NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 10 Partner
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-10: Patterns

The chapter ‘Patterns’ deals with identifying and completing patterns.


It covers the topics:


philosophy Identify and complete patterns in shapes

philosophy Identify and complete patterns in numbers

philosophy Identify and complete patterns in shapes

philosophy Identify and complete patterns in numbers

The NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity.

Download Chapter 10 Patterns solutions in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 10: Patterns

Question 1 : Extend the sequence

Answer : Step 1: In the given picture there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has a T shape and then an upside-down T shape. This is repeated in the same order.

Step 2: After the last upside-down T shape, draw a T shape and then an upside-down T shape. Repeat the same.

The correct answer is:


Question 2 : Extend the sequence

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern starts with two straight lines then a circle. This is repeated in the same order.

Step2: After two straight lines, draw one circle and then two straight lines, and so on.

The correct answer is:

Question 3 : Extend the sequence

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has an upside arrow and then an upside-down arrow. This is repeated in the same order.

Step 2: Draw an upside arrow and an upside-down arrow in alternate order. The correct answer is:


Question 4 : Extend the sequence

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has a V shape and then an upside-down V shape. This is repeated in the same order.

Step 2: After the upside-down V shape, draw a V shape and then an upside-down V shape. Repeat the same.

The correct answer is:

Question 5 : Extend the sequence

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern starts with two circles then a rectangle. Again, there are two circles and then a rectangle.

Step 2: After a rectangle, draw two circles and then a rectangle. Repeat the same.

The correct answer is:

Question 6 : Extend the sequence

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern.

This pattern has a mango and an apple. This is repeated in the same order.

Step 2: After the apple, draw a mango and then an apple. Repeat the same.

The correct answer is:

Question 7 : Extend the sequence

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern. This pattern has a W shape and a M shape. This is repeated in the same order.

Step 2: After M shape, draw a W and then a M. Repeat the same.

The correct answer is:

Question 8 : What comes next in the sequence?

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with a circle then a Sun. This is repeated in the same order.

Step 2: After the Sun shape, draw a circle, a Sun, and a circle.

The correct answer is:

Question 9 : What comes next in the sequence?

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence.

Step 2: After a bowl shape, draw an upside-down bowl, a bowl, and an upside-down bowl in the given boxes.

The correct answer is:

Question 10 : What comes next in the sequence?

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with water drop then a pin. Again, there is a water drop and then a pin. This will follow the sequence.

Step 2: After a pin shape, draw a water drop, a pin shape, and a water drop.

The correct answer is:

Question 11 : What comes next in the sequence?

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with a flower and then a leaf. Again, there is a flower and then a leaf. This will follow the sequence.

Step 2: After the leaf, draw a flower, a leaf and a flower.

The correct answer is:

Question 12 : What comes next in the sequence?

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with a shocked face then a smiling face. Again, there is a shocked face and then a smiling face. This will follow the sequence.

Step 2: After the smiling face, draw a shocked face, a smiling face, and a shocked face in the given boxes.

The correct answer is:

Question 13 : Fill in the boxes in sequence.

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with a square inside a circle and then a circle inside a square.

Step 2: Draw a square inside a circle, a circle inside a square, and a square inside a circle.

The correct answer is:

Question 14 : Fill in the boxes in sequence.

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern and identify the shapes that come next in this sequence. This pattern starts with a four-sided shape and then a water drop. Again, there is the four-sided shape and then a water drop.

Step 2: After the water drop shape, draw the four-sided shape, water drop shape, and the four-sided shape.

The correct answer is:

Patterns in shape

Question 15 : Fill in the boxes in sequence.

Answer : Step 1: Observe the given sequence. There are some shapes in a particular pattern. Identify the missing shapes in this sequence. This pattern starts with a leaf and then a flower.

Step 2: Draw a flower in the first empty box from the left, and a leaf in the second empty box.

The correct answer is:

Question 16 : Fill in the boxes in sequence.

Answer : Step 1: Observe the given sequence. There are some shapes in a particular pattern. Identify the missing shapes in this sequence. This pattern has a circle, a triangle and a rectangle and it is repeated in the same order. Step 2: In the pattern, after a triangle the next shape is a rectangle. Draw a rectangle in the first empty box from the left.

