Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Class 7 Science for Chapter 3 – Fibre to Fabric Exercise

In the realm of Class 7 Science, Chapter 3 - Fibre to Fabric, our expert professionals have meticulously crafted NCERT Solutions to bolster your studies. At Orchids’, we offer free access to these NCERT Solutions for Class 7 Science in a convenient PDF format, ensuring that students can readily avail themselves of this valuable resource.

Fibre to Fabric

Question 1 :

 You must be familiar with the following nursery rhymes:

 

(i) ‘Baa, baa, black sheep, have you any wool.’

 

(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’

 

Answer the following.

 

(a) Which parts of the black sheep have wool?

 

(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

 

Answer :

a) Wool is obtained from the hairy fibres of the sheep.

 

b) White fleece of the lamb refers to the white colour of their fur.

 


Question 2 :

The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva.

 

Choose the correct option.

 

(i) a

 

 (ii) b

 

 (iii) both a and b

 

 (iv) neither a nor b.

 

Answer :

(iii) both a and b

 


Question 3 :

 Which of the following does not yield wool?

(i) Yak

 

 (ii) Camel 

 

(iii) Goat

 

 (iv) Woolly dog

 

Answer :

(iv) Woolly dog

 


Question 4 :

What is meant by the following terms?

 (i) Rearing

 

 (ii) Shearing

 

(iii) Sericulture

 

Answer :

i) Raising of domestic animals like sheep, goats, yak, cows and buffaloes for commercial purposes, such as for milk and fur is known as rearing.

 

ii) Shearing is a process of removal of animal hair by using machines similar to those used by barbers.

 

iii) Rearing of silkworms to get silk is known as Sericulture.

 


Question 5 :

Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.

Shearing, __________, sorting, __________, __________, _________.

 

Answer :

Shearing, Scouring, sorting, picking of burrs, dying of fibres, making of yarn.

 


Question 6 :

Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.

 

Answer :

ution:Life history of silk moth

 


Question 7 :

Out of the following, which are the two terms related to silk production?

Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture.

 

Hints: (i) Silk production involves the cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms.

 

 (ii) Scientific name of mulberry is Morus alba.

 

Answer :

Sericulture and moriculture

 


Question 8 :

Match the words of Column I with those given in Column II.

 

Column-I

Column-I

1. Scouring

(a) Yields silk fibres

2. Mulberry leaves

(b) Wool-yielding animal

3. Yak

(c) Food of silkworm

4. Cocoon

(d) Reeling

 

(e) Cleaning sheared skin

 

Answer :

Column-I

Column-I

1. Scouring

(e) Cleaning sheared skin

2. Mulberry leaves

(c) Food of silkworm

3. Yak

(b) Wool-yielding animal

4. Cocoon

(a) Yields silk fibres

   

 


Question 9 :

Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.

 

Down

 

(D) 1: Thorough washing

 

2: Animal fibre

 

3: Animal fibre

 

Across

 

(A) 1: Keeps warm

 

2: Its leaves are eaten by silkworms

 

3: Hatches from the egg of a moth

 

Answer :

Down:

 

1D. Scour

 

2D. Silk

 

3D. Fibre

 

Across

 

1A. Wool

 

2A. Mulberry

 

3A. Caterpillar

Puzzles of fibres and fabric

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation