Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Grade 4 EVS Chapter 2 Ear to Ear

Class 4 EVS Chapter 2 deals with different animals we see around us. It discusses the following concepts Habitats and food habits of different animals, Identification of animals based on their ears, body hair and patterns on their skin, Animals that lay eggs and give birth to young ones. NCERT Class 4 EVS Chapter 2 also explains the causes of the extinction of tigers from India.

Download the NCERT Solutions for Ear to Ear in PDF

Who has got my ears?

Question 1 :

 Different animals have different kinds of ears. Among the animals given below, which one have ears that you can see? In which animal can you not see the ears? Write in the table below.

Deer, Frog , Fish , Ant, Crow, Tiger , Sparrow, Buffalo, Snake, Lizard, Pig , Duck, Giraffe, Elephant ,Cat

Answer :

Animals whose ears we can see Animals whose ears we cannot see
Deer Frog
Tiger Fish
Buffalo Ant
Cat Crow
Pig Sparrow
Giraffe Snake
Elephant Lizard
  Duck


Question 2 :

Do you think that the animals whose ears we cannot see, really do not have ears?

Answer :

No, I do not think so. I think they have ears but they remain hidden.


Question 3 :

Are these animals looking funny? The artist has drawn wrong ears on the heads of the animals. Give correct ears to the animals in the space given below.

Answer :

Animal Ear
Elephant Mouse
Rabbit Giraffe
Mouse Dog
Giraffe Elephant
Dog  Rabbit
Buffalo Deer
Deer  Buffalo


Let us observe this picture

Question 1 :

Name the animals in the pictures.

Answer :

Hen, sparrow, parrot, duck, crow, frog.


Question 2 :

Can you see their ears?

Answer :

No, I cannot see their ears.


Question 3 :

Find out some other animals which have ears that we cannot see. Write their names.

Answer :

Some animals which have ears that we cannot see are—alligator, garden lizard, and snake.


Read and Write

Question 1 :

 (i) An animal with ears like fans.
(ii) An animal with ears like leaves.
(iii) An animal with ears on the top of its head.
(iv) An animal with ears on both sides of its head.

Answer :

(i) Elephant.

(ii) Rabbit.

(iii) Guinea pig.

(iv) Dog.


Who’s Skin

Question 1 :

Match the animals shown here with the pictures of their skin. Make the correct pattern of the skin on the picture of each animal.

Answer :


Question 2 :

Which animal is it?

Answer :

 My friend Meena has a dog.


Question 3 :

Does it have young ones?

Answer :

No, it has no young ones.


Question 4 :

Look at this picture. Colour the parts which have even numbers (2, 4, 6, 8…). What do you see? Find out the name of the animal.

Answer :

If I colour the parts with even numbers like (2, 4, 6, 8) ….
I can see an animal, and it is a dinosaur.