Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT solutions for class 8 maths chapter 8 Playing With Numbers

The NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8, focusing on Comparing Quantities, have been meticulously crafted by subject experts to meet the specific needs of CBSE Class 8 students. These solutions, available for free PDF download, are designed to provide clarity without causing confusion among students, guiding them through a logical problem-solving approach

Exercise 8.1

Question 1 :

Convert the following ratio to percentages:

a) 3:4

b) 2:3

 

Answer :

a) 3:4 = ¾ = ¾ x 100% = 0.75 x 100% = 75%

b) 2:3 = 2/3 = 2/3 x 100% = 0.666 x 100% = 66.66% = 66⅔%

 


Question 2 :

72% of 25 students are good in mathematics. How many are not good in mathematics?

 

Answer :

It’s given that 72% of 25 students are good in mathematics

So, the percentage of students who are not good in mathematics = (100 – 72)%

= 28%

Here, the number of students who are good in mathematics = 72/100 x 25 = 18

Thus, the number of students who are not good in mathematics = 25 – 18 = 7

[Also, 28% of 25 = 28/100 x 25 = 7]

Therefore, 7 students are not good in mathematics.

 


Question 3 :

A football team won 10 matches out of the total number of matches they played. If their win percentage was 40, then how many matches did they play in all?

 

Answer :

Let the total number of matches played by the team be x.

Given that the team won 10 matches and the winning percentage of the team was 40%.

⇒ 40/100 × x = 10

40x = 10 × 100

40x = 1000

x = 1000/40

= 100/4

= 25

Therefore, the team played 25 matches.

 


Question 4 :

 If Chameli had ₹600 left after spending 75% of her money, how much did she have in the beginning?

 

Answer :

Let the amount of money which Chameli had, in the beginning, be x

Given that, after spending 75% of ₹x, she was left with ₹600

So, (100 – 75)% of x = ₹600

Or, 25% of x = ₹600

25/100 × x = ₹600

x = ₹600 × 4

= ₹2400

Therefore, Chameli had ₹2400 in the beginning.

 


Question 5 :

 

Find the ratio of the following:

(a) Speed of a cycle 15 km per hour to the speed of a scooter 30 km per hour.

(b) 5 m to 10 km

(c) 50 paise to ₹ 5

 

Answer :

a) Ratio of the speed of the cycle to the speed of the scooter = 15/30 = ½ = 1:2

b) Since 1 km = 1000 m

5m/10 km = 5 m/(10 x 1000)m = 5/10000 = 1/2000 = 1:2000

The required ratio is 1:2000

c) Since, ₹1 = 100 paise

50 paise/₹5 = 50/(5 x 100) = 50/500 = 1/10 = 1:10

The required ratio is 1:10

 


Question 6 :

If 60% of people in the city like cricket, 30% like football and the remaining like other games, then what per cent of the people like other games? If the total number of people is 50 lakhs, find the exact number who like each type of game.

Answer :

Percentage of people who like other games = (100 – 60 – 30)%

= (100 – 90)%

= 10%

Total number of people = 50 lakhs

So,

Number of people who like cricket = 60/100 x 50 = 30 lakhs

Number of people who like football = 30/100 x 50 = 15 lakhs

Number of people who like other games = 10/100 x 50 = 5 lakhs

 


Exercise 8.2

Question 1 :

Arun bought a pair of skates at a sale where the discount given was 20%. If the amount he pays is ₹ 1,600, find the marked price.

 

Answer :

Let the marked price be x

Discount percent = Discount/Marked Price x 100

20 = Discount/x × 100

Discount = 20/100 × x

= x/5

Also,

Discount = Marked price – Sale price

x/5 = x – ₹ 1600

x – x/5 = 1600

4x/5 = 1600

x = 1600 x 5/4

= 2000

Therefore, the marked price was ₹ 2000.

 


Question 2 :

A man got a 10% increase in his salary. If his new salary is ₹1,54,000, find his original salary.

 

Answer :

Let the original salary be x

Given that, the new salary is ₹1,54,000

Original salary + Increment = New salary

Given that the increment is 10% of the original salary

So, (x + 10/100 × x) = 154000

x + x/10 = 154000

11x/10 = 154000

x = 154000 × 10/11

= 140000

Therefore, the original salary was ₹1,40,000.

 


Question 3 :

On Sunday, 845 people went to the zoo. On Monday, only 169 people went. What is the per cent decrease in the number of people visiting the zoo on Monday?

 

Answer :

Given that on Sunday, 845 people went to the zoo, and on Monday, 169 people went to the zoo.

Decrease in the number of people = 845 – 169 = 676

Thus,

Percentage decrease = (Decrease in the number of people/Number of people who went to the zoo on Sunday) x 100%

= (676/845 x 100)%

= 80%

 


Question 4 :

A shopkeeper buys 80 articles for ₹ 2,400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.

 

Answer :

Given that the shopkeeper buys 80 articles for ₹ 2,400

Cost of one article = 2400/80 = ₹ 30

Profit percentage = 16%

Profit percentage = Profit/C.P. x 100

16 = Profit/30 x 100

Profit = (16 x 30)/100

= ₹ 4.8

Therefore, the selling price of one article = C.P. + Profit

= ₹ (30 + 4.80)

= ₹ 34.80

 


Question 5 :

The cost of an article was ₹ 15,500. ₹ 450 was spent on its repairs. If it is sold for a profit of 15%, find the selling price of the article.

 

Answer :

The total cost of an article = Cost + Overhead expenses

= ₹15500 + ₹450

= ₹15950

Profit percentage = 15%

Profit percentage = Profit/C.P. x 100

15 = Profit/15950 x 100

Profit = (15 x 15950)/100

= 2392.50

Therefore, the selling price of the article = C.P. + Profit

= ₹(15950 + 2392.50)

= ₹18342.50

 


Question 6 :

 A VCR and TV were bought for ₹ 8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss per cent on the whole transaction.

 

Answer :

C.P. of a VCR = ₹ 8000

The shopkeeper made a loss of 4 % on VCR

This means if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 96.

When C.P. is ₹ 8000,

S.P. = (96/100 x 8000) = ₹ 7680

C.P. of a TV = ₹ 8000

The shopkeeper made a profit of 8 % on TV.

This means that if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 108.

When C.P. is ₹ 8000,

S.P. = (108/100 x 8000) = ₹ 8640

Total S.P. = ₹ 7680 + ₹ 8640 = ₹ 16320

Total C.P. = ₹ 8000 + ₹ 8000 = ₹ 16000

Since, total S.P.> total C.P. ⇒ profit

Profit = ₹ 16320 − ₹ 16000 = ₹ 320

Profit % on the whole transaction = Profit/Total CP x 100

= 320/16000 x 100

= 2%

Therefore, the shopkeeper had a gain of 2% on the whole transaction.

 


Question 7 :

During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at ₹ 1450 and two shirts marked at ₹ 850 each?

 

Answer :

Total marked price = ₹ (1,450 + 2 × 850)

= ₹ (1,450 +1,700)

= ₹ 3,150

Given that, the discount percentage = 10%

Discount = ₹ (10/100 x 3150) = ₹ 315

Also, Discount = Marked price − Sale price

₹ 315 = ₹ 3150 − Sale price

∴ Sale price = ₹ (3150 − 315)

= ₹ 2835

Therefore, the customer will have to pay ₹ 2,835.

 


Question 8 :

 A milkman sold two of his buffaloes for ₹ 20,000 each. On one, he made a gain of 5% and on the other, a loss of 10%. Find his overall gain or loss.

(Hint: Find the C.P. of each)

 

Answer :

S.P. of each buffalo = ₹ 20,000

The milkman made a gain of 5% while selling one buffalo

This means if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 105.

C.P. of one buffalo = 100/105 × 20000

= ₹ 19,047.62

Also, the second buffalo was sold at a loss of 10%

This means if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 90

∴ C.P. of other buffalo = 100/90 × 20000

= ₹ 22222.22

Total C.P. = ₹ 19047.62 + ₹ 22222.22 = ₹ 41269.84

Total S.P. = ₹ 20000 + ₹ 20000 = ₹ 40000

Loss = ₹ 41269.84 − ₹ 40000 = ₹ 1269.84

Therefore, the overall loss of milkman was ₹ 1,269.84

 


Question 9 :

The price of a TV is ₹ 13,000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it.

 

Answer :

On ₹ 100, the tax to be paid = ₹ 12

Here, on ₹ 13000, the tax to be paid will be = 12/100 × 13000

= ₹ 1560

Required amount = Cost + Sales Tax

= ₹ 13000 + ₹ 1560

= ₹ 14560

Therefore, Vinod will have to pay ₹ 14,560 for the TV.

 


Question 10 :

I purchased a hair dryer for ₹ 5,400, including 8% VAT. Find the price before VAT was added.

 

Answer :

The price includes VAT

So, 8% VAT means that if the price without VAT is ₹ 100,

Then, the price including VAT will be ₹ 108

When price including VAT is ₹ 108, original price = ₹ 100

When price including VAT is ₹ 5400, original price = ₹ (100/108 × 5400)

= ₹ 5000

Therefore, the price of the hair dryer before the addition of VAT was ₹ 5,000.

 


Exercise 8.3

Question 1 :

I borrowed ₹ 12000 from Jamshed at 6% per annum simple interest for 2 years. Had I borrowed this sum at 6% per annum compound interest, what extra amount would I have to pay?

 

Answer :

P = ₹ 12000

R = 6% per annum

T = 2 years

S.I. = (P x R x T)/100

= (12000 x 6 x 2)/100

= ₹ 1440

To find the compound interest, the amount (A) has to be calculated

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 12000(1 + 6/100)2

= 12000(106/100)2

= 12000(53/50)2

= ₹ 13483.20

∴ C.I. = A − P

= ₹ 13483.20 − ₹ 12000

= ₹ 1,483.20

C.I. − S.I. = ₹ 1,483.20 − ₹ 1,440

= ₹ 43.20

Therefore, the extra amount to be paid is ₹ 43.20.

 


Question 2 :

Kamala borrowed ₹ 26400 from a Bank to buy a scooter at a rate of 15% p.a. compounded yearly. What amount will she pay at the end of 2 years and 4 months to clear the loan?

(Hint: Find A for 2 years with interest compounded yearly and then find S.I. on the 2nd year amount for 4/12 years.)

 

Answer :

Principal (P) = ₹ 26,400

Rate (R) = 15% per annum

Number of years (n) = 2 4/12

The amount for 2 years and 4 months can be calculated by first calculating the amount for 2 years using the compound interest formula, then calculating the simple interest for 4 months on the amount obtained at the end of 2 years.

First, the amount for 2 years has to be calculated

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 26400(1 + 15/100)2

= 26400(1 + 3/20)2

= 26400(23/20)2

= ₹ 34914

By taking ₹ 34,914 as principal, the S.I. for the next 1/3 years will be calculated

S.I. = (34914 × 1/3 x 15)/100 = ₹ 1745.70

Interest for the first two years = ₹ (34914 – 26400) = ₹ 8,514

And interest for the next 1/3 year = ₹ 1,745.70

Total C.I. = ₹ (8514 + ₹ 1745.70) = ₹ 10,259.70

Amount = P + C.I. = ₹ 26400 + ₹ 10259.70 = ₹ 36,659.70

 


Question 3 :

Fabina borrows ₹ 12,500 at 12% per annum for 3 years at simple interest, and Radha borrows the same amount for the same time period at 10% per annum, compounded annually. Who pays more interest, and by how much?

 

Answer :

Interest paid by Fabina = (P x R x T)/100

= (12500 x 12 x 3)/100

= 4500

Amount paid by Radha at the end of 3 years = A = P(1 + R/100)n

A = 12500(1 + 10/100)3

= 12500(110/100)3

= ₹ 16637.50

C.I. = A – P = ₹ 16637.50 – ₹ 12500 = ₹ 4,137.50

The interest paid by Fabina is ₹ 4,500 and by Radha is ₹ 4,137.50

Thus, Fabina pays more interest

₹ 4500 − ₹ 4137.50 = ₹ 362.50

Hence, Fabina will have to pay ₹ 362.50 more.

 


Question 4 :

Vasudevan invested ₹ 60000 at an interest rate of 12% per annum compounded half yearly. What amount would he get

(i) after 6 months?

(ii) after 1 year?

Answer :

(i) P = ₹ 60,000

Rate = 12% per annum = 6% per half-year

n = 6 months = 1 half-year

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 60000(1 + 6/100)1

= 60000(106/100)

= 60000(53/50)

= ₹ 63600

(ii) There are 2 half-years in 1 year

So, n = 2

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 60000(1 + 6/100)2

= 60000(106/100)2

= 60000(53/50)2

= ₹ 67416

 


Question 5 :

Arif took a loan of ₹ 80,000 from a bank. If the rate of interest is 10% per annum, find the difference in amounts he would be paying after 1½ years if the interest is

(i) Compounded annually

(ii) Compounded half yearly

 

Answer :

(i) P = ₹ 80,000

R = 10% per annum

n = 1½ years

The amount for 1 year and 6 months can be calculated by first calculating the amount for 1 year using the compound interest formula, then calculating the simple interest for 6 months on the amount obtained at the end of 1 year.

First, the amount for 1 year has to be calculated

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 80000(1 + 10/100)1

= 80000 x 11/100

= ₹ 88000

By taking ₹ 88,000 as principal, the S.I. for the next ½ year will be calculated as

S.I. = (P x R x T)/100

= (88000 x 10 x ½)/100

= ₹ 4400

Interest for the first year = ₹ 88000 – ₹ 80000 = ₹ 8000

And interest for the next ½ year = ₹ 4,400

Total C.I. = ₹ 8,000 + ₹ 4,400 = ₹ 12,400

A = P + C.I.= ₹ (80000 + 12400)

= ₹ 92,400

(ii) The interest is compounded half yearly

Rate = 10% per annum = 5% per half-year

There will be three half-years in 1½ years

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 80000(1 + 5/100)3

= 80000(105/100)3

= ₹ 92610

Thus, the difference between the amounts = ₹ 92,610 – ₹ 92,400 = ₹ 210

 


Question 6 :

Maria invested ₹ 8,000 in a business. She would be paid interest at 5% per annum compounded annually. Find

(i) The amount credited against her name at the end of the second year

(ii) The interest for the 3rd year

 

Answer :

 

(i) P = ₹ 8,000

R = 5% per annum

n = 2 years

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 8000(1 + 5/100)2

= 8000(105/100)2

= ₹ 8820

(ii) The interest for the next year, i.e. the third year, has to be calculated. By taking ₹ 8,820 as principal, the S.I. for the next year will be calculated.

S.I. = (P x R x T)/100

= (8820 x 5 x 1)/100

= ₹ 441

 


Question 7 :

Find the amount and the compound interest on ₹ 10,000 for 1½ years at 10% per annum, compounded half yearly. Would this interest be more than the interest he would get if it was compounded annually?

 

Answer :

P = ₹ 10,000

Rate = 10% per annum = 5% per half-year

n = 1½ years

There will 3 half-years in 1½ years

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 10000(1 + 5/100)3

= 10000(105/100)3

= ₹ 11576.25

C.I. = A − P

= ₹ 11576.25 − ₹ 10000

= ₹ 1,576.25

The amount for 1 year and 6 months can be calculated by first calculating the amount for 1 year using the compound interest formula, then calculating the simple interest for 6 months on the amount obtained at the end of 1 year.

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 10000(1 + 10/100)1

= 10000(110/100)

= ₹ 11000

By taking ₹ 11,000 as the principal, the S.I. for the next ½ year will be calculated as

S.I. = (P x R x T)/100

= (11000 x 10 x ½)/100

= ₹ 550

So, the interest for the first year = ₹ 11000 − ₹ 10000 = ₹ 1,000

Hence, Total compound interest = ₹ 1000 + ₹ 550 = ₹ 1,550

So the difference between two interests = 1576.25 – 1550 = 26.25

Therefore, the interest would be 26.25 more when compounded half yearly than the interest when compounded annually.

 


Question 8 :

 Find the amount which Ram will get on ₹ 4,096, if he gave it for 18 months at 12½ per annum, interest being compounded half-yearly.

 

Answer :

P = ₹ 4,096

R = 12½ per annum = 25/2 per annum = 25/4 per half-year

n = 18 months

There will be 3 half-years in 18 months

Therefore, amount A = P(1 + R/100)n

= 4096(1 + 25/(4 x 100))3

= 4096 x (1 + 1/16)3

= 4096 x (17/16)3

= ₹ 4913

Therefore, the required amount is ₹ 4,913.

 


Question 9 :

The population of a place increased to 54000 in 2003 at a rate of 5% per annum

(i) find the population in 2001

(ii) what would be its population in 2005?

 

Answer :

(i) It’s given that population in the year 2003 = 54,000

54,000 = (Population in 2001) (1 + 5/100)2

54,000 = (Population in 2001) (105/100)2

Population in 2001 = 54000 x (100/105)2

= 48979.59

Therefore, the population in the year 2001 was approximately 48,980

(ii) Population in 2005 = 54000(1 + 5/100)2

= 54000(105/100)2

= 54000(21/20)2

= 59535

Therefore, the population in the year 2005 would be 59,535.

 


Question 10 :

In a laboratory, the count of bacteria in a certain experiment was increasing at the rate of 2.5% per hour. Find the bacteria at the end of 2 hours if the count was initially 5,06,000.

 

Answer :

The initial count of bacteria is given as 5,06,000

Bacteria at the end of 2 hours = 506000(1 + 2.5/100)2

= 506000(1 + 1/40)2

= 506000(41/40)2

= 531616.25

Therefore, the count of bacteria at the end of 2 hours will be 5,31,616 (approx.).

 


Question 11 :

 A scooter was bought at ₹ 42,000. Its value depreciated at the rate of 8% per annum. Find its value after one year.

 

Answer :

Principal = Cost price of the scooter = ₹ 42,000

Depreciation = 8% of ₹ 42,000 per year

= (P x R x T)/100

= (42000 x 8 x 1)/100

= ₹ 3360

Thus, the value after 1 year = ₹ 42000 − ₹ 3360 = ₹ 38,640.

 


Question 12 :

Calculate the amount and compound interest on

(a) ₹ 10,800 for 3 years at 12½ % per annum compounded annually.

(b) ₹ 18000 for 2½ years at 10% per annum compounded annually.

(c) ₹ 62500 for 1½ years at 8% per annum compounded half yearly.

(d) ₹ 8000 for 1 year at 9% per annum compound half yearly.

(You can use the year-by-year calculation using S.I. formula to verify)

(e) ₹ 10000 for 1 year at 8% per annum compounded half yearly.

Answer :

(a) Principal (P) = ₹ 10,800

Rate (R) = 12½ % = 25/2 % (annual)

Number of years (n) = 3

Amount (A) = P(1 + R/100)n

= 10800(1 + 25/200)3

= 10800(225/200)3

= 15377.34375

= ₹ 15377.34 (approximately)

C.I. = A – P = ₹ (15377.34 – 10800) = ₹ 4,577.34

(b)  Principal (P) = ₹ 18,000

Rate (R) = 10% annual

Number of years (n) = 2½

The amount for 2 years and 6 months can be calculated by calculating the amount for 2 years using the compound interest formula, then calculating the simple interest for 6 months on the amount obtained at the end of 2 years.

First, the amount for 2 years has to be calculated

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 18000(1 + 1/10)2

= 18000(11/10)2

= ₹ 21780

By taking ₹ 21780 as principal, the S.I. for the next ½ year will be calculated

S.I. = (21780 x ½ x 10)/100

= ₹ 1089

Hence, the interest for the first 2 years = ₹ (21780 – 18000) = ₹ 3780

And, interest for the next ½ year = ₹ 1089

Total C.I. = ₹ 3780 + ₹ 1089

= ₹ 4,869

Therefore,

Amount, A = P + C.I.

= ₹ 18000 + ₹ 4869

= ₹ 22,869

(c) Principal (P) = ₹ 62,500

Rate = 8% per annum or 4% per half-year

Number of years = 1½

There will be 3 half-years in 1½ years

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 62500(1 + 4/100)3

= 62500(104/100)3

= 62500(26/25)3

= ₹ 70304

C.I. = A – P = ₹ 70304 – ₹ 62500 = ₹ 7,804

(d) Principal (P) = ₹ 8000

Rate of interest = 9% per annum or 9/2% per half-year

Number of years = 1 year

There will be 2 half-years in 1 year

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 8000(1 + 9/200)2

= 8000(209/200)2

= 8736.20

C.I. = A – P = ₹ 8736.20 – ₹ 8000 = ₹ 736.20

(e) Principal (P) = ₹ 10,000

Rate = 8% per annum or 4% per half-year

Number of years = 1 year

There are 2 half-years in 1 year

Amount, A = P(1 + R/100)n

= 10000(1 + 4/100)2

= 10000(1 + 1/25)2

= 10000(26/25)2

= ₹ 10816

C.I. = A – P = ₹ 10816 – ₹ 10000 = ₹ 816

 

 


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation