Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 – Nutrition in Animals Exercise Questions

Embark on a journey of knowledge with the NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 - Nutrition in Animals. This chapter opens up a world of new and fundamental topics that play a crucial role in shaping your academic journey.

Nutrition in Animals

Question 1 :

Tick (✓) mark the correct answer in each of the following:

(a) Fat is completely digested in the

(i) stomach (ii) mouth (iii) small intestine (iv) large intestine

(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach (ii) food pipe (iii) small intestine (iv) large intestine

 

Answer :

a) (iii) small intestine

b) (iv) large intestine

 


Question 2 :

Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) Digestion of starch starts in the stomach. (T/F)

(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (T/F)

(c) The gall bladder temporarily stores bile. (T/F)

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time. (T/F)

 

Answer :

a) F

b) T

c) T

d) T

 


Question 3 :

Fill in the blanks:

(a) The main steps of nutrition in humans are _________, __________, __________, _________ and __________.

(b) The largest gland in the human body is __________.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and ___________ juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called _________.

(e) Amoeba digests its food in the ____________ .

 

Answer :

(a) The main steps of nutrition in humans are ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion.

(b) The largest gland in the human body is liver.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and digestive juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called villi.

(e) Amoeba digests its food in the food vacuole.

 


Question 4 :

Match the items of Column I with those given in Column II:

Column- I

Column- II

Food components

Product(s) of digestion

Carbohydrates

Fatty acids and glycerol

Proteins

Sugar

Fats

Amino acids

 

Answer :

Column- I

Column- II

Food components

Product(s) of digestion

Carbohydrates

Sugar

Proteins

Amino acids

Fats

Fatty acids and glycerol

 


Question 5 :

What are villi? What is their location and function?

 

Answer :

Villi are finger-like projections or outgrowth. They are present in the small intestine of our digestive system. The villi increase the surface area for absorption of the digested food.

 


Question 6 :

Where is the bile produced? Which component of the food does it help to digest?

 

Answer :

Bile juice is produced in the liver, and it helps in the digestion of fats by breaking large fat globules into smaller ones.

 


Question 7 :

Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

 

Answer :

Cellulose is the carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans because humans lack cellulase enzyme required to digest the cellulose.

 


Question 8 :

Why do we get instant energy from glucose?

 

Answer :

Glucose is a simple sugar which is easily absorbed into the blood whereas other carbohydrates are first broken down into glucose and then absorbed; hence, glucose gives instant energy.

 


Question 9 :

Which part of the digestive canal is involved in:

 

(i) absorption of food ________________.

 

(ii) chewing of food ________________.

 

(iii) killing of bacteria ________________.

 

(iv) complete digestion of food ________________.

 

(v) formation of faeces ________________.

 

Answer :

i) Small intestine

 

ii) Buccal cavity

 

iii)Stomach

 

iv) Small intestine

 

v) Large Intestine

 


Question 10 :

Write one similarity and one difference between nutrition in amoeba and human beings.

 

Answer :

Similarity: Both amoeba and human beings follow the holozoic type of nutrition.

Difference:

Humans intake food through buccal cavity. In amoeba food is ingested through pseudopodia.

 


Question 11 :

Match the items of Column I with suitable items in Column II

Column-I

Column-II

a) Salivary gland

(i) Bile juice secretion

b) Stomach

(ii) Storage of undigested food

c) Liver

(iii) Saliva secretion

d) Rectum

(iv) Acid release

e) Small intestine

(v) Digestion is completed

f) Large intestine

(vi) Absorption of water

 

(vii) Release of faeces

 

Answer :

Column-I

Column-II

a) Salivary gland

(iii) Saliva secretion

b) Stomach

(iv) Acid release

c) Liver

(i) Bile juice secretion

d) Rectum

(ii) Storage of undigested food

e) Small intestine

(v) Digestion is completed

f) Large intestine

(vi) Absorption of water

   

 


Question 12 :

 Label Fig. 2.11 of the digestive system.

Human digestive system

 

 

Answer :

Human digestive system

 


Question 13 :

Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? Discuss.

 

Answer :

No, we cannot survive only on raw, leafy vegetables because they mainly consist of Cellulose which cannot be digested by us due to lack of cellulose-digesting enzyme in our body.

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation