Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

EVS Class-5 NCERT Solutions, Chapter 16-: Who Will Do This Work

Chapter 16 Who will do this Work? sensitises children towards the poorest section of the society and encourages them to respect the jobs they do and why these jobs are essential. The kids are asked to think about what will happen if these jobs are not done. Finally, the chapter gives a message about not discriminating against people based on their professions and respecting them instead. The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity. Download Chapter 16 Who will do this Work? in the PDF format for free.

Download the NCERT Solutions for Who Will Do This Work in PDF

Who will do this Work?

Question 1 :

Have you seen such scenes around you?

Answer :

Yes, I see such scenes around me regularly.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2 :

Why do you think people need to do this kind of work?

Answer :

People need to do this kind of work because of the following reasons—
i) Poverty and hunger
ii) Lack of education


Question 3 :

Have you ever thought of people who do this work? Can you imagine how they would feel?

Answer :

This kind of work mainly involves cleaning public places, sewer lines, etc. The people who do it may feel uncomfortable and dirty while doing this work.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Write

Talk with people who do the cleaning job around your house and school.

Question 1 :

If you were asked to do any five jobs shown in this picture, which would you choose?

Answer :

 I would choose the following works— i) Teaching
ii) Pot making
iii) Treating sick people and children
iv) Driving
v) Painting
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2 :

Did the elders in their family also do this work?

Answer :

Yes, their elders were involved in the same work.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3 :

What kind of difficulties do they face in doing this work?

Answer :

They face the following difficulties—
i) Sense of discomfort due to the smell and dirt.
ii) Skin diseases, nausea, and headache
iv) Low wages
v) Not respected by the people around.


Question 4 :

What are the different kinds of work being done in this drawing? List any five of these.

Answer :

The following works are being shown in the picture—
i) Gardening
ii) Milking the cow
iii) Cleaning sewer pipes
iv) Managing the traffic
v) Driving
vi) Teaching
vii) Treating sick people and children
viii) Pot making
ix) Teaching
x) Painting
[Any five is required.]


Question 5 :

Which five jobs would you not choose? Why?

Answer :

I will not choose the following five jobs—
i) Cleaning sewer pipes
ii) Brooming streets
iii) Carrying loads
iv) Rag picking
v) Ironing clothes
The jobs mentioned above are not well paid, and some of them may also lead to health hazards. Also, I want to choose respectable jobs.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6 :

Since when have they been doing this work?

Answer :

They have been doing this work for a long time. Most of these people have been working for the last 5-10 years.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7 :

How much have they studied?

Answer :

Most of them left school at a very young age. Some have studied up to grade 5 while others have been until grade 8.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8 :

Have they tried to look for some other work?

Answer :

The majority of them did not look for any other work as they were not confident about getting other jobs. Those who tried could not make it due to a lack of skills and education.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Discuss

Question 1 :

Gandhiji’s favourite song (bhajan) is given below. This bhajan is in Gujarati. Try to understand the meaning of these lines with the help of your elders. Think about these lines.

 

Answer :

The meaning of these lines is described below—
The term vaishnav is used to address the people who understand the pain of others. While helping people in pain, they do not allow their pride to cloud their minds which reflects the behaviour of an ideal human being.
Poet Narsinh Mehta wrote these lines. The lines reflect how an ideal human should behave with others without differentiating them. A person in need of help should be taken care of irrespective of their class.


Question 2 :

 Do people look at different kinds of work in the same way? If not, why is this so? Why is it important to bring change?

Answer :

No, people have different mindsets for different kinds of work because people are still stuck in the old rules of societal discrepancies based on caste, creed, and gender.
It is essential to change this mindset because of the following reasons—
i) It would promote equality in society.
ii) All works are important, and the absence of any one of them would lead to an imbalance in society.
iii) Ignorance based on work hurts the sentiments and self-respect of people.


Question 3 :

So, who does this kind of work? Why do people do this kind of work that others do not want to do?

Answer :

The jobs which are underpaid and not respected by society are taken up by the poor and uneducated people. Due to poverty and lack of education and skills, poor people get involved in these types of works.


Question 4 :

What kinds of work or jobs do people not want to do? Why?

Answer :

People avoid the following types of work—
i) Works which are highly challenging.
ii) Works which are not paid well.
iii) Works which are not respected by society.
Work that is challenging requires patience and quick decision-making skills that are not present in every individual. Other jobs that are underpaid and not respectable are also avoided because of social stigma.


Imagine

Question 1 :

Think of some ways (machines, or other things) so that people would not have to do the work they don't like to do. Draw a picture of what you thought.

Answer :

At present, several machines have decreased the involvement of humans in such works. Some of the pictures are given below—