format for free here.


Download the Ncert Solutions for Fun with Numbers in PDF

Chapter 2:Fun with Numbers

Question 1 : Radhika, Gauri, Vicky, Indra, and Sunil were collecting Imli (tamarind) seeds.

  1. collected the most seeds.
  2. Sunil will collect more seeds to be equal to Vicky.
  3. If Radhika gets 6 more seeds, she will have ------.
  4. How many children have more than 40 seeds?
  5. ------needs 3 more seeds to have 50.
  6. Sunil has 2 seeds less than 40 and------ has 2 seeds more than 40.

Answer : From the given picture, note down the number of Imli seeds collected by Radhika, Gauri, Vicky, Indra, and Sunil. As shown in the table,

Names Number of Imli seeds collected
Radhika 24
Gauri 47
Vicky 42
Indra 54
Sunil 38

  • From the table, 54 is the highest number of seeds collected by anyone. It is Indra who collected 54 seeds. So, Indra collected the most seeds.
  • From the table, Sunil collected 38 seeds, and Vicky collected 42 seeds. So, Sunil will need 42 − 38 = 4 more seeds to be equal to Vicky. Therefore, Sunil will collect 4 more seeds to be equal to Vicky.
  • From the table, Radhika has collected 24 seeds. If she gets 6 more seeds, then she will have 24 + 6 = 30 seeds. Therefore, if Radhika gets 6 more seeds, she will have 30 seeds.
  • From the table, Gauri, Vicky and Indra each have collected more than 40 seeds. Therefore, three children have more than 40 seeds.
  • From the table, Gauri has collected 47 seeds. To have 50 seeds, she will need 50 – 47 = 3 more seeds. Therefore, Gauri needs 3 more seeds to have 50.
  • Two seeds more than 40 means, 40 + 2 = 42. From the table, Vicky has collected 42 seeds. Therefore, Sunil has 2 seeds less than 40 and Vicky has 2 seeds more than 40


Dot Game

Question 2 : Guess the number of dots in the circle. Now count and check your guess. Play this game with your friends by making circles. See who can guess best.

Answer : Do it by yourself


Dhoni's Century

Question 3 : Fill in the blanks: Dhoni scored 96 + = runs.

Answer : After scoring 96 runs, Dhoni continues his batting, followed by a marvellous six. So, Dhoni scored, 96 + 6 = 102 runs. A century means 100. Since Dhoni scored 102 runs, he has completed his century. Hence, Dhoni has completed a century.


Question 4 : Fill in the blanks:

Answer : A century means 100 runs.
Player 1 has scored 93 runs, so he needs 100 − 93 = 7 more runs to complete a century.
Player 2 has scored 97 runs, so he needs 100 − 97 = 3 more runs to complete a century.
Player 3 has scored 89 runs, so he needs 100 − 89 = 11 more runs to complete a century.
Player 4 has scored 99 runs, so he needs 100 − 99 = 1 more run to complete a century.
Therefore, the correct answer is:


Question 5 : Fill in the blanks:

Answer :


Question 6 : Oh! 206! Guess how manymore to make a triple century?

Answer : Triple century = 3 × 100 = 300 300 −206 94 It will take 94 more runs to make a triple century.


Top Ten Scores in the Cricket World Cup

Question 7 : Fill in the blanks:

  • C.K. just missed his century How many runs did he need to make a century? –
  • – and – scored almost equal runs.
  • – scored a complete century,no less,no more.
  • Most runs scored by any batsman are –
  • – and – have a difference of just 1 run betwwen them
  • – scored 2 more than one and a half century.

Answer :

  1. From the table, C.K. has scored 99 runs. A century means 100. So, he needs 100 – 99 = 1 run to complete his century. Therefore, C.K. needs 1 run to make a century.
  2. From the table, A.P.J. has scored 128 runs, and V.V.S. has scored 127 runs. Also, A.S. has scored 100 runs, and C.K. has scored 99 runs. Therefore, A.P.J. and V.V.S. scored almost equal runs. A.S. and C.K. scored almost equal runs.
  3. From the table, A.S. has scored exactly 100 runs. Therefore, A.S. scored a complete century, no less, no more.
  4. From the table, 178 is the highest run that M.D. has scored.
  5. Therefore, most runs scored by any batsman is 178.
  6. From the table, A.P.J. has scored 128 runs, and V.V.S. has scored 127 runs. Also, A.S. has scored 100 runs, and C.K. has scored 99 runs. Therefore, A.P.J. and V.V.S. have a difference of just 1 run between them. A.S. and C.K. have a difference of just 1 run between them.
  7. One and a half century means, 100 + 50 =150. So, 2 more than one and half century mean, 150 + 2 =152. From the table, K.S.P. has scored 152 runs. Therefore, K.S.P. scored 2 more than one and a half century.

Question 8 : Fill in the blanks:

Answer : Count in 10’s, write the following number by adding 10 to the last number.

10 100 + 10 = 110 310 710
10 + 10 = 20 110 + 10 = 120 310 + 10 = 320 710 + 10 = 720
20 + 10 = 30 120 + 10 = 130 320 + 10 = 330 720 + 10 = 730
30 + 10 = 40 130 + 10 = 140 330 + 10 = 340 730 + 10 = 740
40 + 10 = 50 140 + 10 = 150 340 + 10 = 350 740 + 10 = 750
50 + 10 = 60 150 + 10 = 160 350 + 10 = 360 750 + 10 = 760
60 + 10 = 70 160 + 10 = 170 360 + 10 = 370 760 + 10 = 770
70 + 10 = 80 170 + 10 = 180 370 + 10 =380 770 + 10 = 780
80 + 10 = 90 180 + 10 = 190 380 + 10 = 390 780 + 10 = 790
90 + 10 = 100 190 + 10 = 200 390 + 10 = 400 790 + 10 = 800

The correct answer is:

Question 9 : Fill in the blanks:

Answer : Count in 50’s and write the missing numbers by adding 50 to the previous number.
250 + 50 = 300 550 + 50 = 600
350 + 50 = 400 650 + 50 = 700
400 + 50 = 450 750 + 50 = 800
The correct answer is

Question 10 : How far you can go like this? What is the biggest number you can call out?

Answer :

  • Counting in 50’s like this will never end as there is no limit to numbers. But counting in 50’ ends on 950 for three-digit numbers.
  • There is no such biggest number to call out as there is no limit to numbers. But when counting in 50, 950 is the biggest number for three-digit numbers.


Colour the Numbers

Question 11: Colour the Numbers

Answer : Identify the numbers in the table and colour them accordingly. The correct answer is:


Jumping Animals

Question 12: Fill in the blanks:

Answer :

  1. Bunny starts jumping from number 99 and jumps on every 5th box. Hence, Bunny’s tenth jump will be on the number 99 + (5 × 10) = 99 + 50 = 149
  2. Tarru starts jumping from the number 106 and jumps on every 4th box. Hence, Tarru’s tenth jump will be on the number: 106 + (4 × 10) =106+40=146
  3. Gabru starts jumping from the number 90 and jumps on every 7th box. Hence, Gabru’s tenth jump will be on the number: 90 + (7 × 10) =90+70=160
  4. Observe Bunny’s and Gabru’s Jumps. Bunny’s Jumps: Gabru’s Jumps: So, Bunny and Gabru both jump on numbers 104, 139 and 174.

Question 13: Find Out

  • Tarru and Bunny jump on number –, –, –and –
  • If there any number where all three of them jump? –
  • Guess who will finish in the least jumps? –.In how many jumps? –

Answer : Observe Bunny’s, Tarru’s and Gabru’s Jumps.

Bunny’s Jumps:

Gabru’s Jumps:

Tarru’s Jump:

  • Tarru and Bunny jump on number 114, 134, 154 and 174
  • If there any number where all three of them jump? 174
  • Gabru will finish in the least jumps. Gabru will finish in 12 jumps.

Class, Jump!

Question 14: Fill in the balnks

Answer :


Lazy Crazy Shop

Question 15: Fill in the balnks

Answer :
For the elephant: 210 = 2 × 100 + 1 × 10 For the monkey: 242 = 2 × 100 + 4 × 10 + 2 For the deer: 552 = 5 × 100 + 5 × 10 + 2 So, the correct answer is:

Question 16: Fill in the balnks

Answer :
For the elephant:
The elephant will pay 420 rupees.
420 =4 × 100 + 2 ×10
So, the elephant will pay Rs. 420 as four Rs.100 notes and two Rs.10 notes.
For the rabbit:
143 =1×100 + 4 ×10 + 3 × 1
So, the rabbit will pay Rs.143 as one Rs.100 note, four Rs.10 notes and three Rs.1 coins.
For the monkey:
242 = 2 × 100 + 4 × 10 + 2 × 1
So, the monkey will pay Rs.242 as two Rs.100 notes, four Rs.10 notes and two Rs.1 coins.
For the deer:
55 = 5 × 10 + 5 × e
So, the deer will pay Rs. 55 as five Rs.10 notes and five Rs.1 coins.

Question 17: Whom am I? Match with the number

Answer :


How Many are these?

Question 18: Fill in the balnks

Answer : Count the groups of 100s, 10s and 1s, add them as their place value. The correct answer is:

Question 19: Which cards will I have in my pocket if I have counted upto...

Answer : CExpand the given numbers in 100s, 10s and 1s.


The correct answer is:
19 10+1+1+1+1+1+1+1+1+1
21 10+10+1
95 10+10+10+10+10+10+10+10+10+1+1+1+1+1
201 100+100+1
260 200+10+10+10+10+10
300 100+100+100
306 100+100+100+1+1+1+1+1+1
344 100+100+100+10+10+10+10+1+1+1+1
350 100+100+100+10+10+10+10+10
400 100+100+100+100

Question 20: Guess the how many starry friends I have in all..

Answer :
28 stars. 100 + 100 + 100 + 100 +100 + 100 + 100 + 100 +100 + 100 = 900 +100 =1000 1000 is a four-digit number. After counting from the picture, we get that there are 18 + 10 + 10 = 38 stars in pocket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us