Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-10: Patterns

The NCERT Class 1 Maths Chapter 10 ‘Patterns’ deals with identifying and completing patterns. The CBSE Class 1 Chapter 10 questions are answered simply with explanations.

Download the NCERT Solutions for Patterns in PDF

Patterns

Question 1 :

Extend the sequence

Answer :

Step 1: In the given picture there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has a T shape and then an upside-down T shape. This is repeated in the same order.

Step 2: After the last upside-down T shape, draw a T shape and then an upside-down T shape. Repeat the same.

The correct answer is:


Question 2 :

Extend the sequence

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern starts with two straight lines then a circle. This is repeated in the same order.

Step2: After two straight lines, draw one circle and then two straight lines, and so on.

The correct answer is:


Question 3 :

Extend the sequence

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has an upside arrow and then an upside-down arrow. This is repeated in the same order.

Step 2: Draw an upside arrow and an upside-down arrow in alternate order. The correct answer is:


Question 4 :

Extend the sequence

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has a V shape and then an upside-down V shape. This is repeated in the same order.

Step 2: After the upside-down V shape, draw a V shape and then an upside-down V shape. Repeat the same.

The correct answer is:


Question 5 :

Extend the sequence

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern starts with two circles then a rectangle. Again, there are two circles and then a rectangle.

Step 2: After a rectangle, draw two circles and then a rectangle. Repeat the same.

The correct answer is:


Question 6 :

Extend the sequence

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern.

This pattern has a mango and an apple. This is repeated in the same order.

Step 2: After the apple, draw a mango and then an apple. Repeat the same.

The correct answer is:


Question 7 :

Extend the sequence

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has a W shape and a M shape. This is repeated in the same order.

Step 2: After M shape, draw a W and then a M. Repeat the same.

The correct answer is:


Question 8 :

What comes next in the sequence?

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with a circle then a Sun. This is repeated in the same order.

Step 2: After the Sun shape, draw a circle, a Sun, and a circle.

The correct answer is:


Question 9 :

What comes next in the sequence?

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence.

Step 2: After a bowl shape, draw an upside-down bowl, a bowl, and an upside-down bowl in the given boxes.

The correct answer is:


Question 10 :

What comes next in the sequence?

Answer :

Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with water drop then a pin. Again, there is a water drop and then a pin. This will follow the sequence.

Step 2: After a pin shape, draw a water drop, a pin shape, and a water drop.

The correct answer is: