Search
Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
ORCHIDS The International School

NCERT Solution EVS Class 4 Chapter 1 Going to School

Class 4 EVS Chapter 1 provides a general overview of vehicles. It introduces the concept of transportation to the students. The young learners will learn about the different modes of transportation like vallam, camel-cart, bullock cart, bicycle and various kinds of bridges. presents the different types of routes one takes to go to their school—rocky roads, roads through forests, snowy roads, etc. Lastly, the sensitive topic of punishing students in school also finds a place in NCERT Class 4 EVS Chapter 1. The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner.

NCERT Solutions for EVS Going to School

Download PDF

Access Answers to NCERT Solution EVS Class 4 Chapter 1 Going to School

Let us Do

Question 1 :

Look around you—where all do you see the use of pulleys? List them.

Answer :

We see pulleys around us, such as,
1. Wells with a pulley system to hoist buckets
2. Pulleys at construction sites to lift and place heavy materials
3. Crane
4. Bulldozer


Question 2 :

Make a small bridge by tying 4 or 5 bamboo poles together. Ask your teacher to help you. Now walk on your bridge. How did you feel? Did you fall down? If you walk like this a few times, you will start finding it easy.

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/ncert-evs-class-4-chapter-1-going-to-school-let-us-do-5q.jpeg
Answer :

Yes, we made a bridge by tying 5 bamboo poles and started walking on it.
No, we did not fall down, and it was difficult only for the first few times.


Question 3 :

 Observe pictures 1 and 2. In the pictures, children are pulling the buckets from the well. Can you tell the difference in both the pictures? Which would be easier —using the pulley or not using it to lift things

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/ncert-evs-class-4-chapter-1-going-to-school-let-us-do-3q.jpeg
Answer :

Yes, I can see the difference in both pictures. In picture 1, the boy is manually lifting the bucket. But in picture 2, the boy is lifting the bucket with the help of a pulley.
Using a pulley would be easier to lift things.


Question 4 :

Collect some bricks. Lay them on the ground in a line as shown in the picture. Try walking on them. Was it easy?

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/ncert-evs-class-4-chapter-1-going-to-school-let-us-do-4q.jpeg
Answer :

Not at all. It was really difficult to walk on the bricks. All the time we were walking, we had to balance ourselves.


Question 5 :

Do you think it would be easier to walk on this bridge barefoot or with shoes or slipper? Why?

Answer :

It was easy to walk on this bridge barefoot. With shoes on, we found it difficult to balance and walk on this bridge.


Cement Bridge

Question 1 :

Imagine what difficulties there would be, if the bridge was not there?

Answer :

If that bridge were not there, people would have to walk 1.5 km more to cross the same canal.


Question 2 :

Find out what materials are used in making this bridge. List some of them.

Answer :

The bridge is made up of—iron rods, cement, stone chips, and bricks.


Question 3 :

Does the bridge seem to be old or is it new?

Answer :

The bridge was built two years ago, so I can say it is almost new.


Question 4 :

Who all use the bridge? Is it used by people on foot and also by vehicles and animals?

Answer :

No, the bridge is only used by people as it is a narrow foot-bridge. Vehicles and animals are not allowed on that bridge.


Question 5 :

Where is the bridge – over water, over a road, between two mountains or somewhere else?

Answer :

The bridge is situated over a narrow canal which is a few meters away from my house.


Question 6 :

 Is there any bridge near your house? Find out more about the bridge.

Answer :

Yes, there is a bridge nearby my house. The bridge was made two years ago. It is made up of concrete, iron rods and is blue in colour. It has five steps on both sides.


Question 7 :

Find out from your grandparents, what kinds of bridges were there when they were young?

Answer :

When my grandparents were young, there were mostly bamboo and wooden bridges.


Question 8 :

 Do you have to cross any bridge on the way to your school? If yes, what is the bridge like? Draw its picture.

Answer :

Yes, I have to cross a bridge on the way to my school.

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/ncert-evs-class-4-chapter-1-going-to-school-cement-bridge-8a.jpeg

Question 9 :

You have seen how children use different kind of bridges, to cross rivers and other uneven areas to reach school.
If you had a chance, which bridge would you like to use? Why?

Answer :

If I had a chance, I would like to use the cement bridge, because cement bridges are strong and durable.


Question 10 :

How many people do you think can cross the bridge at one time?

Answer :

At least 5 to 8 people can cross the bridge at one time.


Question 11 :

How is this bridge different from a bamboo bridge?

Answer :

This bridge is different from a bamboo bridge because it is not made up of bamboo but rather iron rods, bricks and cement. This cement bridge has steps too.


Vallam

Question 1 :

 Can you think of other ways by which we can travel on water?

Answer :

If the water body is not very large, we can use small steamers, motorboats and if it is large, we can travel by ships.


Question 2 :

Have you seen any other kind of boats?

Answer :

Other than small wooden boats, I have seen—motorboat, fishing vessel, catamaran, and cruise ship.


Camel-cart

Question 1 :

How did you feel riding in the cart? Also share your experience in the class.

Answer :

It was a wonderful experience indeed. But it was windy, and so, I was feeling a little bit cold.


Question 2 :

Have you ever sat in a camel-cart or horse carriage (tonga)? Where? Did you climb on it yourself, or did someone help you?

Answer :

I have never sat on a camel-cart, but I have sat on horse carriages.
I sat on a tonga when I went to my uncle’s house in Varanasi.
Nobody helped me as it was easy for me to climb on it.


Bullock-cart