Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT EVS Class 4 Chapter 5 Anita and the Honeybees

NCERT Class 4 EVS Chapter 5 Anita and the Honeybees makes us aware of one of the most fundamental rights of a child—the right to education. It expresses this thought through the story of Anita and how she pursues her dream of higher studies along with bee-keeping. CBSE Class 4 EVS Chapter 5 also covers the concepts of bee-keeping, production of honey from flower nectar, the behaviour of social animals like ants, etc

Download the NCERT Solutions for Anita and the Honeybees in PDF

Anita and the Honeybees

Question 1 :

Make two groups in the class. Debate the topic— ‘We should have uniforms in school.’

Answer :

I support the topic “We should have uniforms in school”. I think a uniform is convenient for school as one does not have to buy too many clothes. A school uniform brings unity among the student. Nobody will have a chance to tease others about their clothes. So, I think school uniform is necessary for each student.


Question 2 :

What kind of school uniform would you like to wear? Draw a picture of it in your notebook and colour it.

Answer :

I want to wear a blue skirt, white shirt and a red tie as a school uniform.


Question 3 :

How much money did you spend on your books this year?

Answer :

I spent about 3000 rupees this year on books.


Question 4 :

Find out how much money do you spend in one year for various school related things

Things Money Spent
1. Travel to school and back  
2. Notebooks  
3. Pens-Pencils/Stationery  
4. Uniforms  
5. School bag  
6. Lunch Box  
7. Shoes  
8. Other Things (i)  
(ii)  
Total  
Answer :

Things Money Spent
1. Travel to school and back 800
2. Notebooks 1000
3. Pens-Pencils/Stationery 300
4. Uniforms 1000
5. School bag 550
6. Lunch Box 300
7. Shoes 450
8. Other Things (i)School fee 2000
(ii) Pocket money 400
Total 6800


Let us Talk

Question 1 :

Do you know someone who wanted to study, but could not do so? Talk about them in the class.

Answer :

Yes, I have a friend Sheela who wanted to study but could not. Her mother is a housemaid, and her father died last year in a road accident. Since then, her mother is supporting the whole family by doing odd jobs. Still, she is not earning enough to support the family and send her daughter to school.


Question 2 :

 Every child has a right to free education upto Class VIII. Do you think that all children are able to study up to Class VIII? Discuss.

Answer :

Although every child has the right to free education up to Class VIII, I do not think all of them can study up to Class VIII. In our country, the government provides all kinds of facilities to promote free education but many parents do not realize the importance of education. Many girls drop out of school in Class VI and Class VII because their parents think they do not need to be independent. They prepare their daughters for marriage, teach them how to do household tasks. In the case of boys, too, they drop out of school and start earning to support their family.


From School to Bee-keeping

Question 1 :

Draw and colour their pictures in the notebook.

Answer :


Question 2 :

 Why do you think they come to the flowers? Find out.

Answer :

All insects come to the flower to collect nectar, a liquid material. Honeybees produce honey from such flower nectar.


Question 3 :

When honeybees fly, there is a kind of sound. Can you try to copy this sound?

Answer :

When honeybees fly, they produce a buzzing kind of sound. The buzzing sound is produced when they move their wings while flying.


Question 4 :

Have you seen any insects near flowers? Find out their names and write.

Answer :

Yes, I have seen many insects near flowers. Their names are honeybee, hornet and butterfly.


Question 5 :

Draw and colour their pictures in the notebook.

Answer :


Find out

Question 1 :

Draw a picture of a honeybee in your notebook. Colour it and give it a name.

Answer :