Step 3: In the pattern, after a circle the next shape is a triangle. Draw a triangle in the second empty box.

The correct answer is:

Question 17 : Fill in the boxes in sequence.

Answer : Step 1: Observe the given sequence. There are some shapes in a particular pattern. Identify the missing shapes in this sequence. Step 2: This pattern starts from one ball with number 1 written on it, then two balls and then there are three balls. So, in the next box there will be four balls with 1 written on each. From the left side in the first empty box draw four balls with number 1 written on each.

Step 3: After five balls there will be six balls. So, in the second empty box draw six balls with number 1 written on each.

The correct answer is:

Question 18 : Fill in the boxes in sequence.

Answer : Step 1: Observe the given sequence. There are some shapes in a particular pattern. Identify the missing shapes in this sequence. Step 2: In the first picture, there is a one vertical candle and one horizontal candle. In the second picture there are two vertical candles and two horizontal candles. This will follow the sequence.

Step 3: In the fourth box, draw four vertical candles and four horizontal candles. Similarly, in the fifth box draw five vertical candles and five horizontal candles.

The correct answer is:

Question 19 : Fill in the boxes in sequence.

Answer : Observe the given sequence. There are some shapes in a particular pattern. Identify the missing shapes in this sequence. Count the number of leaves in each box

Step 2: There are leaves in each box staring from 1 with skipping one number in between. So, after the 5 leaves skip the number 6 and draw 7 leaves in the empty box.

The correct answer is:

Question 20 :

Answer : Step 1: Observe the given sequence. There are some shapes in a particular pattern. Identify the missing shapes in this sequence. Count the number of lines in each box.

Step 2: In this pattern one line is getting removed in next shape. So, from the third shape remove one line and draw that shape in the following empty box.

The correct answer is:

Question 21 : Study the pattern and fill in the missing numbers

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers. This pattern starts from 1 and goes forward by skipping one number.

Step 2: After the number 7 skip number 8 and write 9. After the number 9 skip number 10 and write 11.

The correct answer is:

Question 22 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, subtracting 1 from a number gives the following number.

tep 2: Subtract 1 from 20 to get 19. Write 19 after the number 20.

Step 3: Subtract 1 from 19 to get 18. Write 18 after the number 19.

The correct answer is:

Question 23 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, adding 10 to a number gives the following number.

Step 2: Add 10 to 30 to get 40. Write 40 after the number 30.

Step 4: Add 10 to 50 to get 60. Write 60 after the number 50.

The correct answer is:

Question 24 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, adding 11 to a number gives the following number.

Step 2: Add 11 to 33 to get 44. Write 44 after the number 33.

Step 3: Add 11 to 44 to get 55. Write 55 after the number 44.

Step 4: Add 11 to 66 to get 77. Write 77 after the number 66.

The correct answer is:

Question 25 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, adding 5 to a number gives the following number.

Step 2: Add 5 to 10 to get 15. Write 15 after the number 10.

Step 3: Add 5 to 25 to get 30. Write 30 after the number 25.

The correct answer is:

Question 26 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, adding 3 to a number gives the following number.

Step 2: Add 3 to 11 to get 14. Write 14 after the number 11.

Step 3: Add 3 to 17 to get 20. Write 20 after the number 17.

The correct answer is:

Question 27 : Complete the pattern.

Answer : Step 1: Observe the pattern. In the first box there is one triangle. In the second box there are two triangles. In the third box there are three triangles. Number of triangles are increasing by 1.

Step 2: Add 1 triangle to 3 triangles to get 4 triangles. Draw four triangles in the fourth box.

Step 2: Add 1 triangle to 4 triangles to get 5 triangles. Draw five triangles in the fifth box.

The correct answer is:

Question 28 : Complete the pattern.

Answer : Step 1: Observe the pattern. Starting from the left side, in the first box there are three flowers. In the second box there are four flowers. In the third box there are five flowers. Number of flowers are increasing by 1.

Step 2: Add 1 flower to 5 flowers to get 6 flowers. Draw 6 flowers in the fourth box.

Step 3: Add 1 flower to 6 flowers to get 7 flowers. Draw 7 flowers in the fifth box.

The correct answer is:

Question 29: Complete the pattern.

Answer : Step 1: Observe the pattern. Starting from the left side, in the first box there is a one pair of ovals. In the second box there are two pairs of ovals. In the third box there are three pairs of ovals. Number of pairs are increasing by one pair.

Step 2: Add 1 pair to 3 pairs to get 4 pairs. Draw 4 pairs of ovals in the fourth box.

Step 3: Add 1 pair to 4 pairs to get 5 pairs. Draw 5 pairs of ovals in the fifth box.

The correct answer is:

Question 30 Complete the pattern.

Answer : Step 1: Observe the pattern. Starting from the left side, in the first box there is one circle with cross. In the second box there are three circles. In the third box there are five circles. Number of circles are increasing by 2.

Step 2: Add 2 circles to 5 to get 7 circles. Draw 7 circles in the fourth box.

Step 3: Add 2 circles to 7 to get 9 circles. Draw 9 circles in the fifth box.

The correct answer is:

Question 31 : Complete the pattern.

Answer : Step 1: Observe the pattern. Starting from the left side, in the first box there are five stars. In the second box there are four stars. In the third box there are three stars. Number of stars are decreasing by 1.

Step 2: Subtract 1 from 3 to get 2 stars. Draw 2 stars in the fourth box.

Step 3: Subtract 1 from 2 to get 1 star. Draw 1 star in the fifth box.

The correct answer is:


Question 32 : Complete the pattern.

Answer : Step 1: Observe the pattern. Starting from the left side, in the first box there is one matchstick. In the second box there are two matchsticks arranged in alternate reverse order. In the third box there are three matchsticks. Number of matchsticks are increasing by 1 and arranged in alternate reverse order.

Step 2: Add 1 matchstick to 3 matchsticks to get 4 matchsticks. Draw four matchsticks in the fourth box by alternate reverse order.

Step 3: Add 1 matchstick to 4 matchsticks to get 5 matchsticks. Draw five matchsticks in the fifth box by alternate reverse order.

The correct answer is:


Question 33 : Complete the pattern.

Answer : Step 1: Observe the pattern carefully. Starting from the left side, in the first box there is a one rectangle. In the second box there is one petal drawn on the one side of the rectangle. In the third box there is one more petal drawn on another side of the rectangle. Number of petals are increasing by 1 on the side of the rectangle from right to left.

Step 2: Draw one petal on the third side of the rectangle.

Step 3: Draw one petal on the fourth side of the rectangle.

The correct answer is:

Question 34 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers.

Step 2: In this pattern, adding 2 to a number gives the following number.

Step 3: Add 2 to 8 to get 10. Write 10 after the number 8.

Step 4: Add 2 to 10 to get 12. Write 12 after the number 10.

Step 5: Add 2 to 12 to get 14. Write 14 after the number 12.

The correct answer is:

Question 35 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Count the numbers from 27 and write the missing numbers in the correct order on the bucket.

The correct answer is:

Question 36 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers.

Step 2: In this pattern, adding 5 to the number gives the following number.

Step 3: Add 5 to 30 to get 35. Write 35 after the number 30.

Step 4: Add 5 to 40 to get 45. Write 45 after the number 40.

Step 5: Repeat the same for the remaining missing numbers.

The correct answer is:

Question 37 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers.

Step 2: In this pattern, adding 3 to a number gives the following number.

Step 3: Add 3 to 7 to get 10. Write 10 after the number 7.

Step 4: Add 3 to 10 get 13. Write 13 after the number 10.

Step 5: Repeat the same for the remaining missing numbers.

The correct answer is:

Question 38 : Study the pattern and fill in the missing numbers..

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers.

Step 2: In this pattern, subtracting 2 from a number gives the following number.

Step 3: Subtract 2 from 11 to get 9. Write 9 after the number 11.

Step 4: Subtract 2 from 9 to get 7. Write 7 after the number 9.

Step 5: Repeat the same for the remaining missing numbers.

The correct answer is:

Question 39 : Study the pattern and fill in the missing numbers.

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers.

Step 2: In this pattern, adding 10 to a number gives the following number.

Step 3: Add 10 to 10 to get 20. Write 20 after the number 10.

Step 4: Add 10 to 30 to get 40. Write 40 after the number 30.

Step 4: Add 10 to 50 to get 60. Write 60 after the number 50.

The correct answer is:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now